site.btaКултурното и туристическо наследство на местността Сардара ще бъдат представени в НБУ

Културното и туристическо наследство на местността Сардара ще бъдат представени в НБУ
Културното и туристическо наследство на местността Сардара ще бъдат представени в НБУ
Културното и туристическо наследство на местността Сардара ще бъдат представени в НБУ. Снимка: Италианския културен институт в София

Културното и туристическо наследство на Сардара – местност в южната част на Сардиния, ще бъдат представени в Нов български университет (НБУ). Събитието ще е на 12 май, съобщават от Италианския културен институт в София.

В срещата е предвидено да участват д-р Тонино Касу – президент на AITEF Сардиния (Италианска асоциация за защита на емигрантските семейства), д-р Алесандро Калия – вицепрезидент на сдружение „Сардика“ в София, д-р Джузепе Гарау – бивш директор на проекта за управление и подобряване на културното наследство на Сардара, и д-р Сузана Лаваца, журналист, писател и експерт по сардинска култура.

Музейният парк Сардара е важна археологическа зона, в която се съхраняват множество артефакти и свидетелства за древната история на острова, посочват от Италианския културен институт. Разказват, че сред основните забележителности е Свещеният кладенец на Сардара.

„Това древно място за поклонение датира от нурагическия период и представлява един от най-добрите примери за „свещени кладенци“ на острова – структури, предназначени за религиозни и ритуални функции. Паркът предлага и преглед на наследството на нурагите със структури като Нураге на Санта Мария и римските цистерни, които свидетелстват за развитието на цивилизациите, населявали региона. Паркът е идеално място за любителите на археологията и за тези, които искат да се потопят в хилядолетната история на Сардиния“, допълват от института.

/ГН

/ТС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 11:30 на 10.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация