Демократична България - Прессъобщение

site.btaИвайло Мирчев: КПКОНПИ проверява Пламен Моллов за конфликт на интереси като ректор на УХТ

Ивайло Мирчев: КПКОНПИ проверява Пламен Моллов за конфликт на интереси като ректор на УХТ
Ивайло Мирчев: КПКОНПИ проверява Пламен Моллов за конфликт на интереси като ректор на УХТ

Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) е образувала производсто за установяване на конфликт на интереси на ректора на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Пламен Моллов, съобщи Ивайло Мирчев от „Демократична България“. Информацията е на базата на негово запитване на КПКОНПИ.

Името на Моллов нашумя отново, след като наскоро изтече запис, в който предлага на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подкуп, за да бъде запазена дейността на “Евролаб 2011” на граничния пункт “Капитан Андреево”. Той е бил шеф на БАБХ по времето на кабинета “Орешарски”, а беше и учредител на партията на Стефан Янев. След случая със записа е образувано досъдебно производство, а Пламен Моллов продължава да заема позицията на ректор на УХТ. 

Причината за проверката в КПКОНПИ е, че в средата на 2020 г. назначено от Пламен Моллов длъжностно лице в УХТ, след неуспешна процедура по ЗОП, изпраща покана за пряко договаряне към фирма “Люпеан” ЕООД за 165 хиляди лева без ДДС. В документацията има изискване фирмата да се занимава със строително-ремонтни дейности. В Търговския регистър обаче “Люпеан” ЕООД няма регистриран такъв предмет на дейност. По данни от СЕБРА от 2020 г. насам “Люпеан” ЕООД е получила допълнително сума от 71 851,68 лв. от УХТ. 

Едноличен собственик на “Люпеан” ЕООД е Любен Йочков. Той е и съсобственик на “Монело” ООД заедно с Неделчо Моллов и Петя Моллова - син и съпруга на ректора на УХТ Пламен Моллов, както и на “Мултихрис” ООД отново заедно със сина на ректора. 

„Ще наблюдавам този случай и ще изисквам бърз резултат“, обяви Мирчев в профила си в социалните мрежи.

 

 

/СТГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:07 на 16.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация