site.btaЧленове на организацията Фронт за освобождение на Палестина завземат италианския пътнически кораб "Акиле Лауро" на 7 октомври 1985 г. край бреговете на Александрия (Египет) в Средиземно море

Членове на организацията Фронт за освобождение на Палестина завземат италианския пътнически кораб "Акиле Лауро" на 7 октомври 1985 г. край бреговете на Александрия (Египет) в Средиземно море
Членове на организацията Фронт за освобождение на Палестина завземат италианския пътнически кораб "Акиле Лауро" на 7 октомври 1985 г. край бреговете на Александрия (Египет) в Средиземно море
Генуа (17 октомври 1985) Корабът "Акиле Лауро" на пристанището в Генуа. Снимка: АП

На 7 октомври 1985 г. край бреговете на Александрия (Египет) в Средиземно море, четирима терористи, членове на организацията Фронт за освобождение на Палестина, завземат италианския пътнически кораб "Акиле Лауро". Нападението е организирано от ръководителя на организацията Абу Абас. Терористите отправят искане към Израел да освободи 50 палестинци, членове на организацията "Сила 17", намиращи се в израелски затвори, както и на ливанския екстремист Самир Кунтар. Терористите насочват кораба с 349 пътници на борда и движещ се към Порт Саид в Египет към Тартус в Сирия. Израел игнорира исканията им, а Сирия, по настояване на правителствата на Италия и САЩ, отказва да приеме кораба в Тартус. 
На 8 октомври 1985 г. терористите убиват един от заложниците  - 69-годишния американец от еврейски произход Лайън Клингхофър. На 9 октомври 1985 г. след преговори с участието на председателя на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат и правителството на Египет е постигнато споразумение с правителството на Италия терористите да се предадат при условие, че им се даде възможност да отлетят за Тунис. Същия ден корабът акостира в Порт Саид в Египет, терористите освобождават заложниците и се предават на египетските власти. 

В бюлетина "Международна информация“ на БТА  четем:

Терористичен акт в Средиземно море

Бейрут, 8 октомври  1985 г. /БТА/ Италианският пътнически кораб „Акиле Лауро“, който снощи бе отвлечен от група терористи, тази вечер кръстосвал на около 12 морски мили от сирийското пристанище "Тартус“.
Сведения от Порт Саид, Египет, гласят, че похитителите проникнали в кораба заедно с качилите се в него пътници. Заложници на кораба, отплавал от Порт Саид към Израел, са около 450 души - 350 членове на екипажа и стотина туристи от Италия, ФРГ, САЩ, Франция, Швеция и други страни. 
Въоръжените екстремисти поставиха условие от израелски затвори да бъдат освободени 50 палестински затворници. Според радиопредаване, засечено от ливанска радиостанция, похитителите днес следобед застреляли двама пътници - поданици на САЩ - и заплашили, че ще продължат да разстрелват туристи, ако ултиматумът им не бъде изпълнен. Но досега потвърждение от други източници за събитията на кораба няма.
Терористите твърдят, че са членове на палестинска групировка, но нейното име не фигурира сред известните палестински организации.
В Тунис говорителят на Организацията за освобождение на Палестина Ахмед Абдеррахман тази сутрин осъди терористичния акт. Говорителят изрично подчерта, че похитителите на кораба нямат нищо общо с ООП. Отвличането бе осъдено от Демократичния фронт за освобождение на Палестина. В декларация, публикувана в Дамаск, ДФОП настоява за незабавно освобождаване на кораба и "отхвърля твърденията на похитителите, че този акт бил в рамките на борбата на палестинския народ“. Остро протестира срещу пиратската акция и Народният фронт за освобождение на Палестина. 
Правителствата на Йордания и Египет изразиха силна тревога от терористичната проява и от възможните ѝ тежки последици. 
В Тел Авив отвличането на кораба веднага бе използвано за най-невъздържани антипалестински нападки и закани. 
Твърде показателно е, че подкрепа за терористите бе изразена в Бейрут от името на крайно реакционната групировка, която пое отговорност за отвличането на четирима съветски дипломати и за убийството на един от тях. 
Осведомителните агенции съобщиха от Рим, че към Източното Средиземноморие са се насочили италиански хеликоптери и самолети и че има активизиране на дейността в базата на НАТО "Сигонела“ в Сицилия.

В "Служебния бюлетин“ на "Международна информация“ на БТА пише: 

Дамаск, 8 октомври 1985 г. /АП/  Похитителите твърдят, че са убили двама американци на отвлечения италиански кораб, съобщи днес западен дипломат. 

На 10 октомври 1985 г. терористите са освободени и излитат с египетски самолет към Тунис. Самолетът, с който лети и Абу Абас, е прихванат от американски изтребители и е принуден да кацне на летището във военноморската база на НАТО в Сигонела в Сицилия, Италия. Абу Абас е  освободен от италианските власти. Освобождаването му предизвиква политически скандал между САЩ и Италия, довел до оставката на министъра на отбраната на Италия Джовани Спадолини, а впоследствие и до оставката на правителството на Италия. На 10 юли 1986 г. италиански съд осъжда трима от терористите на затвор от 15 до 30 години, а Абу Абас, който не е бил на кораба, е осъден задочно на пет доживотни присъди като организатор на терористичната атака.

В сп. „По света“ на БТА от 1 ноември 1985 г. четем за специалната  операция на САЩ :

Америка наруши международното право

"Шпигел" (Хамбург)

Америка похити похитителите на туристическия кораб „Акиле Лауро“ и обяви тържествено, че е нанесла удар срещу тероризма, но с този акт тя наруши международните правни норми.
Минава седем часът вечерта и вече притъмнява над Адриатическо море. Край албанския бряг кръжи на патрулна обиколка огромният 78 000-тонен самолетоносач на САЩ „Саратога“.
Изведнъж спокойствието е нарушено: от отдалечения на 8000 километра Вашингтон ,,Саратога“ получава нареждане да промени начаса курса, за да се подготви за операция в южната част на Средиземно море. Щели да последват още заповеди. Със своите 280 000 конски сили 319-метровият колос тромаво се обръща в противоположна посока. Същия курс поемат и други кораби от ,,Таск форс-60“ - самолетоносачното съединение на Шестия американски флот с главна база в Гаета, Италия.

Палубата за излитане и кацане, и катапултите на „Саратога“, се подготвят за действие. Изтребители „Ф-14 Томкет“ и самолети-цистерни застават на стартова позиция. Във въздуха вече кръжи радарен самолет „Хоукай“, чието търсещо устройство с голям обсег може да следи до 600 цели едновременно.

Предварителната тревога е дадена от Роналд Рейгън, докато е бил на посещение в чикагската фабрика за хлебни изделия „Сара Лий“.

"Много добрите резултати от разузнаването - ще заяви по-късно министърът на отбраната Каспар Уайнбъргър - били дали шанса да се нанесе на „международния тероризъм“ оня удар, за който Рейгън се заканваше от години, но досега заканата оставаше неизпълнена. 
Окончателната заповед за акцията е издадена един час след тревогата от борда на самолета „Еър форс“ по време на полета на президента от Чикаго към Вашингтон. Четири изтребителя прехващачи „Томкет“ заедно с придружаващи самолети излитат от „Саратога“ и се насочват към югоизток. Почти по същото време на едно военно летище край Кайро се извършват последните приготовления за излитането на един „Боинг 737“. Машината, предоставена от египетското правителство, трябва да изведе от страната четиримата палестинци, които три дни преди това са превзели италианския туристически кораб „Акиле Лауро“ и са убили и хвърлили зад борда американския пътник Лайън Клингхофър.

Към 22:30 ч. четирите американски "Ф-4", направлявани от радарните офицери в "Е-2С-Хоукай“, се доближават отзад към машината, недалеч от остров Крит. По радиото или чрез общоизвестни в цял свят знаци те нареждат на екипажа: "Фолоу ми“ /"Следвай ме“/. Ако пилотите не реагират на командите по радиото поне със съкращението „Уилко“ /„Разбрано“/, един изтребител заема позиция непосредствено зад преследвания, а вторият лети в зрителния обсег на чуждия пилот. Чрез поклащане на крилете - денем, със святкане и изгасване на бордовите прожектори - нощем, на пилота на преследвания самолет се дава да разбере, че ако не се подчини, ще последват по-сериозни действия, които изглеждат така: - трети изтребител се доближава отдолу до носа на преследвания самолет по такъв начин, че той може да се отклонява само в посоката, която му диктуват; - преследваните прелитат толкова наблизо до преследвания самолет, че завихрянето го раздрусва силно и дори го изхвърля от траекторията му.

Доколко отстъпчиви са били египетските пилоти през нощта на 10 срещу 11 октомври при полета над Средиземно море, американците не искаха да издадат. Знае се само, че малко след 23:00 часа Роналд Рейгън е помолил по телефона италианския министър-председател Бетино Кракси да даде разрешение за кацане на принудително ескортирания „Боинг“. Самолетите са летели към натовската военновъздушна база „Сигонела“, близо до сицилианския град Катания.
При маневрата за кацането по сведения на наблюдатели е имало и грубости: един "Ф-14“ буквално е притиснал отгоре ,,Боинг“-а. „Те го заставиха да слезе, като го разтърсиха целия с бесни движения нагоре надолу“ - разказва един американски офицер. Половин час след полунощ отвлечената машина се приземи в натовската база. На сутринта САЩ разтръбиха в целия свят „победата“ си. Роналд Рейгън обяви акцията си за „Послание към терористите по всички краища“.

Депутатът Робърт К. Дорнън обяви 11 октомври за "славен ден в американската история“ и дори бившият президент Джими Картър не скъпеше похвалите си. "Аз съм абсолютно възхитен - присъедини се Хенри Кисинджър, - че правителството се реши на тази стъпка“. Ала зад толкова гръмко възхваляваното както в САЩ, така и в Израел похищение на похитителите, за част от световната общественост лъсна отново лицето на „грозния американец“. Несъмнено Рейгън, който на всяка крачка се представя като борец за свободата и правото, наруши сам в Средиземно море международното право. Той погази свободата на полетите над открито море, на която се радва всяко въздухоплавателно средство. Освен съгласието на съответната държава, само някакво извънредно положение, като например акция за спасяване на човешки живот, може да оправдае подобно нарушение на международните правни норми.
Аргументът на САЩ, че искали да предадат на правосъдието виновниците за наказуемо деяние - дори то да е убийство, - положително не е достатъчно оправдание.

 

 

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:43 на 17.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация