site.btaНа 5 ноември 2006 г. в Багдад Саддам Хюсеин е осъден на смърт за екзекутирането на 148 шиити след извършено срещу него покушение през 1982 г.

На 5 ноември 2006 г. в Багдад Саддам Хюсеин е осъден на смърт за екзекутирането на 148 шиити след извършено срещу него покушение през 1982 г.
На 5 ноември 2006 г. в Багдад Саддам Хюсеин е осъден на смърт за екзекутирането на 148 шиити след извършено срещу него покушение през 1982 г.
Багдад, Ирак (6 декември 2006) Бившият иракски лидер Саддам Хюсеин в съда по време на процеса "Анфал" срещу него по обвинение за геноцид срещу кюрдите във връзка с ролята му във военната кампания през 1987-1988 г. срещу кюрдите в Северен Ирак под кодовото име "Анфал". Снимка: Крис Хондрос/АП

На 5 ноември 2006 г. в Багдад Саддам Хюсеин е осъден на смърт чрез обесване за екзекутирането на 148 шиити в Дуджаил след извършено срещу него покушение през 1982 г. Делото започва  на 19 октомври 2005 г. в Иракския специален трибунал, който малко след това е преименуван на Върховен иракски наказателен трибунал.

На 8 ноември 2002 г. Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция 1441, според която Ирак трябва да се разоръжи или в противен случай да понесе сериозни последствия. Благодарение на нея оръжейните инспектори подновяват работата си в Ирак след осемгодишно прекъсване.  На 17 март 2003 г. президентът на САЩ Джордж  У. Буш дава 48-часов ултиматум на Саддам Хюсеин да напусне страната, ако иска да избегне войната. Той отказва. На 20 март 2003 г. започва международна военна операция, ръководена от САЩ, с кодовото име "Свобода за Ирак". На 9 април 2003 г. американците завземат Багдад; пада режимът на Саддам Хюсеин. 

 На 13 декември 2003 г. Саддам Хюсеин е заловен от американски войници в мазе в град Ад Дауар, разположен на около 15 км южно от родния му град Тикрит, където дотогава се укрива. Самоличността му е установена чрез ДНК-експертиза. Обесен е на 30 декември 2006 г.

Днес се очаква да бъде произнесена присъдата срещу Саддам Хюсеин за избиването на шиити през 80-те години

Багдад, 5 ноември 2006 г. /БТА/ Специалният иракски трибунал днес трябва да произнесе присъдата по първото дело срещу бившия иракски президент Саддам Хюсеин и останалите седмина подсъдими, обвинени в избиването на 148 шиитски селяни след нападението срещу президентския кортеж в Дуджаил през 1982 г.
Ако сваленият иракски президент бъде признат за виновен, може да бъде осъден на смърт, съобщават световните агенции.
На 19 юни прокуратурата поиска смъртно наказание за  69-годишния Саддам Хюсеин и двама от другите обвиняеми - неговия природен брат и бивш началник на иракската разузнавателна служба Барзан ат Тикрити и бившия вицепрезидент Таха Ясин Рамадан.
Засилени са мерките за сигурност в строго охраняваната "зелена зона" в Багдад, където се намира съдът. Отменени са отпуските на всички офицери и на войниците поради опасения от насилие след обявяването на присъдата. Военните подразделения са вдигнати в тревога. Иракският министър-председател Нури ал Малики нареди вчера да се въведе полицейски час в Багдад и съседни провинции от 6 ч. тази сутрин до ново нареждане
По друго дело, започнало на 21 август, бившият иракски президент и шестима негови приближени са обвинени, че са заповядали операцията "Анфал" срещу етническите кюрди в Северен Ирак в периода 1987-1988 г., довела до смъртта на 180 000 души.

***

Багдад е мъртъв град в очакване на присъдата на Саддам Хюсеин

Багдад, 5 ноември 2006 г.  /БТА/Улиците на иракската столица бяха пусти рано тази сутрин заради обявения полицейски час в очакване на присъдата на бившия иракски президент Саддам Хюсеин, предаде АФП.
По мостовете на река Тигър, които обикновено са прекосявани от множество хора, днес минават само полицейски патрули.
Саддам Хюсеин и още седем подсъдими са обвинени за убийството на 148 жители шиити на Дуджаил след неуспешен атентат срещу бившия президент на Ирак.
Заседаващият в силно охраняваната Зелена зона на Багдад съд ще произнесе присъдата на Саддам Хюсеин в 10,00 ч местно време или 07,00 ч по Гринуич.

***
5 ноември 2006 г. Съдът произнесе смъртна присъда срещу бившия иракски президент Саддам  Хюсеин – АП

***

Три смъртни присъди, една доживотна, три по 15 години затвор  и една оправдателна бяха произнесени на процеса срещу  Саддам Хюсеин и още седем подсъдими

Багдад, 5 ноември 2006 г. /БТА/ Бившият иракски президент Саддам Хюсеин бе осъден на смърт чрез обесване днес от Върховния наказателен съд на Ирак заради отговорността му за екзекуцията на 148 жители шиити на селището Дуджаил през 80-те години след извършен срещу него атентат, предадоха световните агенции.
Видимо потресеният от присъдата Саддам Хюсеин постоянно се опитваше да прекъсне съдията, произнасящ присъдата, с викове "Аллах е велик!" и "Да живее Ирак!", изтъкват Ройтерс и АФП.
Смъртни присъди бяха произнесени и срещу ръководителя на бившия Революционен съд на Ирак Ауад Ахмад ал Бандар и срещу полубрата на Саддам и бивш ръководител на разузнаването Барзан Ибрахим ат Тикрити.
Бившият иракски вицепрезидент Таха Ясин Рамадан бе осъден на доживотен затвор.
Трима бивши представители на партията Баас, двама от които - баща и син, бяха осъдени на 15 години затвор.
Друг бивш ръководител на Баас в Дуджаил - Мохамед Азави Али бе обявен за невинен поради липса на доказателства. Той бе освободен незабавно.
Смъртните присъди и доживотната присъда автоматично ще бъдат обжалвани, поради което екзекуциите ще се отложат с най-малко един месец. Саддам Хюсеин бе заявил по-рано, че  би искал да го разстрелят, а не да бъде обесен.

***

Саддам Хюсеин - от герой на арабското единство до парий

Багдад, 5 ноември 2006 г. /БТА/  Саддам Хюсеин, осъден днес на смърт чрез обесване за екзекутирането на 148 шиити в Дуджаил след извършено срещу него покушение, беше защитник на идеята за панарабизма  и могъщ лидер, преди да се превърне в парий, предаде Франс прес.
Бившият иракски диктатор е роден на 28 април 1937 г. в бедно сунитско семейство в селището Удже, недалеч от град Тикрит, северно от Багдад. Истинското фамилно име на Саддам е Ат Тикрити. Остава сираче на 9 години и е отгледан от чичо си, който го изпраща да учи в Багдад. През 1955 г. започва средното си образование в училище в Багдад и става член на Арабската социалистическа партия Баас. През 1959 г. прави неуспешен опит да убие иракския военен лидер Абдул Карим Касем. Ранен в крака, той бяга в Кайро. Там започва да учи право. През 1963 г. партията БААС идва на власт и Хюсеин се връща в Багдад, където е назначен в новото правителство. Същата година режимът на Баас е свален. Хюсеин е арестуван  и хвърлен в затвора от 1964 до 1966 г., когато успява да избяга и преминава в нелегалност. През 1968 г. Саддам участва в държавния преврат, който довежда партията Баас на власт. Това е и началото на изкачването на Саддам в политическата йерархия. След 17 юни 1968 г., когато Баас поема властта  в Ирак, Саддам става член на Революционния команден съвет (РКС), а през 1969 г. е избран за  заместник-председател на РКС и заместник- генерален секретар на регионалното ръководство на Баас.
От 16 юли 1979 г. поема  постовете президент, председател на РКС, генерален секретар на регионалното ръководство на Баас и министър-председател на Ирак. През август 1979 г. нарежда да бъдат екзекутирани около 400 членове на собствената му партия. По същото време вълнения в Иран провокират кюрдите в Ирак да започнат многобройни бунтове срещу Хюсеин. Отношенията между Иран и Ирак се влошават. През септември 1980 г. Ирак нахлува в Иран. По време на осемгодишната война загиват 1,5 млн. души. През март 1988 г. по негова заповед с химическо оръжие е бомбардирано кюрдско селище. Загиват 5000 души.
През август 1990 г. Ирак нахлува в Кувейт. На 18  януари 1991 г. започва операция "Пустинна буря" на международна коалиция от 32 страни, ръководена от САЩ, под егидата на ООН. При бомбардировките на съюзническите сили са убити 100 000 души и е унищожена по-голямата част на военната машина на Ирак.

От 1992 г. ООН настоява Хюсеин да допусне в Ирак оръжейни инспектори. Докато Саддам Хюсеин даде съгласието си, срещу страната са наложени санкции. Над 800 000 иракски деца умират поради липса на лекарства в резултат на санкциите. През 1995 г.  ген.-лейт. Хюсеин Камал ал Маджид и Саддам Камел Хасан - зетьове на Саддам, бягат в Йордания и издават военните скривалища на Ирак. Инспекторите на ООН унищожават арсеналите. Хюсеин успява да  примами зетьовете си обратно в Ирак и по негово нареждане те са екзекутирани на 23 февруари 1996 г.
На 15 октомври 1995 г. и на 15 октомври 2002 г. са произведени референдуми за продължаване на президентските пълномощия на Саддам Хюсеин със 7 години.  Саддам Хюсеин е преизбран със 100 % от гласовете и при 100 % участие на изборите.

На 8 ноември 2002 г. Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция 1441, според която Ирак трябва да се разоръжи или в противен случай да понесе сериозни последствия. Благодарение на нея оръжейните инспектори подновяват работата си в Ирак след осемгодишно прекъсване.  На 17 март 2003 г. президентът на САЩ Джордж  У. Буш дава 48-часов ултиматум на Саддам Хюсеин да напусне страната, ако иска да избегне войната. Той отказва. На 20 март 2003 г. започва международна военна операция, ръководена от САЩ, с кодовото име "Свобода за Ирак". На 9 април 2003 г. американците завземат Багдад; пада режимът на Саддам Хюсеин. На 1 май 2003 г. президентът на САЩ Джордж У. Буш обявява официалния край на войната.

На 13 декември 2003 г. Саддам Хюсеин е заловен в град Тикрит, където дотогава се укрива. Самоличността му е установена чрез ДНК-експертиза. На 9 януари 2004 г. САЩ официално му признават статут на военнопленник.
На 29 юни 2004 г. Специалният иракски трибунал издава заповеди за задържане на Саддам Хюсеин и на още 11 бивши ръководители на партията Баас. Процедурата е необходима, за да минат обвиняемите под иракска  юрисдикция. Делото за убийството на 148-те шиити в Дуджаил започна  на 19 октомври 2005 г. в Багдад в Иракския специален трибунал, който малко след това е преименуван на Върховен иракски наказателен трибунал. Делото се води срещу Саддам и негови седем приближени.
Саддам пледира невинен. В рамките на месец след началото на делото двама от адвокатите на подсъдимите са  убити, а един е открит ранен в Багдад. По време на процеса за убийството на 148-те шиити в Дуджаил Саддам често пъти се появяваше в съдебната зала  със светла риза и тъмен костюм, без връзка. Понякога в знак на протест той се появяваше и с традиционна мюсюлманска иракска роба. Съдебните заседания по делото Дуджаил показаха, че Саддам не е загубил своята арогантност. Често пъти той гневно отговаряше на съдията, беше гонен от съдебната зала или отказваше да се яви в съда.
На 19 юни 2006 г. обвинението поиска смъртна присъда за Саддам, неговият полубрат Барзан Ибрахим ат Тикрити и бившия вицепрезидент Таха Ясин Рамадан, припомня Франс прес. Два дни след това бе убит трети адвокат на защитата.
На 21 август същата година срещу Саддам започна друго дело  за геноцид и престъпления срещу човечеството. Това  е делото по аферата "Анфал" - операция, която между 1987 г. и 1988 г. води до смъртта на около 182 000 кюрди, избити при масово разселване на кюрдското население. Операцията се извършва в три етапа, като кулминацията й е обгазяването на 5000 кюрди в село Халабджа  на 16 март 1988 година.
Освен Саддам за операцията "Анфал" са съдени и  братовчедът на Саддам - Али Хасам ал Маджид, известен като Али Химикът заради ролята му в обгазяването на кюрдите от Халабджа. Останалите подсъдими са бившият министър на отбраната Султан Хашим Ахмед, бившият шеф на иракските разузнавателни служби Абдул Азиз Сабер ад Дури, бившият командир на републиканската гвардия Хюсеин Рашид ат Тикрити, бившият регионален лидер на партията Баас и бивш министър на промишлеността Тахер Тауфик ал Ани и Фархан Мутлак ал Джубури, друг бивш лидер на „Баас“.

***

Нееднозначни са реакциите на присъдата срещу Саддам Хюсеин

Багдад, 5 ноември 2006 г. /БТА/ Присъдата "смърт чрез обесване", която получи днес бившият иракски премиер Саддам Хюсеин, предизвика противоречиви реакции по света, съобщиха световните агенции.  Агенция Ройтерс цитира говорител на иракския премиер Нури ал Малики, според когото "Това е най-малкото, което Саддам заслужаваше".
Малкълм Смарт - директор на програмата на "Амнести интернешънъл" за Близкия изток и Северна Африка обаче отбелязва пред същата агенция: "Ние очевидно съжаляваме за тази присъда. Не смятаме, че процесът бе честен. Съдът не бе безпристрастен. Не бяха взети адекватни мерки, за да се защити безопасността на адвокатите на защитата и свидетелите. Всеки човек има право на справедлив процес, дори когато е обвинен в престъпления от такъв мащаб, както е в случая със Саддам Хюсеин, а това не беше честен процес".
Бившият министър на петрола на Кувейт Али ал Багли смята, че присъдата срещу Саддам е "добра новина заради жестокостите, причинени от него на иракския народ и на съседите на Ирак през последните 35 години".
Според Миранда Сисънс от базиран в Ню Йорк международен център за правосъдие присъдата е "значима, но погрешна стъпка". Тя призовава съда да предприеме конкретни стъпки за коригиране на грешките при обжалването и посочва като основни грешки постоянното политическо вмешателство, пропуските в доказателствата и сериозни нарушения на честността на процеса.
Британското правителство днес приветства осъждането и смъртната присъда на Саддам Хюсеин за военни престъпления в Ирак, предаде АП, като цитира изказване на британския външен министър Маргарет Бекет от Индия.
Присъдата срещу Саддам е "важен етап за Ирак", посочва американският посланик в Ирак Залмей Халилзад, цитиран от АФП.
Ръководителят на втория по големина сунитски блок в парламента на Ирак Салех ал Мутлак осъди присъдата на Саддам Хюсеин и предрече още по-големи кръвопролития между сунити и шиити, предаде АП.
Иракският президент Джалал Талабани заяви, че процесът срещу Саддам Хюсеин е бил честен, но не пожела да коментира присъдата поради опасения, че така може да засили напрежението в Ирак, предаде АП.
Шведският външен министър Карл Билд изрази днес задоволство, че на бившия иракски президент е потърсена сметка за неговите престъпления, но каза, че съжалява за смъртната присъда, съобщи АФП.

"Съжалявам, че Ирак реши да не премахне смъртното наказание. Позицията на Швеция и ЕС по този въпрос е много добре известна и нашето неодобрение към смъртното наказание не търпи изключения", каза Билд.
Според АП испанският премиер е заявил след присъдата на Саддам, че интервенцията в Ирак е била голяма грешка и се е противопоставил на смъртното наказание.
Самият бивш иракски лидер призова иракчаните да не отмъщават на нашествениците и на техните народи и да се обединят, съобщи АП, цитирайки един от адвокатите на Саддам.
Китайският външен министър Ли Чжаосън заяви днес, че присъдата срещу Саддам е проблем на иракчаните, предаде АФП.
Министърът добавил, че Китай пожелава на иракския народ да може да се радва на мир, стабилност и развитие.

***

Съветът на Европа и ПАСЕ призоваха Ирак да не изпълни смъртната присъда срещу Саддам

Страсбург/ Ватикана, 6 ноември 2006 г. /БТА/ Съветът на Европа прикани днес иракските власти да не изпълнят смъртната присъда срещу Саддам Хюсеин, предаде Франс прес. "Саддам Хюсеин е безмилостен диктатор, който трябва да бъде наказан за престъпленията си, но ще бъде напразно и погрешно да го екзекутират", каза генералният секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис. Той допълни, че страна като Ирак, опустошена от насилието и смъртта, няма нужда от повече насилие и още по-малко от екзекуция, дирижирана от държавата.
Подобен призив отправи и председателят  на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ Рене ван дер Линден, предаде Асошиейтед прес.

Според него екзекуцията на Саддам само ще засили напрежението в Ирак. Ван дер Линден припомни, че днес Ирак няма нужда от повече смърт и определи смъртното наказание като грешка, дори и да е произнесено заради най-тежки престъпления. "Престъпленията, извършени от Саддам, са ужасни и е правилно той да бъде съден и наказан за тях. Но смъртната присъда срещу него изпраща опасно послание - че новият Ирак ще бъде изграден върху основите на отмъщението, а не на спазването на фундаменталните човешки ценности", допълни председателят на ПАСЕ.
Висш представител на Ватикана определи смъртната присъда срещу Саддам като "ненужна" и "контрапродуктивна", предаде ДПА.
Председателят на Папския съвет за справедливост и мир на Ватикана -  кардинал Ренато Рафаеле Мартино, припомни, че смъртното наказание е престъпление. Екзекутирането на Саддам ще означава, че присъдата е подчинена на логиката за мъст, добави кардиналът.

На 26 декември 2006 г. смъртната присъда на Саддам Хюсеин е потвърдена на апелативна инстанция, за което БТА съобщава в емисията „Международна информация“

Смъртната присъда на Саддам Хюсеин бе потвърдена на апелативна инстанция

Багдад, 26 декември 2006 г. /БТА/ Смъртната присъда на Саддам Хюсеин бе потвърдена на апелативна инстанция днес, предадоха световните агенции.
Апелативна камара на Върховния иракски трибунал потвърди присъдата на бившия президент, съобщи днес говорителят на съда Раед Джухи. Съгласно статута на трибунала Саддам Хюсеин трябва да бъде екзекутиран до 30 дни.
Бившият иракски президент бе осъден на смърт чрез обесване на 5 ноември по обвинение в убийството на 148 шиити през 1982 г., припомнят агенциите.
Потвърдени бяха и смъртните присъди на полубрата на Саддам Хюсеин Барзан ат Тикрити и на бившия съдия Ауад ал Бандер. 
„Хюман райтс уоч" осъди миналия месец смъртните присъди. Трибуналът има твърде много недостатъци, а изявленията на представители на иракското правителство подкопаха независимостта му, аргументира се базираната в Ню Йорк правозащитна група.

***

Саддам Хюсеин заяви в писмо до иракския народ, че ще се качи на бесилото като мъченик и че се жертва за Ирак

Багдад, 27 декември 2006 г. /БТА/ Бившият иракски президент Саддам Хюсеин заявява в писмо до иракския народ, че ще се качи на бесилото като мъченик и че се жертва за Ирак. Писмото бе получено във Франс прес, а автентичността му бе потвърдена от адвокатите на Саддам.
"Аз се жертвам. Ако Бог пожелае, ще нареди да бъда поставен сред мъчениците и истинските мъже", заявява Саддам Хюсеин.
Писмото е написано още през ноември след произнасянето на смъртната присъда срещу бившия иракски диктатор, уточни един от неговите адвокати в Йордания, Халил ад Дулайми.
"Враговете на вашата страна, нашествениците и персите, се натъкнаха на преграда - единството между вас и онези, които ви управляват. Ето защо те се опитват да посеят омраза сред вас", продължава Саддам, имайки предвид американската армия и съседен Иран.
"Призовавам ви да не се поддавате на омразата. Искам да не мразите народите на тези правителства, които ни нападнаха, и да правите разлика между управляващите и гражданите на един народ", се казва в писмото.
В заключение Саддам Хюсеин се сбогува с иракския народ, пожелава дълголетие на Ирак, на Палестина, на джихада и на муджахидините и призовава Бог да прокълне негодниците.

Саддам Хюсеин е екзекутиран чрез обесване на 30 декември 2006 г. :

Последните приготовления са в ход за екзекуцията на Саддам

Багдад, 30 декември 2006 г. /БТА/ Малко преди разсъмване, последните приготовления за екзекуцията на Саддам Хюсеин са в ход, съобщават арабски телевизии, цитирани от Ройтерс, според които е пристигнал мюсюлмански свещеник, за да чуе последните думи на осъдения, и свидетелите вече са на мястото. Те били повикани за 5.30 ч. /4.30 ч. бълг. време/.

***

30 декември 2006 г. Иракската телевизия "Ал Хура", подкрепяна от САЩ, съобщи, че Саддам Хюсеин е бил екзекутиран чрез обесване малко преди 6.00 ч. /5.00 ч. бълг. време/, съобщи Ройтерс.

***

МЪЛНИЯ

Иракската телевизия излъчи кадри от екзекуцията на Саддам Хюсеин, на които бившият иракски президент е с примка около врата – Ройтерс



/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:53 на 04.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация