site.btaИзложбата "Местна кухня в четири сезона" разказва за рецепти и културата на хранене в Русенско

Изложбата "Местна кухня в четири сезона" разказва за рецепти и културата на хранене в Русенско
Изложбата "Местна кухня в четири сезона" разказва за рецепти и културата на хранене в Русенско
Снимка: РИМ - Русе

Русенският музей ще представи мобилната изложба "Местна кухня в четири сезона" на 21 октомври тази година. Тя представя рецепти, вкусове, знания и разкази за културата на хранене в Русенско. Автори са етнографите Искра Тодорова, Десислава Тихолова и проф. Николай Ненов, който е и директор на музея, съобщи Силвия Трифонова - уредник в културната институция.

Изложбата е изградена въз основа на поредица от теренни проучвания, осъществени в осем селища от областта - Мартен, Борово, Ряхово, Полско Косово, Писанец, Чилнов, Новград и Кошов. Пред изследователите жителите на населените места споделят типични рецепти, приготвят ястия и разказват за сезона и повода, при който се поднасят. По този начин специалистите очертават всекидневни и празнични културни практики, обвързани с местната регионална наследена кухня, разбирана като форма на нематериално културно наследство. Изложбата прави и препратки със съвременността и употребите на храни и продукти.

"Мобилната експозиция вече е гостувала във всички населени места, участващи в проектната идея. Това е важна част от споделянето на наследството и неговата децентрализация, чрез осигуряване на достъп до култура в малките населени места", обясни Трифонова.

Изложбата е съпътствана и от няколко интерактивни модула, включващи дигитални разкази, обвързани с конкретни предмети от кухнята, такива, които проследяват връзката между подправки, продукти и ястия, а трети обясняват фолклорни вярвания, свързани с билки, храни и техните предпазващи действия.

Проектът "Местна кухня в четири сезона" се осъществява от Русенския музей с помощта на Национален фонд "Култура".

/ХК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 14:38 на 19.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация