ОБЗОР

site.btaЕдна година Мелони на власт - Италия се върна на преден план на международната сцена, а скандалите се върнаха в италианската политика

Една година Мелони на власт - Италия се върна на преден план на международната сцена, а скандалите се върнаха в италианската политика
Една година Мелони на власт - Италия се върна на преден план на международната сцена, а скандалите се върнаха в италианската политика
Джорджа Мелони по време на срещата на Г-20 в Делхи, снимка: АП

"Преди една година получихме мандат да управляваме Италия. Това е чест и огромна отговорност в един исторически несигурен и сложен момент. Обещахме на сънародниците ни, че ще оставим една по-добра Италия от тази, която заварихме, една нация, с която да се гордеят и която да преоткрие ролята на главно действащо в света, и точно това правим. Много бяха постигнатите цели, много други ще ги последват. Едва в началото сме, пътят пред нас е все още дълъг и пълен с препятствия, но ще продължим с гордо вдигната глава да взимаме смели решения, които от много дълго време не бяха взимани. Преди една година написахме историята. Днес пишем бъдещето на Италия” – това са думите на италианския премиер Джорджа Мелони, отправени вчера към италианците по повод навършването на една година от идването на власт на нейното правителство.

На 23 октомври миналата година Мелони и министрите й положиха клетва пред президента на Италия Серджо Матарела. Ден преди това Мелони официално бе назначена от президента за премиер и представи пълния състав на кабинета си. В последвалата седмица тя произнесе програмната си реч пред всяка една от двете камари на парламента, които гласуваха вот на доверие на правителството й. Кабинетът на Мелони беше съставен след едномесечни преговори, последвали победата на оглавяваната от нейната партия "Италиански братя” десноцентристка коалиция на предсрочните парламентарни избори на 25 септември. Коалицията получи тогава над 40 процента, от които 26 процента бяха за партията на Мелони. Днес рейтингът на партията на Мелони е около 28 процента, според различните проучвания.

След като правителството на Мелони пое властта, мнозина очакваха то да е проруско, да не подкрепя Киев, да се скара с Брюксел и Вашингтон, да се сближи с Унгария и Полша, да влезе в спорове с Берлин и Париж, да прави спънки по общите европейски въпроси, да заплашва бъдещето на еврозоната и на ЕС като цяло. Имаше опасения за настъпление на фашизма, на екстремизма и на антисемитизма, както и за отстъпление на демокрацията в Италия на фона на задълбочаваща се вътрешна икономическа криза. Година по-късно тези мрачни опасения се оказаха неоправдани.

Евроатлантизъм

Рим не развали отношенията си нито с Брюксел, нито с Вашингтон и се оказа стабилен поддръжник на евроатлантизма. През юли Мелони бе приета в Белия дом от президента на САЩ Джо Байдън, с когото демонстрираха единомислие по редица въпроси, от подкрепата за Украйна срещу руската агресия, до рисковете, произтичащи от нарастващото влияние на Китай в света,  от необходимостта от международни усилия в борбата с незаконната миграция до нуждата от изкореняване на причините, водещи до този феномен, от който страдат както Италия, така и САЩ.

Мелони на няколко пъти посети Брюксел за срещите на върха на ЕС, но и за двустранни срещи с европейските лидери, които също посетиха Италия по различни поводи, като често пъти това ставаше, след като страната бе връхлетяна от природно бедствие, например катастрофалните наводнения в Емилия-Романя през пролетта, или от миграционната вълна на остров Лампедуза през септември. Рим и Брюксел съвместно разработиха споразумение за сътрудничество с трета страна –Тунис - през която транзитират миграционни потоци към ЕС, полагайки основите на бъдещо партньорство и с други държави в тази насока. Предупрежденията на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от миналата есен, че ако в Италия има отклонения от демократичните принципи, то Брюксел може да прибегне до механизми за действие, използвани спрямо Полша и Унгария, се оказаха напълно ненужни. Въпреки някои разногласия по европейските финансови политики отношенията между Рим и Брюксел са повече от добри.  

Двустранни и многостранни срещи и форуми на върха

През първата година на правителството на Мелони на власт за Италия се заговори доста активно на различни срещи на високо равнище, като тези на Г-20 в Индонезия и Индия, на Г-7 в Япония, на ЕС, на Европейската политическа общност в Молдова и Испания, на южноевропейските страни от групата МЕД 9 в Испания и Малта, на ЕС-Западни Балкани в Албания. През септември Мелони участва за първи път в общополитическия дебат на  годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Италия редом със САЩ, Великобритания, Франция и Германия е част от Петорката, която провежда консултации и прави изявления във връзка с международни кризи, като войната в Украйна, или конфликта между Израел и "Хамас”. Италия, заедно с ЕС, САЩ, Франция и Великобритания, е част и от Петорката за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.

През първата си година на власт Мелони обиколи почти всички европейски столици. Тя беше на двустранни визити и в редица африкански държави, сред които Етиопия, Алжир, Тунис, Мозамбик и Република Конго, посети и ОАЕ, Ирак, Индия, Израел. Италия влезе заедно със САЩ, Франция, Индия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, ЕС и Германия в проекта за логистичен коридор, който ще свързва Индия и Европа с Близкия изток чрез пристанища, железопътни връзки, подводни кабели, коридор за водород и който бе обявен на срещата на върха на Г-20 в Делхи в началото на септември.

Украйна

Правителството на Мелони се оказа активен поддръжник на Украйна срещу руската агресия. Мелони не веднъж повтори, че в случая с Украйна трябва да победи не правото на силния, а силата на правия и че не може една страна, като Русия, само защото е по-силна, да атакува териториалната цялост на съседите си. Не веднъж представители от правителството на Мелони акцентираха, че бранейки територията си, Украйна брани свободата на цяла Европа. През февруари Мелони посети Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски. През пролетта той пък  се отби в Рим по време на обиколка в няколко европейски столици и във Ватикана. Рим подкрепи всякакви санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Рим одобри и осем пакета военни помощи за Украйна, въпреки че в последно време се твърди, че по въпроса има разногласия между министъра на външните работи Антонио Таяни и министъра на отбраната Гуидо Крозето, посочва изданието "Линкеста".  Крозето смята, че изпращането на оръжия на Украйна не трябва да води до изчерпване на запасите на Италия, докато Таяни обещава Украйна да бъде винаги приоритет за Рим.  Сред изпратените оръжия е и системата за противовъздушна отбрана МАМБА, която Рим и Париж разработват заедно и за която Зеленски не веднъж благодари на двете столици. Условието, при което Рим праща оръжията на Киев, е те да не бъдат използвани за нанасяне на удари по територията на Русия, защото Италия не е във война с Русия. Правителството на Мелони освен това организира през лятото конференция за възстановяването на Украйна, по време която даде заявка да бъде на първа линия в усилията в тази насока след края на войната и получи покана от Киев да започне да оказва помощ още отсега.

Конфликтът между Израел и "Хамас”

Рим категорично осъди нападението на "Хамас” срещу Израел, довело до голяма ескалация на израело-палестинския конфликт. Според Мелони целта на атаката е била да се създаде непреодолимо разделение между мюсюлманския свят и Запада. Италианският премиер участва в събота и в конференцията за мир в Кайро, посветена на израелско-палестинската криза и посети Израел в знак на солидарност с еврейската държава. Още в началото на ескалацията на кризата Мелони предупреди, че това може да породи терористични прояви в други страни, извършвани от хора, отъждествяващи се с палестинската кауза и противопоставящи се на Запада. Малко след това предупреждение бяха извършени атаките във френския град Арас и в Брюксел.

Африка

Една от целите на правителството на Джорджа Мелони е да бъдат установени нови отношения с Африка, базирани на партньорските връзки, установявани от известния италиански предприемач Енрико Матей по времето, когато той е бил начело на италиански енергиен гигант ЕНИ. Мелони разработва така наречения "План Матей”, кръстен на Енрико Матей, чрез който ще се дефинират новите отношения на сътрудничество с Африка, базирани на взаимното уважение и взаимната изгода и на равнопоставеното партньорство. От тези отношения ще отпадне покровителственото поведение на Запада към Африка. Моделът на тези отношения Мелони би искала да се възприеме от целия ЕС. Тези отношения, в които ще доминират инвестициите, ще помогнат на Африка да се развие в областта на енергетиката, зеления преход, дигитализацията, технологиите, да се превърне в място, на което хората ще искат да останат. Чрез "Плана Матей” Мелони иска да даде правото на хората да не мигрират от Африка в ЕС. Финансирането на плана ще става и с помощта на национални и  европейски средства, но също и със средства от други страни инвеститори, проявили интерес към него.  "Планът Матей”, за който италианският премиер говори постоянно на различни форуми на високо равнище, ще позволи на африканските страни да извличат пълна полза от природните си ресурси, на които те са богати и няма да ги лишава от тях за сметка на страните, инвестиращи в разработването им. Мелони имаше намерение тази есен да организира среща на върха Италия – Африка, по време на която да представи детайлно "Плана Матей”, но с разразяването на конфликта между Израел и "Хамас”, влошило международната обстановка, Рим отложи срещата на върха за януари догодина.

Китай

Италия е единствената страна от Г-7, която от 2019 г. е част от китайската инвестиционна инициатива "Един пояс, един път”, известна още и като "Нови пътища на коприната”. До края на декември обаче правителството на Мелони ще трябва да реши дали да остане или не в инициативата. Амбициозната китайска програма е критикувана от Запада като обвързваща бенефициентите по нея с огромни заеми и задължения към Пекин. Според много индикации Рим ще се оттегли от инициативата, но се опитва да смекчи последствията, които това би имало за отношенията му с Пекин.  Правителството на Мелони критикува не веднъж непрозрачността на споразумението, с което Рим се присъедини към китайската инициатива, предвижваща сътрудничество в много сектори, като логистика, инфраструктура, финанси и околна среда. Представителите на кабинета на Мелони смятат, че  Италия, въпреки че е част от китайската инициатива,  се е възползвала от по-малко китайски инвестиции, отколкото страни като Нидерландия, Германия, Франция или Обединеното кралство, които не са част от нея. Износът на Италия към Китай се е увеличил през 2022 г. на 16,5 милиарда евро. С 34 милиарда евро търговски обмен през първото шестмесечие на 2023 г. Китай е първи търговски партньор на Италия в Азия, но въпреки това  Рим не е доволен от резултатите от присъединяването към китайската инициатива, защото италианският търговски дефицит спрямо Китай е нараснал на 22,3 милиарда евро в периода 2019-2022 г., показват данни на италианското външно министерство. Рим иска да се намали търговският дисбаланс с Пекин и да се подобри достъпът на италиански стоки до китайския пазар. Между Рим и Пекин по принцип съществува „Глобално стратегическо партньорство”, сключено преди близо 20 години и правителството на Мелони залага на развиването му и казва, че държи много повече на такъв тип отношения с Китай. През септември в Пекин се състоя деветата сесия на италианско-китайската междуправителствена комисия с участието на италианския външен министър Антонио Таяни. Тогава той подчерта, че се открива нов сезон на засилено двустранно сътрудничество между Рим и Пекин. Италия също така заяви тогава, че подкрепя диалог с Пекин на европейско ниво, като този диалог трябва да е открит и откровен относно принципите и правата. Въпреки че както се очаква догодина Рим няма да е част от инициативата "Един пояс, един път”, италианският президент Матарела ще посети тогава Китай и ще потвърди силното приятелство и сътрудничество между Рим и Пекин. Подобен прагматизъм спрямо Китай има и от страна на Париж, на Берлин, на Мадрид и на редица други европейки столици, дори и от страна на Вашингтон. Въпреки настъпателността на Пекин в Азиатско-тихоокеанския регион на Китай се гледа и като на медиатор във връзка с различни кризи. Не бива да се забравя, че Пекин спомогна за затоплянето на отношенията между Иран и Саудитска Арабия по-рано през годината и, че китайски емисар се включи в посредническите усилия между Русия и Украйна.

Отношения с ключови страни членки от ЕС

Мелони опроверга прогнозите и успя да постигне  прагматично сближаване с френския президент Еманюел Макрон през първата си година на власт. Двамата лидери имаха поводи за много срещи на върха в кулоарите на разнородни форуми. Мелони посети Париж през юни. Италия и Франция имат много общи позиции по редица въпроси, включително по разработването на европейски щит за противовъздушна отбрана, който да разчита на европейски компоненти, а не на внос, какъвто е случаят с подкрепяния от Германия конкурентен проект в тази насока. В последно време Мелони и Макрон имат споделена визия и за нов вид партньорство с Африка и със страните на транзит и на произход на миграцията. Макрон призовава и за европейска солидарност със заливаната от миграционна вълна Италия, а представители на френското правителство вече не упрекват Мелони, че не успява да се справи с незаконната миграция.

Близки отношения Мелони постигна и с Лондон. В кулоарите на редица форуми тя обсъди миграционните стратегии с британския премиер Риши Сунак. По време на визита в Лондон през лятото Мелони не скри  и интереса си към мерките, въведени от Великобритания в борбата с незаконната миграция, в това число и плановете, оспорвани засега в британския съд, за репатриране на незаконни мигранти към трети страни, например Руанда, в замяна на финансови компенсации и инвестиции в тези държави. Италия и Великобритания освен това се обединиха заедно с Япония в проект за разработване на изтребител от ново поколение, в който да бъде вложено всичко най-добро от авиационните технологии в трите държави.

Търкания имаше между Рим и Берлин обаче през първата година на власт на кабинета на Мелони, основно по въпроса за мерките за икономии, икономическия растеж и най-вече за миграцията. Решението на Берлин да финансира неправителствени организации, действащи в Средиземно море и спасяващи мигранти, които после са докарвани в най-близката страна – Италия, обтегна двустранните отношения през миналия месец. Накрая двете страни поизгладиха разногласията си, които едва не доведоха до блокаж на ключов текст от новия европейски Пакт за миграцията и предоставянето на убежище.

Мелони, която е привърженичка на консервативните идеи и традиционните християнски ценности, намери общ език и с Варшава и Будапеща, въпреки ясните разногласия с тях по миграционното досие. Полша и Унгария възразяват срещу всяка мярка в новия Пакт за миграцията и предоставянето на убежище, която ще доведе до пренастаняване на мигранти от страни на първа линия на миграционната вълна, като Италия. Италия настоява за споделяне на миграционното бреме, но казва, че уважава мнението на Полша и Унгария, защото то произтича от позицията, че трябва да се търси европейско решение на причините за миграцията към ЕС.

Миграция

В телевизионно интервю преди месец, когато се навърши една година от победата на партията на Мелони на парламентарния вот, тя призна, че в областта на миграцията е можело правителството й да се справи по-добре и че постигнатите резултати са под очакванията. Според данни на италианското министерство на вътрешните работи към 19 октомври, от началото на годината на италианските брегове са пристигнали 140 898 незаконни мигранти, съобщава новинарската агенция "Сервицио информационе релиджиоза”. Правителството на Мелони настоява за сключване на двустранни споразумения между ЕС и страните на транзит и произход на мигрантите с цел възпиране на миграционните потоци. Пример за такива споразумения е това, което бе сключеното през лятото между ЕС и Тунис – страна както на транзит, така и източник на мигранти. В замяна на определена сума и оказване на европейска помощ Тунис ще възпира незаконните потоци на мигранти към ЕС и ще връща в техните страни на произход чуждите мигранти, опитващи се да транзитират през нейна територия за ЕС. През септември ЕС обяви, че отпуска първи транш от предвиденото по договора финансиране за Тунис. Но в началото на октомври президентът на Тунис Каис Сайед каза, че страната му отказва помощта. Това изложи на риск споразумението и породи множество коментари за причините за тази стъпка назад от страна на Тунис.  Според едно от тълкуванията Тунис смята, че парите не са достатъчни, посочват Ройтерс, Франс прес и АНСА. Според друго президентът на Тунис смята, че при договарянето на споразумението са били отчетени прекалено много интересите на Италия, но не и тези на Тунис, отбелязва изданието "Жьон Африк".

Италия прие през настоящата година няколко постановления с мерки в борбата срещу незаконния трафик на мигранти, сред които такива, завишаващи наказанията за трафиканти, причиняващи смъртта на мигранти, такива, които ограничават дейността на неправителствените организации, спасяващи мигранти в Средиземно море, такива, които въвеждат сума, която някои незаконни мигранти трябва да внасят като гаранция, ако искат да останат на свобода, докато се разглеждат молбите им за предоставяне на убежище. Същевременно Рим обещава да увеличи каналите за законна миграция към Италия и квотите за мигранти, които да работят в определени сектори.

Еврозона

Допреди четири години Мелони споменаваше, че идеята за отказ от еврото не е табу, но тогава нейната партия беше в опозиция. След като дойде на власт, тя започна да говори за реформи в еврозоната. Според Мелони Пактът за стабилност на еврозоната се нуждае от реформиране, което да отразява съвременните реалности, в които трябва да доминира икономическият растеж, а не строгите икономии. Италия осъзнава обаче, че при такава реформа ще има стриктен контрол от страна на Брюксел върху обществените разходи. Що се касае до Европейския стабилизационен механизъм и неговото реформиране, единствено Италия сред страните от еврозоната не е ратифицирала постигнатата през 2021 г. договореност между тях в тази насока. Рим се притеснява как реформата на механизма ще се отрази на бюджетния й суверенитет и настоява Европейският стабилизационен механизъм  да бъде използван за насърчаване на растежа, а не само във връзка с националните дългове. Италия се опасява, че този механизъм е инструмент, чрез който пестеливите страни от северната част на еврозоната ще налагат на смятаните за разточителни южни страни от еврозоната мерки за строги икономии.  Второто притеснение на Италия относно механизма, е, че може да се наложи Италия да преструктурира дълга си, възлизащ към края на юни на над 144  процента от БВП, в случай че някога страната прибегне до използването на механизма. А подобно преструктуриране би направило и по-скъпо за Рим обслужването на дълга. Според анализатори всъщност Рим бави нещата и защото иска да получи от Брюксел ангажименти за по-гъвкави правила в реформирания Пакта за стабилност на еврозоната в замяна на ратификацията на реформата на Европейския стабилизационен механизъм, посочват Ройтерс и Франс прес.

Говорейки за еврозоната, през първата си година на власт Мелони възрази на политиката на Европейската централна банка за увеличаване на лихвите, дефинирайки я като опростена рецепта за решаване на проблема с високата инфлация, при което има риск постоянното увеличаване на лихвите да навреди повече на икономиката, отколкото го прави инфлацията. Мелони също така припомни, че увеличаването на цените не се дължи на една икономика на прекалено бърз растеж, а на други фактори, като например на енергийната криза, причинена от конфликта в Украйна, отбелязват АНСА и Франс прес.

Икономика и финанси

Италианското правителство си е поставило като приоритетна цел намаляване на дълга, който според прогнозите до края на настоящата година ще бъде 140,2 процента от БВП, а през 2026 г. ще спадне до 139,6 процента от БВП.

През първата година на власт правителството на Мелони изготви два държави бюджета – този за 2023 г. и този за 2024 г.  В първия то заложи 30 милиарда евро за подпомагане на домакинствата и на компаниите да се справят с покачващите се цени на енергията и горивата и с инфлацията като цяло, произтекли от войната в Украйна. В бюджета за догодина пък има близо 16 милиарда евро допълнителни средства за финансиране на мерки в подкрепа на семействата с ниски доходи. Всичко това се отрази и на плановете на Рим да намали дефицита. Според най-новите корекции в тази насока прогнозният дефицит за 2023 г. ще е  5,3 процента от БВП спрямо досегашните прогнозни 4,5 процента от БВП. За 2024 г. прогнозите са за дефицит от 4,3 процента от БВП спрямо прогнозираните досега 3,7 процента от БВП. Едва през 2026 г. дефицитът би трябвало да спадне под прага от 3 процента от БВП, предвиден в Пакта за стабилност  на еврозоната.

През първата година на правителството на Мелони ЕК най-после даде зелена светлина за отпускане на Рим на третия транш от 18,5 милиарда евро по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предходните два транша бяха отпуснати от Брюксел на Италия още по времето на правителството на Марио Драги. Сега се преговаря за отпускането на четвърти транш, който ще включва средства относно 10 мерки, в това число в областта на енергийната ефективност, развитието на филмовата и  космическата индустрия и устойчивия транспорт.

През август правителството на Мелони обяви въвеждане на данък върху свръхпечалбите на банките, придобити благодарение на политиката на ЕЦБ за покачване на лихвите. Това предизвика недоволство и подкопа доверието в Италия от страна на чуждестранните инвеститори. Това доведе и до спад в котировките на акциите на банките и само за една борсова сесия те се разделиха набързо с 9,5 милиарда евро, като тази сума беше по-голяма от сумата, която правителството се надяваше да събере от новия данък, който ще започне да се събира от догодина. Заради недоволството правителството обяви въвеждане на таван върху данъка. Според Мелони този данък обаче е нужен, за да се финансират мерките в подкрепа на домакинствата и компаниите на фона на рекордната инфлация. Най-новите данни на Италианския статистически институт сочат, че през септември инфлацията в Италия е била 5,3 процента, което е забавяне до най-ниското й ниво от януари 2022 г.

По въпроса за въвеждане на минимална почасова заплата Мелони засега се противопоставя на това предложение от страна на опозицията. Според премиерката минималната заплата би допринесла за намаляване на заплатите като цяло, превръщайки се в максимален критерии за много работодатели. Опозицията иска минимална заплата от 9 евро бруто на час. Седемдесет процента от италианците искат също въвеждане на такава минимална фиксирана заплата. Италия е сред петте страни в ЕС, в които доходите се определят единствено чрез колективни трудови договори между шефовете на компаниите и синдикатите. Другите страни са Дания, Щвеция, Финландия и Австрия. В ЕС има директива, влязла в сила от ноември 2022 г., която фиксира правилата за минималната работна заплата, но не задължава страните членки, в които няма такава заплата,  да я въвеждат. Сега в Италия има 1000 колективни трудови договора. Мелони иска бройката да се увеличи и да покрие и  20-те процента от заплатите, които не попадат в обхвата на договорите. Според много от договорите почасовата минимална заплата е под 9 евро бруто, за които настоява опозицията, отбелязва Франс прес. В сектора на чистотата тя е 6,52 евро, в ресторантьорството – 7,28 евро, а в туризма – 7,48 евро бруто.  В Италия средната брутна годишна заплата е 28,781 евро, което е под средната за ЕС. В периода 1990-2020 г. в страната реалните заплати са намалели с 2,9 процента. Италия е единствената европейска страна от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, отчитаща такова намаляване. В навечерието на първата годишнина от идването на правителството на Мелони на власт, на 20 октомври, Италия бе парализирана от общонационална стачка с искания за  увеличаване на заплатите и въвеждане на минимална работна заплата.

На 1 май, на Международния ден на труда, правителството на Мелони обяви, че от началото на идната година премахва механизма за подпомагане на безработните, известен като граждански доход и въведен през 2019 година.  Мелони и нейни министри, а също и италианските предприемачи смятат, че гражданският доход пречи на наемането на работна ръка. Много хора предпочитаха да получат граждански доход вместо да търсят активно работа и цели  отрасли в Италия изпитват сега недостиг на работна ръка. През юли 159 000 семейства бяха уведомени, че гражданският им доход се преустановява.  Домакинствата с непълнолетни, с инвалиди или хора над 60 години, ще продължават да получават граждански доход до края на годината, след което в сила влиза нова мярка, наречена помощ за приобщаване. Тя ще бъде максимално 500 евро на месец на човек. Трудоспособните безработни ще могат и да кандидатстват в агенцията за социално осигуряване за отпускане на сума за курсове за професионална подготовка и квалификация, като тук сумата ще бъде до 350 евро на месец и ще се отпуска за най-много 12 месеца.

Що се касае до безработицата според данните на Италианския статистически институт за август тя е белязала спад спрямо юли и е възлязла на 7,3 процента.

В областта на икономиката Мелони също така защитава италианската автомобилна индустрия и представители на нейното правителство се обявяват срещу повсеместното въвеждане на електрическите превозни средства и изчезването на двигателите с вътрешно горене на европейско ниво през 2035 г. Срещу електромобилите се надигнаха гласове и след зловещата автобусна катастрофа с електрически китайски автобус в Местре, при която загинаха 21 туристи, въпреки че за основна причина за тази трагедия се смята лошата пътна инфраструктура.

Правителството на Мелони се опита също да въведе таван върху цените на самолетните билети на авиопревозвача "Райънеър” до някои национални дестинации – Сицилия и Сардиния -  през пиковите периоди на търсене, но в крайна сметка идеята отпадна пред гневната реакция на авиокомпанията, която има най-много пътници на територията на Италия - 56 милиона души, пътуващи с нея годишно по вътрешните направления.

В сферата на индустрията Италия залага на идеята за насърчаване на националното производство, което ще намали и зависимостта й от чужди доставки. През май правителството одобри създаването на специален фонд в тази насока, припомня Ройтерс. Вече стана ясно, че Саудитска Арабия проявява интерес за инвестиране в него.

А в сферата на енергетиката Италия иска да се превърне в енергиен хъб, свързващ енергийните трасета от Близкия изток и Северна Африка към ЕС, което ще намали енергийната зависимост от Русия. Италия завиши и вътрешния добив на природен газ и има намерение да развива зелените енергии в южната част на страната, където условията са подходящи за това.

Права на жените и на ЛГБТ общността

С идването на власт на първата жена премиер на Италия мнозина очакваха, че ситуацията на жените в Италия ще се подобри рязко. Но според данни на италианското вътрешно министерство от началото на годината в Италия са убити 80 жени, от които 65 са станали жертва на насилие в семеен контекст, като от тях 41 са били убити от настоящите или от бившите си партньори. Италия бе шокирана това лято и от няколко случая на групови изнасилвания на тийнейджърки. В най-потресаващия от тях, този в град Кайвано в района на Неапол, жертви на многомесечно насилие са били две братовчедки на 10 и на 12 години, а насилниците са били в по-голямата си част непълнолетни. След излизането наяве на този случай правителството на Мелони прие мерки срещу непълнолетните насилници, предвиди отнемане на родителските права от родители, свързани с мафията или с наркобандите, и наказания за родителите, които не пращат децата си на училище, а също така обяви и отпускане на 30 милиона за прочистване от престъпността на Кайвано, превърнал се  през годините в рай на беззаконието. Там вече бяха проведени няколко полицейски операции.

Що се касае до ЛГБТ общността Мелони обеща, че правата, извоювани в тази насока, няма да бъдат ограничавани, но и няма да бъдат увеличавани, с което се сложи край на хипотезата, че Италия може да узакони еднополовите бракове. Представители на правителството пък се обявиха срещу сурогатното майчинство, от което се възползват ЛГБТ двойките в Италия. А италиански съдилища и градски управи предприеха действия срещу регистрирането на децата на хомосексуални двойки.

Борба с мафията

Правителството на Мелони се похвали през януари с ареста на издирвания от 30 години сицилиански мафиотски бос Матео Месина Денаро. През септември обаче той почина от рак в затворническа болница.

Медии и култура

През първата година на правителството на Мелони на власт се появиха твърдения за чистка в телевизионните канали на държавната компания РАИ. Деятели на изкуството, критикуващи или критикували крайната десница, като журналиста и писател Роберто Савиано, или рапърът и инфлуенсър Федец, бяха лишени от възможността за изяви в медията. На журналисти, известни с левите си убеждения, като телевизионния водещ Фабио Фацио, не бяха подновени договорите. Други журналисти предпочетоха сами да напуснат. Промените в телевизионните канали на РАИ накараха мнозина да заговорят за превръщането й в "Телевизия Мелони”. По-рано този месец приключи дело на Мелони срещу Савиано за клевета, заведено след като през декември 2020 г. по време на телевизионна програма Савиано нарекъл Мелони "мръсница”, докато говорел за твърдия антиимиграционен курс на крайнодесните партии в Италия, водещ до смъртта на деца в Средиземно море. На Савиано бе наложена глоба от 1000 евро, но присъдата му няма да бъде вписана в досието му.  Мелони подаде жалба и срещу вокалиста на британската група "Пласибо” Брайън Молко, който по време на фестивал в района на Торино през юли я нарекъл "расистка и фашистка”. Сестрата на Мелони – Ариана, също играеща роля в партията на премиерката, пък подаде жалба срещу карикатуриста Марио Натанджело, нарисувал я в едно легло с цветнокож мигрант, докато съпругът й  - министърът на земеделието Франческо Лолобриджида, се бори срещу етническата подмяна, до която, както той твърди, ще доведе незаконната миграция в Италия. През февруари музикалният фестивал в Сан Ремо се превърна в сцена на всевъзможни изяви срещу партията на Мелони и политиките на правителството.

Самата Мелони през първата си година на власт обаче въведе нов начин на общуване с медиите за разлика от предшествениците си. Всяко нейно интервю, всяка нейна реч и пресконференция са публикувани редовно в нейните канали в социалните мрежи или в сайта на правителството. А за нейните визити се заснемат видеоклипове, придружавани от модерна музика.

Конституционна реформа

През първата година на власт на Мелони започна и дискутирането на промяна в конституцията, която да засили или правомощията на президента по френски модел, или пък да направи длъжността на премиера много по-силна по германски модел.

И не на последно място

Точно в навечерието първата годишнина от идването на власт на Мелони се разрази скандал, който сега се коментира много повече от медиите в Италия, отколкото постигнатото от правителството за 12 месеца. Скандалът бе свързан с житейския партньор на Мелони – журналиста Андреа Джамбруно. Той вече си навлече на няколко пъти гнева на обществеността с изказванията си по различни въпроси в ефира на програмата "Дневник от деня”, която той води по телевизия "Рете 4" на "Медиасет" - медийната империя на клана Берлускони. При поредното негово непремерено изказване в края на август, в което той посъветва жените като излизат да се веселят, да не се напиват, защото в противен случай ще срещнат вълка, което беше разтълкувано като опит от негова страна да оправдае действията на изнасилвачите,  Мелони дори трябваше да го защитава на пресконференция.

Сега обаче скандалът, свързан с Джамбруно, беше заради негови изказвания извън ефир. Те бяха подслушани от бдителните микрофони на програмата "Стриша ла нотиция”, излъчвана по телевизия "Канале 5" на "Медиасет". Програмата е италианският прототип на "Господари на ефира”. В две предавания миналата седмица бяха пуснати "извънефирни бисери" на Джамбруно. В тях той говори каквото му е на сърцето във връзка с онези, които критикуват гъстия му перчем, хвали се, че се доверява само на съветите на колежката си, телевизионната водеща Вивиана Гуилиелми, изразява съжаление, че не я познавал от по-рано, защото тя била много интелигентна, възхвалява вкуса й по цвят, който той дефинира като "ещорилско синьо”, въплъщаващ изтънченост, и с вулгарни думи коментира какво мисли за жените, падащи си по цвят, който той наричан "китайско синьо” (Мелони беше с костюм с китайско син цвят на срещата на Г-20 в Делхи). През цялото време водещата Вивиана се опитва да отблъсне засиления интерес към нея на журналиста. В извънефирните записи Джамбруно говори и за интимните си части, пита своята колежка дали е сгодена, споменава жена, чието име е заглушено, с която имал връзка, за която цялата телевизия знаела и с която търсели партньор за тройка, прави оферта в тази насока на колежка в студиото, говори дори за четворка, споменавайки друго име, което също е цензурирано при излъчването на записа,  пита своя колежка дали случайно не са се запознали, докато той е бил пиян....

В деня след излъчването на втория запис с бисерите на Джамбруно Мелони публикува изявление в социалните мрежи, в което обяви края на връзката си с журналиста. "Връзката ми с Андреа Джамбруно, продължила близо 10 години, приключва тук. Благодаря му за чудесните години, които прекарахме заедно, за трудностите, през които преминахме и за това, че той ми подари най-важното нещо в моя живот, нашата дъщеря Джиневра. Нашите пътища се бяха разделили от известно време и настъпи момента да си дадем сметка за това. Ще защитавам онова което бяхме, кое е нашето приятелство, и ще защитавам на всяка цена едно дете на седем години, което обича майка си и баща си, както аз не можах да обичам моя баща. Нямам какво повече да кажа за това. А на онези, които се надяваха да отслабят позициите ми, удряйки ме в собствената ми къща, нека да знаят, че капката вода може и да се надява, че ще предизвика вдлъбнатина в камъка, но камъкът си остава камък, а капката е само вода”, написа Мелони в социалните мрежи.

Медиите в Италия съобщиха също, че тя разговаряла по телефона с Пиер Силвио Берлускони, сина на покойния Силвио Берлускони, ръководещ "Медиасет" и той я е уверил, че не е знаел нищо за записите, излагащи Джамбруно. След излъчените записи пък Джанбруно изчезна от ефир, като бе съобщено, че това е по негово желание  и че той ще отсъства за една седмица. Неясно е засега каква ще бъде съдбата му в "Медиасет".

В медиите се появиха различни анализи и прочити на ситуацията, някои от които доста комични и шеговити. Коментирано беше в детайли изявлението на Мелони, което показвало, че тя е против такова мачистко поведение и такива неуместни шеги, като тези на Джамбруно, но че защитава идеята, че дори при раздяла родителите трябва да останат приятели заради доброто на тяхното общо дете. Други пък упрекнаха Мелони, че проповядва колко стойностно е традиционното семейство, но самата не е способна да наложи този модел в личния си живот. Появиха се твърдения, че изказванията на Джамбруно не са означавали, че той непременно изневерява на Мелони, а просто, че е се е главозамаял от ролята си на "първи джентълмен" и е повярвал, че едно поведение, толерирано през ерата на Силвио Берлускони, може да продължи да се одобрява и днес. Според някои хипотези Джамбруно просто има навика да говори, без да мисли, независимо за какво става дума.

Някои медии пък започнаха да публикуват детайлни справки за телевизионната водеща Вивиана Гуилиелми, представящи я като съперница в любовта на Мелони. Други медии се посветиха на анализи на разликата между ещорилско синьо и китайско синьо, цитирайки експерти, според които второто, противно на мнението на Джамбруно, е израз на класа и елегантност. Трети медии припомниха как са се държали едно време половинките на германския канцлер Ангела Меркел и на британския премиер Тереза Мей и дори половинката на кралица Елизабет Втора - принц Филип, и съпоставиха тяхното поведение с това на Джамбруно.

Появиха се и хипотези, че тъй като думите на Джамбруно са били подслушани в студио на "Медиасет" от екип на друга програма на медията "Медиасет", контролирана от клана Берлускони, то целта на всичко това е била удар по репутацията на премиерката, замислен от клана Берлускони, стоящ и зад дясната партия "Форца Италия” и вероятно недоволен от второстепенната роля, която тя играе в правителството на Мелони. Лидерът на „Форца Италия”, външният министър Таяни отрече тази теза. Членове на клана Берлускони също отрекоха тази спекулация, пише "Кориере дела сера". А тези дни се прокрадна и версията, че може Мелони да е режисирала всичко с Антонио Ричи, създателя на програмата "Стриша ла нотиция”, за да "уволни от живота си" неудобния Джамбруно.  Тази версия също бе отречена от замесените в нея лица. Ричи подчерта, че никога не се е влияел от някого какво да пуска в програмата си. Според потребители на интернет може да става дума и за нещо режисирано с участието на Ричи, Мелони, Джамбруно и клана Берлускони, за да се отклони вниманието от равносметката за свършеното от правителството на Мелони през първата му година на власт и дори да се повиши рейтинга на Мелони заради това, че тя с достойнство е съумяла да излезе от една недостойна за нея ситуация.

На фона на този скандал вчера Мелони не присъства лично на тържеството на "Италиански братя” по повод първата година на партията на власт. Тя отправи видеопослание до съпартийците си, в което отново повтори, че се гордее от свършеното от правителството й и от италианската политическа класа и заяви, че като се погледне в огледалото вижда, че все още е същият човек, който има основанието да се движи с гордо вдигната глава, защото не е направил никакви недостойни компромиси. Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето обясни отсъствието на Мелони от партийния форум с това, че тя искала да прекара деня с дъщеря си след пътуване до Египет и Израел и припомни, че и премиерът е човешко същество.

И докато премиерката прекарваше неделята с дъщеря си, в Милано се появи стенопис, дело на жудожничката Кристина Донати Мейер, на който Андреа Джамбруно е лошият вълк от приказката за Червената шапчица, който хвърля око на колежка, дегизирана като "ещорилско синя шапчица” и с лика на телевизионната водеща Вивиана Гуилиелми, която пък извръща отвратен поглед от него, докато на заден план една "черна шапчица” с лика на Джорджа Мелони, хванала здраво сопа, се готви да линчува журналиста. Социалните мрежи пък бяха залети през целия уикенд с колажи и карикатури, вдъхновени от бурния край на връзката на Мелони и Джамбруно, от бисерите на журналиста и от думите на премиерката за капката вода и здравината на камъка, използвани в "прощалното й писмо" до партньора й.

 

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:09 на 02.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация