site.btaКак обучението трябва да се адаптира към новото поколение винени специалисти, говориха участници на глобалната конференция в Пловдив

Как обучението трябва да се адаптира към новото поколение винени специалисти, говориха участници на глобалната конференция в Пловдив
Как обучението трябва да се адаптира към новото поколение винени специалисти, говориха участници на глобалната конференция в Пловдив
БТА, Потребностите за обучение се изразяват в ученето на езици. Когато установяваме връзка с хората е хубаво да говорим техния език. При нас често посетителите са от Бразилия, затова всички наши служители говорят португалски. Това каза Ванина Манини Уилямс, мениджър „Опит” във Finca El Paraíso by Luigi Bosca Winery (Аржентина) (на снимката). Снимка: Кореспондент на БТА в Пловдив Боян Ботев

Потребностите за обучение се изразяват в ученето на езици. Когато установяваме връзка с хората, е хубаво да говорим техния език. При нас често посетителите са от Бразилия, затова всички наши служители говорят португалски. Това каза Ванина Манини Уилямс, мениджър "Опит" във Finca El Paraíso by Luigi Bosca Winery (Аржентина). Тя беше сред лекторите в последния панел през втория ден от Деветата Глобална конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм на ООН в Пловдив днес.

Тази сесия разгледа как развитието на уменията и обучението трябва да се адаптират, за да подкрепят новото поколение специалисти в областта на винения туризъм. Причината за това е, че с превръщането на винения туризъм в по-сложен и многоизмерен сектор, нуждата от целенасочено образование и изграждане на капацитет става все по-силна.

Модератор на панела беше Сабиха Апайдин, винен консултант и основател на винената конференция Root Origin Soil, Турция.

Ванина Уилямс обясни още, че когато хората отидат във винарна, за да придобият представа кой и как прави виното, те предлагат техническата информация, но се опитват и да изненадват гостите си с по-весели и интересни преживявания. "Музиканти, които посрещат гостите с концерт, актьор, който разказва историята под формата на монолог. Готвачът също се появява, когато се сервира храната, споделя рецепти. Това е преживяване, което включва всички сетива", каза Уилямс. 

Сред лекторите на сесията беше и проф. Георги Тосков от Университета по хранителни технологии в Пловдив, който разясни на какво се набляга в университета и какви са изискванията на преподавателите, за да се възпитават конкурентоспособни кадри в сектора. 

Третият панелист Елиза Укар, директор на EDA Drinks & Wine Campus, Испания, също очерта приоритетите на центъра. Сред нещата, върху които те поставят фокус, са гастрономията и културата, автентичността и наративът. "За нас начинът е учене чрез правене. При нас в центъра всичко трябва бъде практически ориентирано", обясни Елиза Укар.

/ВЙ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 22:55 на 09.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация