ОБЗОР

site.bta"Ако на това са способни децата ни, какво ли ни чака в бъдеще?" - въпросът, който италианците си задаваха често пъти това лято

"Ако на това са способни децата ни, какво ли ни чака в бъдеще?" - въпросът, който италианците си задаваха често пъти това лято
"Ако на това са способни децата ни, какво ли ни чака в бъдеще?" - въпросът, който италианците си задаваха често пъти това лято
Италианският премиер Джорджа Мелони по време на посещение в Кайвано на 31 август, снимка: АП

Италианците имаха няколко крещящи повода това лято да си кажат: Ако на това са способни децата ни, какво ли ни чака в бъдеще? Първият повод беше груповото изнасилване на 19-годишно момиче в Палермо на 7 юли. Момичето е било в заведение в района Вучирия, известен като зона за купонясване и там срещнало свой 22-годишен познат. Той обаче бил придружаван от още шестима младежи, които хвърлили око на момичето и му поръчали да я напие, за да може те "да се погрижат за нея”. От кошмарната вечер младата жена си спомня, че е пила няколко коктейла в заведението, после нещата й се губят. Озовала се е на улицата, а седмина младежи, сред които и нейният познат, я мъкнели в неизвестна посока. Момичето се съпротивлявало, опитало се да привлече вниманието на минувачи, но никой не осъзнал какво се случва. Накрая групата се озовала в крайморския парк "Форо Италико”, където момичето станало жертва на групово изнасилване, което било заснето с телефон от нейния познат.

По случая бяха задържани седмината извършители. Пред разследващите те твърдели, че момичето е било напълно съгласно със сексуалния акт.  Кадри от охранителни камери,  анализ на данни от телефоните на насилниците и разговори помежду им в чатове, обаче потвърдили версията на момичето, че то е било насилено, след като е било опиянено от насилниците. Единственият непълнолетен в групата на изнасилвачите призна престъплението и бе пуснат от ареста, което породи възмущение у италианците. Но след няколко дни той отново бе задържан, след като с похвалил в ТикТок с извършеното посегателство.

Най-малко двама от адвокатите на насилниците се отказаха от защитата им заради голямата обществена реакция, която случаят предизвика. В Палермо бяха организирани демонстрации в солидарност с жертвата, като по време на една от тях участниците изминаха пътя, по който тя е била влачена от насилниците си от заведението, в което те са я напили, до мястото на изнасилването.

Въпреки възмущението, което това престъпление породи у италианците, жертвата на престъплението стана също обект на нападки. В социалните мрежи беше разкрита самоличността й, започнаха да се правят коментари, че тя се обличала провокативно и че снимала за ТикТок клипчета с мръснишки песни и затова си е заслужила изнасилването. Момичето публикува в социалните мрежи възмутен пост, в които заплаши да заведе дело за клевета срещу онези, които твърдят неверни неща за нея, сред които имаше и твърдения, че правела безразборно секс. На  29 август младата жена бе прехвърлена от Палермо в специализиран център за жертви на насилие във вътрешността на Италия, където тя ще получи адекватна подкрепа и възможност да работи. Малко преди да отпътува от града тя написа в социалните мрежи, че е изтощена от нападките срещу нея и че вече няма желание да се бори нито заради себе си, нито заради други жертви на подобно насилие. Тя благодари на всички, които са се показали солидарни с нея.

Един от солидарните с трагедията й беше баща на 16-годишно момиче, станало жертва на групово изнасилване в новогодишната нощ в Рим преди две години. „Скъпо момиче от Палермо, баща съм на жертва на групово изнасилване на Нова година  в Рим и ти пиша, за да те подкрепя. Трябва да реагираш срещу онези, които в социалните мрежи казват: "На такива като нея  е нормално да й се случи такова нещо". Но ти пиша и за да те предупредя, че си сама, защото другите не разбират какво означава да си жертва на групово изнасилване”, пише бащата в отворено писмо, публикувано във в. "Република” на 28 август. В него мъжът описва как се е случила трагедията с 16-годишната му дъщеря, която той изпратил на Нова година преди две години в разгара на ковид пандемията при семейството на най-добрата й приятелка. Но вместо момичето да остане там, пълнолетен член от семейството, на което то било поверено,  я отвел на незаконно парти, където тя била дрогирана и изнасилена от най-малко петима души. В отвореното писмо бащата на това момиче пише още, че животът на неговата дъщеря е разбит и че тя едва ли ще бъде способна един ден да заобича някого и да изгради семейство с него. Той описва и как никой освен най-близките хора на жертвите на групово изнасилване успяват наистина да я разберат.

През втората половина на август наяве излезе друг случай на ужасяващо групово насилие. Този път сцена на местопрестъплението беше град Кайвано, в провинция Неапол, в областта Кампания. Първоначално бе съобщено, че там две братовчедки на 13 години са били изнасилени от няколко момчета. Постепенно историята се оказа много по-ужасяваща. Двете братовчедки се оказаха съответно на 12 и на 10 години. Те са били насилвани в продължение на месеци. Най-малко седем случая на групово посегателство над момичетата бяха установени досега. Насилието се е случвало в изоставен спортен център в квартала "Зеления парк” на Кайвано. Разследвани са четирима пълнолетни лица на 18-19 години, а се смята, че в системните групови изнасилвания са участвали най-малко 15 непълнолетни, някои от които под 14 години. Сред тях е имало и двама синове на местни мафиотски босове. Ето защо в квартала мнозина са знаели какво се случва, но е имало омерта. Посегателствата са били заснети, както е било и в случая с груповото изнасилване в Палермо. Кадри от насилието в Кайвано са били пуснати в социалните мрежи. Жертвите са били сплашвани да не споменават нищо на роднините си. Един ден обаче братът на едната от братовчедките се натъкнал в социална мрежа на кадри от насилието над сестра му и така престъплението било разкрито.

Сега двете братовчедки са настанени в специализиран център за жертви на насилието, а техните роднини отправиха призив към властите да им помогнат да напуснат квартала. Близките на жертвите вече бяха набедени от някои медии и от представители на социалните служби, че не са се грижили за двете момичета достатъчно добре и това ги е направило удобни жертви на сексуалното насилие – нещо, което те категорично отричат.

Груповото посегателство в Кайвано също породи вълна от демонстрации. А местният пастор Маурицио Патричиело призова премиера Джорджа Мелони да дойде в квартала "Зеления парк”, за да се увери с очите си как бедността и отсъствието на държавата превръщат децата в жертви на всякакъв род насилие и в насилници и как в района върлува Камората.  Майката на една от жертвите на груповото насилие също описа квартала като ад и казва, че политиците винаги са отсъствали от квартала. Мелони прие поканата и увери, че правителството ще предложи сигурност на населението. Тя обеща, че районът, в който е било извършено груповото изнасилване, ще бъде облагороден, за да не може повече в Италия да има зони на беззаконие, в които върлува престъпността.

Кварталът "Зеленият парк” в Кайвано е построен след силното земетресение от 1980 г. в Кампания и там са били настанени хора, останали без покрив. Замислен е бил като зона за младите семейства, за децата, които един ден ще градят бъдещето на страната, като център на изкуствата и спорта, но се е превърнал днес в най-големия център за трафик на дрога в Европа, коментират италиански медии. Парадоксално преди няколко месеца на стената на блок в "Зеления парк” в Кайвано бе изрисуван огромен стенопис, представящ именно две момиченца, които държат в шепите си крехко растение. Творбата - дело на Игор Скализи Палминтери -  бе наречена „Никой не остава сам” и целеше да вдъхне надежда на жителите на района, че животът им ще се промени към по-добро. След като наяве излезе случаят с груповото изнасилване на двете братовчедки, стенописът сега илюстрира всяка статия, посветена на това престъпление.

Миналия четвъртък Мелони пристигна в квартала "Зеления парк” в Кайвано и призна, че районът символизира години на провал на властите. Мелони призна също, че на други места в Италия има също райони като този в Кайвано -  свърталище на престъпността, и заяви, че от "Зеления парк” иска да отправи послание, че тази проблематична зона ще се превърне в пример на сътрудничеството на всички,  тя ще бъде облагородена, контролирана от силите на реда и преобразена с помощта на военни инженери. Мелони обеща, че ще бъдат изпратени допълнително учители в района, а в Кайвано ще отворят врати библиотека и мултимедиен център и ще се вземат и строги мерки срещу родителите, спиращи децата да посещават училище по една или друга причина. На Кайвано бяха обещани милиони евро финансиране.

Визитата на Мелони обаче не мина без протести. Тя беше освиркана от жители на "Зеления парк” и набедена, че е дошла за политическо дефиле, а не, за да покаже съпричастност – нещо, което Мелони категорично отрече и увери, че е дошла в Кайвано, за да покаже, че властите присъстват и действат.

И докато Мелони се опитваше да покаже, че властите са съпричастни и че ще действат, за да не се повтарят насилия като тези в Кайвано или в Палермо, нейният житейски партньор, журналистът Андреа Джамбруно си навлече огромни критики с изказване, което той направи в телевизионната си програма „Диарио дел джорно” по телевизия "Рете 4”. В него на 28 август той заяви: "Ако отидеш на танци, имаш правото да се напиеш, но ако избягваш да се напиваш и да губиш разсъдъка си, може би ще избегнеш и определени проблеми, защото иначе ще срещнеш вълка”. В същото това изказване Джамбруно нарече изнасилвачите от Палермо и от Кайвано "зверове”, а изнасилванията определи като "отвратителни”, но думите му за вълка, който жените рискуват да срещнат, ако излязат да се забавляват, породиха полемика.  Сенаторката от Демократическата партия Чечилия Д’Елия заяви, че с изказването си Джамбруно е намекнал, че момичетата винаги са си виновни за изнасилването, че жените не трябва да излизат по тъмно, да са сами, да се обличат по провокативен начин, че не трябва да прекаляват с пиенето. Според сенаторката това е погрешно схващане за уважението към жените и за свободите на хората. Тя допълва, че Джамбруно вместо да подтиква родителите да възпитават момчетата на уважение към жените, се опитва да възпитава жените как да бъдат предпазливи. "Ако едно момиче препие, то може да очаква главоболие, но не и изнасилване”, възмущава се сенаторката от Демократическата партия.

Представители на "Движение 5 звезди” също изразиха възмущение и призоваха премиерката Мелони да се дистанцира от изказванията на партньора си. Инфлуенсърката и милиардерка Киара Ферани и певиците Орнела Ванони и Фиорела Маноя също се присъединиха към хора от критици на думите на Джамбруно.  В интернет се завъртя и разказ на италианка на име Антония Стораче, която описва как една сутрин на път за изпит по право, облечена напълно непровокативно и напълно трезва, тя едва не е станала жертва на групово изнасилване и само бързата й реакция -  да повика по телефона брат си -  я спасила от насилието. Появиха се и карикатури, в които Джамбруно е наричан "Танцуващия с вълци”, или пък в които вълкът пита Червената шапчица дали е пила. Самият Джанбруно заяви, че думите му са изопачени и политизирани.

И докато течеше тази полемика, наяве излезе трети случай на посегателство, разиграл се около Успение Богодорично  в Латина в областта Лацио. Там непълнолетно момиче прекалило с алкохола по време на парти и легнало на плажа, защото му прилошало. Негови непълнолетни приятели вместо да му помогнат, снимали интимните му части, а после разпространили кадрите в Инстаграм. По случая е започнало разследване.

Но груповите изнасилвания не се случват само в проблемни квартали в Италия. В началото на юли стана ясно, че третият син на председателя на италианския Сенат Иняцио Ла Руса – 19-годишния Леонардо Апаче Ла Руса, прохождащ рапър, известен с прозвището Ларус, е обвинен от 22-годишна негова позната в участие в групово изнасилване. Младата жена твърди, че  през май в заведение в Милано се натъкнала на младия Ла Руса и пила две питиета с него, след които всичко й се губело. Събудила се на другата сутрин в леглото му гола и той й казал, че са правили секс по взаимно съгласие и под влияние на дрога. Добавил, че негов приятел обаче се е възползвал от нея, докато тя била в безсъзнание. По случая тече разследване.

Не бива да се забравя и, че синът на Бепе Грило, съоснователя на „Движение 5 звезди” – 22-годишният Чиро Грило, също бе обвинен заедно с трима свои приятели в групово изнасилване през 2019 г. на туристка на остров Сардиния, която преди това насилниците напили. Делото по случая продължава.

Извън сферата на груповите сексуални посегателства на 31 август жителите на Неапол бяха потресени от убийството на 24-годишния музикант на валдхорна Джованбатиста Кутоло от прочутия "Младежки оркестър Скарлати”. Младежът бе застрелян от 16-годишно момче в разгара на свада между две групи пред заведение на централния площад "Муничипио”. Според запознати със случая убиецът е бил част от банда от петнайсетина непълнолетни, които си търсели повод за разправия с други младежи просто за забавление. Поводът открили, когато приятел на Кутоло паркирал лошо мотопеда си пред заведението, където Кутоло, годеницата му и техни познати празнували рожден ден. Членовете на непълнолетната банда се заяли с тях заради лошо паркирания мотопеда, залели с майонеза един от приятелите на Кутоло, а самият музикант, който ги призовавал към спокойствие, ударили в лицето със стол. Когато той започнал да се приближава към младежите,  те се стреснали, защото видели, че е много по-силен физически. Шестнадесетгодишно момче от бандата стреляло с пистолета, който носело и го убило. Престъплението породи вълна от протести в града срещу насилието и младежките банди. Сега убиецът на музиканта твърди, че е действал при самозащита, че е стрелял, без да има намерение да убива и че пистолетът му бил подаден от негов приятел, а не бил негов.

Към тези престъпления трябва да се добавят епизоди в Италия, при които младежи вандализираха с графити архитектурни обекти, като арката на галерия „Виторио Емануеле” в Милано или коридора „Вазари” във Флоренция. На няколко пъти млади италиански туристи зад граница пък се почерпиха в заведения и избягаха без да платят сметките. При подобен случай в Албания премиерката Мелони заплати от джоба си неплатената сметка от 80 евро на четирима свой сънародници. При сходен инцидент в Малта баща пък разпозна сина си сред младежите, които избягали от заведение, без да платят сметката си от 100 евро и обяви, че ще го изпрати да работи безплатно във въпросния ресторант. Засраменият баща плати сметката, а от заведението обявиха, че ще дарят сумата за неправителствена организация и че се отказват от безплатните услуги на провинилото се италианче. Инциденти с неплатени сметки имаше и в Неапол и на брега на езерото Комо, като в последния случай младите нарушители се нахвърлили да бият управителя на заведението, който тръгнал да ги гони на улицата.

Огромно възмущение предизвикаха в края на август 12 италиански тийнейджъри, сред които петима непълнолетни, празнуващи рожден ден в стопанство за агритуризъм в Анани в областта Лацио и насърчили двама 17-годишни младежи да убият с ритници коза. Те заснели с телефоните си "храброто" деяние и постнали кадри в социалните мрежи. По случая започна разследване, а срещу момчетата бяха отправени заплахи.

Пристигането на 29 август в Рим на известния белгийски футболист Ромелу Лукаку, който бе отдаден под наем от британския клуб "Челси” да играе като нападател в римския клуб "Рома”,  предизвика невъздържан импровизиран празник на негови млади фенове  в района на летище Чампино, където кацна самолетът му. Редица млади футболни фенове се покатериха на паркираните край оградата на летището коли, за да видят макар и отдалеч футболиста. Скачайки безумно по колите, група младежи съсипаха скромния автомобил на млада служителка на летището, която след 12-часово дежурство я намерила буквално унищожена.

В допълнение на този низ от "достойни" прояви на млади италианци дойдоха и зловещите разкрития от разследването на убийството на бременната в седмия месец Джулия Трамонтано, извършено от годеника й Алесандро Импанятиело. Двадесет и девет годишната жена бе убита с най-малко 37 удара с нож от 30-годишния си партньор на 27 май в Сенаго в провинция Милано. Аутопсията на трупа обаче показа, че Джулия е била тровена преди това с амониак, хлороформ и отрова за мишки от годеника си, който искал да се отърве от бебето, за да изостави годеницата си.

Единствен повод за италианците да се гордеят с проява на младеж тези дни беше подвигът на 37-годишния Матия Агуци от Торино, който сутринта на 26 август успя да хване 4-годишно момиченце, паднало от балкона на петия етаж на жилищен блок. На подвига на младия мъж специален пост във Фейсбук посвети и премиерката Мелони, в който тя нарече Матия "млад герой”. А властите започнаха разследване как детето се е озовало без надзор и е паднало от балкона.

Лошо възпитание, лошо образование, бедност или прекалена разглезеност, беззаконие и чувство за безнаказаност или бездействие и апатия на властите - сега италианците се опитват да намерят обяснение за низа от престъпления, извършен от италиански младежи. Според някои дългите месеци, прекарани в локдауни заради ковид пандемията, са породили у някои младежи усещането, че са пропилели ценно време и сега когато Италия отново е напълно отворена,  а пандемията свърши, същите тези младежи решават да живеят "на висока скорост", за да компенсират изгубеното време, убедени, че всичко може да им бъде простено.

 

 

 

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:32 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация