site.btaАТА: Около 92% от нелегалните имигранти в Албания са задържани на граничните пунктове чрез съвместни операции с Фронтекс

АТА: Около 92% от нелегалните имигранти в Албания са задържани на граничните пунктове чрез съвместни операции с Фронтекс
АТА: Около 92% от нелегалните имигранти в Албания са задържани на граничните пунктове чрез съвместни операции с Фронтекс
Снимка: АТА

Около 92% от нелегалните имигранти в Албания са задържани на албанските гранични пунктове Капещица (Kapshtice) и Какавиа (Kakavije), след като страната подписа споразумение за сътрудничество с Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), предаде за БТА албанската агенция АТА, цитирайки казаното от заместник-министъра на вътрешните работи Анди Махила днес пред парламентарната комисия по правни въпроси.

Махила представи проектозакона за ратифициране на споразумението между Албания и Европейския съюз относно оперативните дейности на Фронтекс в страната, като каза, че споразумението е предложено от ЕС и позволява на служителите на Фронтекс да упражняват изпълнителни правомощия като гранични проверки и регистрация на лица за справяне с незаконната имиграция и трансграничната престъпност.

Новото споразумение ще замени действащата спогодба, подписана през 2018 г., и ще разшири обхвата й. Албания е първата страна от региона, която си сътрудничи с Европейската агенция за гранична и брегова охрана при управлението на границите и борбата с трансграничната престъпност.

Фронтекс действа на т.нар. външна граница на ЕС по южната и югоизточната граница на Албания със съседна Гърция вече пет години. Подобреното споразумение с Фронтекс ще постави основите за качествено и по-тясно сътрудничество с полицейските структури за най-добро справяне с проблемите на нелегалната имиграция и трансграничната престъпност чрез тази съвместна операция.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:54 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация