site.btaЧерноморската риба е без химикали и с високо съдържание на омега 3, според учени

BOBSTH 12:16:00 20-05-2015
RM1216BO.004
Варна - море - медицина

Черноморската риба е без химикали
и с високо съдържание на омега 3,
според учени


Варна, 20 май /Мила Едрева, БТА/
В черноморската риба няма натрупвания на химикали, а нивата на
полезните омега 3 киселини са много добри, каза днес проф.Мона
Станчева от Варненския медицински университет. Тя представи
резултатите от дългогодишни проучвания върху морските обитатели
пред участниците в национален форум с международно участие "Море
и здраве". Конференцията е част от инициативите на
университета, посветени на Международния ден на морето 20 май.
Варненските учени са изследвали 10 от най-популярните видове
риби, срещани в български води, сред които цаца, калкан, зарган,
сафрид, кая. Те може да не са сьомга, но имат високо съдържание
на омега 3 киселини, което ги прави изключително полезна храна,
посочи Станчева. По думите й в университетската лаборатория са
направили и щателен анализ за съдържанието на устойчиви
органични замърсители в рибите. Химикали са открити във всички
видове, но концентрацията е много ниска или изобщо няма вредни
вещества. Единственото изключение е карагьозът и сега ще бъдат
направени специални изследвания на какво се дължи това, посочи
Станчева. По думите й не е изключено замърсяването при тази риба
да е по-голямо, тъй като тя хвърля хайвера си в Дунав, а после
живее в морето.
Д-р Дарина Найденова допълни, че най-полезната риба е морската
и океанската. По думите й за разлика от сладководните видове,
при тях има по-високо съдържание на омега 3 и витамин D.
Найденова посочи, че риба трябва да се консумира поне два пъти
седмично, като бременните жени и малките деца трябва да избягват
хищните видове, тъй като при тях има риск да се замърсени с
метилживак. Според учените водните същества не трябва да се
подлагат на голяма термична обработка и е най-добре да се пекат
на скара или на фурна.
Найденова представи и резултатите от проучване за консумацията
на риба, според което хората над 60 години ядат този вид храна
много по-често от младите. По думите й близо 50 на сто от
младите хапват риба максимум 1-2 пъти месечно.


/РУМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 05:51 на 26.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация