site.btaРаботилница „Да хванем иглата“ ще бъде организирана в Посолството на България в Токио на 28 септември

Работилница „Да хванем иглата“ ще бъде организирана в Посолството на България в Токио на 28 септември
Работилница „Да хванем иглата“ ще бъде организирана в Посолството на България в Токио на 28 септември
Снимка: Посолство на България в Токио, Япония

Посолството на България в Япония отправи чрез Фейсбук страницата си покана а към сънародниците ни, живеещи в Токио и околността, да вземат участие в предстоящата септемврийска работилница за бродиране на български шевици, която ще бъде организирана на 28 септември 2025 г. (неделя). 

„Имаме удоволствието да ви поканим на уъркшоп по бродерия, организиран и ръководен от Ирен Ямами. Събитието, което се реализира под мотото „Да хванем иглата“, е планирано да започне в 13:00 ч. местно време“, пишат от екипа на българската дипломатическа мисия и допълват, че творческата работилница ще се състои в салона на Българското посолство. 

В публикацията се посочва още, че ателието ще бъде разделено на два основни сегмента – теоретична част, включваща лекция с демонстрация на различни бодове, използвани при бродиране на български шевици, последвани от практическа част, в която всеки участник ще може да опита да приложи наученото на практика. 

Екипът на Българското посолство в Токио допълва още, че крайният срок за записване в работилницата е 26 септември 2025 г., като желаещите да участват могат да заявят желанието си тук

Както БТА писа, Ирен Величкова – Ямами живее в Япония повече от 30 години. Тя е дългогодишен изследовател в областта на шевиците и бродирането с награди от международни конкурси и изложби. Сред най-големите ѝ проекти е ръчно извезаната карта на България, в която са включени 144 шевици, характерни за различни краища на страната. Ирен Ямами е автор на книгите „Архаични символи в бродерията“ и „България в шевици“, които са преведени на три езика.

 

/ЙК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:56 на 15.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация