site.btaПразникът на горнооряховския суджук се провежда за 18-и път

За 18-и път жители и гости на Горна Оряховица отбелязват Празника на горнооряховския суджук. Събитието предлага на посетителите димящи скари, щандове на занаятчии и търговци, детски кът, фермерски пазар, много музика и танци.

Официалното начало на празника беше оповестено от глашатай в народна носия, а приветствие към присъстващите отправи заместник-кметът на Горна Оряховица Петя Иванова. Тя подчерта, че това е първият кулинарен празник в нашата държава, а горнооряховският суджук е прославил града не само в страната, но и извън нейните предели. Много са легендите, които разказват откъде започва всичко, каза Иванова. Можем да се върнем в далечния 16-и век, когато тук са посрещнали Рустем паша. Той бил богато нагостен с този вкусен деликатес и по-късно благодарение на гостоприемството на горнооряховчани цялата околия продължила да се ползва с привилегии. Този продукт дава възможност по-късно нашето средновековно селище Ряховица да се превърне в един от централните пазари в османската империя, разказа тя. Така през годините, с подкрепата и упоритостта на производителите и на нашите предшественици от община Горна Оряховица, стигаме до днешния ден, добави Иванова.

На официалното откриване присъстваха заместник-кметовете на града–домакин - инж. Анелия Христова и Даниел Божанков, секретарят на Общината Габриела Шилкова, заместник-кметът на Лясковец Емилия Жилиева, председателят на Общинския съвет в Стражица Илиян Маринов, общински съветници и гости. На сцената се качиха също Румяна Добрева и Иван Стефанов, собственици на двете фирми, които единствени в България имат право да произвеждат и продават горнооряховски суджук.

За доброто изсушаване на горнооряховския суджук навремето се е разчитало на благоприятния местен климат, осигуряващ сухи и студени слаби въздушни течения, както и характерната за района бяла плесен, която не позволява на мазнините да гранят, обясни на публиката водещата на събитието. Тя посочи и 10 неписани правила за правилната консумация на горнооряховския суджук. Първото е да се разпознава истинския, второто – за нарязването му да се ползва добре наточен нож, а третото – преди рязане да се отделя ципата от суджука. Следващите са да се използва дъска за рязане, да се реже на тънки парчета, а по време на нарязването му да се пазят пръстите и да не се преглъща шумно. Останалите правила са при консумирането на суджука да се взема само по едно парче, да се яде бавно и с качествена напитка, а най-вече - да се хапва с приятели, посочи водещата.

Тя припомни също, че на 16 февруари 2007 г., с решение на Общинския съвет в Горна Оряховица, е прието да се организира за първи път Празник на Горнооряховския суджук. Първото българско защитено географско указание „горнооряховски суджук“ е утвърдено в европейския регистър с подписания регламент №1370 от 21 декември 2011 г. на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Шеф готвачите Царина Цанева и Ивайло Иванов, познати от телевизионния екран и от многото си участия в различни кулинарни фестивали, приготвиха за празнуващите ястие по своя авторска рецепта, наречена от тях топеница с пресен горнооряховски суджук. В нея се слага много лук, морков, целина, чесън, печен червен пипер, магданоз, подправки и колкото може повече горнооряховски суджук, обясни за БТА Цанева. Сложихме всичко необходимо, за да се получи най-вкусното ястие, вложихме много усилия и любов, добави тя. Храната, която по техни сметки е за около 300 порции, бе раздадена безвъзмездно на гостите на събитието.

Наблизо беше и щанда на представителите на Народно читалище “Градина Върбица 1894” в горнооряховското село Върбица, което неотдавна беше домакин на Празника на дрипавата баница. Те предлагаха много кулинарни изкушения, а децата имаха възможността да се включат в Детска работилница за месене и точене с баба Стефка.

В програмата на няколкото празнични дни са включени изпълнения на над 40 фолклорни формации, детски вокални и танцови групи. Популярните изпълнители, които тази вечер ще се качат на сцената, са Джина Стоева и Глория, а утре финала на празника ще постави концертът на Фики Стораро.

/ВБ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:45 на 16.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация