site.btaИзложба разказва сливово-ракиени истории в Музея на занаятите в Троян

Изложба разказва сливово-ракиени истории в Музея на занаятите в Троян
Изложба разказва сливово-ракиени истории в Музея на занаятите в Троян
Снимка: Даниела Балабанова/БТА

Изложбата "Сливово-ракиени истории" ще бъде открита днес в Музея на занаятите в Троян. Поводът е 30 години от създаването на Българския фестивал на сливата и 75-годишнината на "Винпром-Троян" АД, съобщи за БТА директорът на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в града Елеонора Авджиева.

Експозицията включва 15 рол банера, в които е описан и разказан целият процес по изваряване на ракия.

"Целта е да покажем този много характерен местен поминък и като културно наследство, и като част от идентичността на региона, какъвто е безспорно. Изложбата е изключително богата и е с много разнообразни материали - архивни, исторически и съвременни. Като специализиран музей сме се опитали да погледнем и по артистичен начин на целия този процес", обясни Авджиева.

В експозицията със свои диорами участва и художникът Цветомир Велешки. Чрез тях той разкрива отделни хумористични моменти и елементи от изваряването на ракията.

Посетителите ще видят много съдове, в които се консумира ракия, производите на "Винпром-Троян", описан е много детайлно и процесът по изваряване на ракия - при домашното изваряване и при индустриалното производство. Показани са и много сувенири и рекламни материали от 30-годишната история на фестивала.

"Има и художествени творби. Темата за изваряване на ракия никога не е била чужда на троянските творци, които са я интерпретирали много често чрез графични или живописни творби. Успяхме да преиздадем и една култова и много важна книга на троянеца Петър Хаджиев - "Сливовата култура в Троянско, отразена в бита и поминъка на населението", каза Авджиева.

Българският фестивал на сливата се организира от днес до 24-и септември в Троян и в село Орешак.

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:19 на 14.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация