site.btaЮнският афиш с културните събития на територията на община Трън е представен в месечния бюлетин на Министерството на туризма

Юнският афиш с културните събития на територията на община Трън е представен в месечния бюлетин на Министерството на туризма
Юнският афиш с културните събития на територията на община Трън е представен в месечния бюлетин на Министерството на туризма
Снимка: Община Трън

Юнският афиш с културните прояви на територията на община Трън е презентиран в месечния бюлетин на Министерство на туризма - "Култура на фокус", съобщиха за БТА от местната администрация.

Като част от предстоящите изяви в пограничната община, която е част от Софийския туристически район, са представени "Фестивалът на сръчните ръце" в с. Бусинци и традиционното международното изкачване на връх Руй, които ще се проведат тази събота и неделя. В бюлетина присъства още предстоящият Празник на киселото мляко на 28 юни, както и експонираната през миналата седмица изложба "Послания върху глина", с която се отбелязаха 110 години от рождението трънския майстор Петър Гигов (1915 - 1991). Същата се откри в родното му село Бусинци и представя около 120 съда от фонда на музея, непоказвани досега.

Кметът на Трън Цветислава Цветкова коментира за БТА, че включването на местните прояви в бюлетина на Министерство на туризма е голямо признание - както за самата администрация, така и за организаторите на самите фестивали и празници в града и населените места. Сред тях са Общински исторически музей, Трънското туристическо дружество, "Бусинска сръчкотилница", фондация "Д-р Стамен Григоров" и др. 

От Община Трън допълниха още, че присъствието на вицепрезидента на България Илияна Йотова по време на Националния фестивал "От Трън по-убаво нема" също е възприето като знак на уважение за това, че в последните години Трънско се утвърждава като атрактивна дестинация за култура, туризъм и екологичен живот.

/ХК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 18:45 на 18.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация