Преди 20 г. се случва най-големият срив в електроенергийната система в историята на Северна Америка

site.btaНа 14 август 2003 г. Източното крайбрежие на САЩ и Канада остава без ток, засегнати са над 50 млн. души

На 14 август 2003 г. Източното крайбрежие на САЩ и Канада остава без ток, засегнати са над 50 млн. души
На 14 август 2003 г. Източното крайбрежие на САЩ и Канада остава без ток, засегнати са над 50 млн. души

Преди 20 години, на 14 август 2003 година, електроснабдяването в редица големи градове по Източното крайбрежие на САЩ и Канада е прекъснато. Това е най-големият срив в електроенергийната система в историята на Северна Америка. Без електричество остават Ню Йорк, Детройт, Торонто и Отава, засегнати са над 50 млн. души в САЩ и Канада, спират повече от 100 електроцентрали, включително 22 атомни реактора в двете страни.
Вероятната причина за най-големия срив в енергийната мрежа на Северна Америка е повредата в три линии за пренос на електроенергия в американския щат Охайо.

По мащаби то надминава спирането на тока в САЩ и Канада през 1965 г., което тогава засяга около 30 милиона души, а причината е падане на светкавица върху високоволтов електропровод, тръгващ от Канада и стигащ до Ню Йорк.

В бюлетина на БТА „Международна информация“ пише:

Прекъсване на електроснабдяването в САЩ и Канада

Ню Йорк, 15 август 2003 г./БТА/ Електроснабдяването в редица големи градове по Източното крайбрежие на САЩ и Канада прекъсна, съобщиха информационните агенции. Без електричество останаха Ню Йорк, Детройт, Кливлънд, Онтарио, Торонто и Отава.
Спирането на тока засегна големите нюйоркски летища и пристанището.  Затруднени са комуникациите в района, градският транспорт, както и потокът на финансова информация от Уолстрийт.
Хиляди хора излязоха по улиците на Манхатън при 32-градусовата жега. Си Ен Ен съобщава, че заседналите в метрото пътници са обхванати от паника.  
Засега причините за спирането на електричеството не са известни. Според американското правителство няма признаци, че то е дело на терористи.
Ройтерс съобщи за пожар в голяма електроцентрала в Ню Йорк. Според местна телевизия огънят може би е предизвикан от експлозия.

Според Майкъл Блумбърг спирането на тока е причинено от претоварване на електрическа мрежа

Ню Йорк, 15 август 2003 г. /БТА/  Губернаторът на американския щат Ню Йорк Джордж Патаки въведе извънредно положение в целия щат след внезапното прекъсване на електроснабдяването в редица големи градове в североизточната част на САЩ и в Канада, съобщиха информационните агенции.
Спирането на тока предизвика сериозно объркване в Ню Йорк, Детройт, Кливлънд, Торонто и Отава. В Ню Йорк бе засегната работата на летищата и пристанището, градския транспорт, метрото, както и операциите на Уолстрийт.
Кметът на града Майкъл Блумбърг заяви, че спирането на тока вероятно се дължи на "естествени причини". По думите му то е предизвикано от претоварване на електрическата мрежа на каскадата Ниагара-Мохоук, на американско-канадската граница. 
Блумбърг отрече предишните съобщения, че прекъсването на електричеството е следствие от пожар в голяма електростанция в Манхатън. Според него черният дим над подстанцията на компанията „Кънсолидейтид Едисън“ се дължи на автоматичното ѝ изключване, а не на пожар. Блумбърг посочи, че електроснабдяването в града може би ще бъде възстановено още преди края на деня.

Според Канада спирането на тока е причинено от светкавица

Торонто, 15 август 2003 г. /БТА/ Днешното прекъсване на електричеството в североизточната част на САЩ и в Канада е предизвикано от светкавица, ударила електроцентрала близо до Ниагарския водопад. Това съобщи говорител на канадския премиер Жан Кретиен, цитиран от Асошиейтед прес. Бяхме информирани, че светкавица е ударила електроцентрала в района на Ниагара, от американската страна, каза той.
Преди това американските власти заявиха, че причината за инцидента вероятно е претоварване на електрическата мрежа на каскадата Ниагара-Мохоук, на американско-канадската граница.
В части от Канада електричеството вече е възстановено, съобщи ДПА.

Буш: спирането на тока не бе терористичен акт

Вашингтон, 15 август 2003 г. /БТА/ Американският президент Джордж Буш увери сънародниците си,  че внезапното прекъсване на електричеството в части от САЩ и  Канада не е било резултат от терористичен акт, предадоха Ройтерс  и Асошиейтед прес.
Буш посочи, че все още не е ясно какво е причинило спирането  на тока. Мога обаче да ви уверя, че това не беше терористичен  акт, каза той.
По думите на президента федералното правителство си  сътрудничи с щатските и местните власти, за да бъде възстановено  максимално бързо електроснабдяването в засегнатите градове.  Ситуацията е сериозна, изтъкна той. Според него националната  електрическа мрежа може би трябва да бъде модернизирана.
Заради инцидента девет ядрени реактора в САЩ са били  изключени. Болниците и част от летищата продължават да работят на авариен режим.
В Ню Йорк е въведено засилено полицейско присъствие, но като цяло както американците и канадците посрещнаха спирането на електричеството без особена паника. Нюйоркските власти осигуриха подслон в палатки, спортни зали и обществени сгради за хилядите, които не са успели да се приберат по домовете си в предградията на осеммилионния град. Стотици допълнителни  автобуси превозват жителите на крайните квартали.
Според кмета на Ню Йорк електроснабдяването в части от града  вече е възстановено. Той призова съгражданите си да запазят  спокойствие.

Бойни самолети Ф-16 излетели над Ню Йорк и Вашингтон веднага след прекъсването на електрозахранването вчера

Вашингтон, 15 август 2003 г. /БТА/  Бойни самолети Ф-16 излетели, за да патрулират в небето над Ню йорк и Вашингтон вчера, веднага след като бе прекъснато електрозахранването на източното крайбрежие на Северна Америка, съобщава вестник "Вашингтон пост".
Минути след прекъсването на тока Пентагонът наредил да излетят два изтребителя Ф-16 и поставил в готовност други бойни самолети във военновъздушни бази в източните райони на САЩ. Много скоро след това станало ясно, че спирането на електрозахранването не се дължи на терористична атака, добавя вестникът, цитиран от АФП.
Внезапното спиране на тока в обширни части от Съединените щати е първият тест на възможностите за действия при извънредни обстоятелства след атентатите на 11 септември 2001 г. Според анонимни служители бързо е била установена връзка между военните, разузнаването, регионалните кризисни центрове и енергийния сектор, добавя "Вашингтон пост". 
 
Спирането на електрозахранването в САЩ и Канада предизвика хаос във въздушния транспорт  

Франкфурт/ Лондон/ Чикаго 15 август 2003 г.  /БТА/ Спирането на тока в Канада и в североизточната част на САЩ вчера предизвика затруднения във въздушния транспорт по света, предадоха световните агенции.
На Франкфуртското международно летище самолетите от Северна Америка пристигаха с до 7 часа закъснение.  Напълно отменени бяха два полета от Ню Йорк до Франкфурт на Майн - на „Еър Канада“ и „Луфтханза“, съобщи ДПА.
„Бритиш Еъруейс“ и „Върджин Атлантик“ пък отмениха свои полети до засегнатите райони в североизточна Америка. Около 1700 пътници на британските авиолинии останаха на нюйоркското летище "Джон Кенеди". Един от самолетите на "Върджин Атлантик" по линията Лондон - Ню Йорк се върна на летище "Хийтроу", а друг беше отклонен за кацане във Вашингтон, предаде АП.
Контролните центрове и кули на летищата в Ню Йорк и други големи градове в САЩ, засегнати от спирането на тока, са преминали на аварийно захранване, според съобщение на Федералното авиационно управление /ФАУ/, цитирано от Ройтерс.
ФАУ спря полети, тъй като обработката на документите и багажа на пътниците е била невъзможна.

Прекъсването на тока в САЩ разкрива по-големи проблеми

Сан Франциско, 15 август 2003 г. /Джеймс Джелтър от Ройтерс, със съкращения/ Уязвимостта на северноамериканската електрическа система се открои с пълна сила вчера, когато милиони хора останаха без електроенергия в един от най-горещите следобеди на това лято.
Служители от енергийния сектор отдавна предупреждават, че системата за пренос на електроенергия в Северна Америка стене под тежестта на товара, който носи всеки ден. Най-голямото разширение на тази система е било правено през годините след Втората световна война. "Ние сме свръхсила с електрическа мрежа, характерна за Третия свят. Нуждаем се от нова мрежа", заяви за Си Ен Ен губернаторът на щата Ню Мексико Бил Ричардсън, който е бивш министър на енергетиката на САЩ. "Проблемът е, че никой не се грижи да осигури достатъчна пропускателна способност." 
Според Института за изследвания на електроенергията в Пало Алто, Калифорния, търсенето на електроенергия в САЩ е нараснало с 30 процента през последното десетилетие, а пропускателната възможност на системата - само с 15 процента.
При горещини като вчерашните в североизточната част на страната климатичните инсталации консумират 30 процента от цялото количество енергия, минаващо по електропроводите, като силно претоварват обременената и без това електрическа система.
Както посочват оператори от електромрежата на САЩ,  вчерашното спиране на тока е най-голямото в историята на Северна  Америка. По мащаби то затъмни спирането в САЩ и Канада през 1965 г., което засегна около 30 милиона души.
Прекъсването стана за броени секунди, след като по пътя от  Големите езера до Нова Англия започнаха да влизат в действие прекъсвачите, охраняващи скъпоструващото оборудване от внезапен токов удар.
Печално известното спиране през 1965 г. бе предизвикано от падане на светкавица върху високоволтов електропровод, тръгващ от Канада и стигащ до Ню Йорк. Без електричество останаха хората, живеещи по протежение на гъсто населената ивица Ню Йорк - Нова Англия. След шока от преживяното бе създаден  Северноамериканският съвет за надеждност на електроснабдяването.
 Базираната в Ню Джърси браншова група се стреми да осигури успешната работа на мрежата от високоволтови електропроводи, които са с дължина 800 000 км и обслужват 270 милиона потребители в САЩ и 31 милиона в Канада. Въпреки усилията на организацията и на експертите по поддържане на системата тя прави засечки в дните, когато твърде много мегавати се съсредоточават в твърде малко линии. Освен това мрежата постоянно зависи от капризите на времето.
Националната електрическа мрежа се нуждае от спешно подобряване, заяви Тери Уинтър, ръководител на компанията "Индипендънт систъм опърейтър", която управлява системата за електроснабдяване на щата Калифорния. 
Както обаче отбеляза Уинтър, усилията в тази насока обикновено са спъвани от съпротивата на местни общини, които не желаят в близост до тях да има трансмисионни съоръжения и далекопроводи. Друга причина е липсата на желание да се инвестира в строго регулирания бизнес с преноса на електроенергия.

Един загинал и един тежко ранен след спирането на тока в Ню Йорк. Електроподаването в Канада се възстановява постепенно

Ню Йорк, 15 август 2003 г.  /БТА/ Един човек почина, а пожарникар беше тежко ранен в Ню Йорк по време на спирането на тока, което засегна североизточната част на САЩ и някои райони на Канада, съобщи днес кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Както предаде, АФП починалият мъж станал жертва на сърдечна криза, а огнеборецът пострадал при пожар.
Пожарникарите в Ню Йорк се отзовали общо на 5000 повиквания вчера следобед и през нощта, уточни кметът на пресконференция.
Стотици жители на град Мелвиндейл, щата Мичиган не могат все още да се приберат по домовете си, разположени в близост до петролната рафинерия Маратон, където спирането на тока предизвикало експлозия. Испанската агенция ЕФЕ цитира местните власти, според които има опасност от втора експлозия в рафинерията.
Електрозахранването в Отава и Торонто, двете големи канадски метрополии започна постепенно да се възстановява след прекараната на тъмно нощ. Въпреки опасенията на полицията, от тъмнината се възползвали малцина. Полицията арестувала общо 40 души в двата града, главно за джебчийство и обири на магазини.

Повредата в електрическата мрежа в САЩ се дължи на искане на допълнително електричество от страна на Канада

Ню Йорк, 15 август 2003 г. /БТА/ Повредата, която остави без електричество североизточните райони на Съединените щати и част от Канада, има източник в Канада. Това заяви на пресконференция кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, цитиран от АФП.
Изглежда, че нещо се е случило в Канада и канадците не са направили всичко необходимо, за да предотвратят допълнителното натоварване на електрическата система на Ню Йорк, каза Блумбърг. Той обясни, че Канада е поискала допълнително електричество по силата на споразумение със САЩ, предвиждащо реципрочни задължения за двете страни.
В четири от петте района на Ню Йорк електричеството вече е възстановено, предаде ДПА. Според Блумбърг се очаква утре електроснабдяването да се нормализира, а всички съоръжения да заработят до понеделник. Кметът съобщи, че заради спирането на електричеството е починал един човек. 

Джордж Буш призова за усъвършенстване  на електропреносната мрежа на САЩ

Таузънд оукс, Калифорния, 15 август 2003 г. /БТА/ Президентът Джордж Буш окачестви като "сигнал за събуждане" вчерашното спиране на електричеството в обширни територии на Северна Америка и каза, че електропреносната мрежа на САЩ трябва да бъде усъвършенствана, предаде Ройтерс.
По време на посещение в планините Санта Моника президентът на САЩ каза пред репортери, че трябва да се разбере къде е грешката, да се анализира проблемът и да се вземе решение. Буш не уточни как трябва да бъде модернизирана електрическата енергийна мрежа в страната, нито посочи колко ще струва това, добавя Ройтерс.
В момента експертите се опитват да открият причината за лавинообразното спиране на електричеството в североизточните щати на САЩ и в канадската провинция Онтарио. В резултат на срива в мрежата без ток останаха градове като Ню Йорк, Детройт, Кливлънд, Отава, Торонто и множество по-малки населени места.

Конгресът ще разследва срива в електроенергийната система

Вашингтон, 16 август 2003 г. /БТА/ Комисията по енергетика и търговия към Камарата на американския Когрес съобщи, че след ваканцията ще започне разследване на най-големия в историята на САЩ срив в електроенергийната система, който остави без електричество над 50 милиона жители на САЩ и на Канада, съобщи Ройтерс.
Председателят на комисията Били Тозън уточни, че слушанията ще започнат през септември.
Втори ден около 4 милиона американци от средните западни щати до Манхатън са без електричество. Властите предупреждават, че електроподаването ще бъде възстановено напълно най-рано в края на уикенда.
Трима души починаха вследствие на аварията. Големи райони в щата Охайо останаха без питейна вода, в Мичиган бе въведено извънредно положение, а в Ню Йорк метрото е изцяло парализирано. Това са най-сериозните поражения от срива.
В канадската столица Отава има два смъртни случая, свързани с енергийния срив. Полицията съобщи за 23 случая на кражби и за 38 ареста. Няколко кражби са били извършени и в Ню Йорк и Детройт.
   
Положението в САЩ и Канада постепенно се нормализира след колосалния срив в електроенергийната мрежа

Вашингтон, 17 август 2003 г. /БТА/ В съботният ден започна постепенното нормализиране на живота в районите на САЩ и Канада, които бяха обхванати от най-мащабния срив в електроенергийната мрежа в историята на Северна Америка, но все още милиони хора са без ток, съобщиха осведомителните агенции.
Според ДПА по време на спирането на електричеството в САЩ трима души са загинали при пожари, причинени от свещи, а една жена е получила инфаркт. Двама души в Канада са намерили смъртта си при възникналия хаос.
Въпреки пускането на тока в много области като щатите Мичиган и Охайо на други места хората започнаха да изпитват проблеми, причинени от енергийния срив.
Населението около Кливлънд е предупредено да преварява водата преди пиене, защото пречиствателните станции са спирали да работят. В района на Детройт, известен с автомобилната си индустрия, има недостиг на течни горива, тъй като помпите на бензиностанциите се захранват с електричество.
След два дни на хаос въздушният транспорт в САЩ и Канада започна да възстановява своята дейност. Броят на отменените полети бе силно намален, а центровете за контрол на полетите преминаха на захранване от външен източник.
Губернаторът на щата Ню Йорк Джордж Патаки обеща на милионите обитатели на мегаполиса Ню Йорк, че в понеделник ще могат да ползват отново метрото. Но по думите му няма 100-процентова гаранция, че случилото се няма да се повтори, докато не стане известно каква е била причината за колосалния срив в системата за електроподаване в САЩ и Канада, предаде Ройтерс.

Три далекопровода в щата Охайо вероятно са причинили енергийния срив в североизточната част на Северна Америка

Вашингтон, 17 август 2003 г. /БТА/ Три линии за пренос на електроенергия в американския щат Охайо вероятно са причината за най-големия срив в енергийната мрежа на Северна Америка, съобщи снощи шефът на енергийния съвет на континента, цитиран от Ройтерс.
Вече до голяма степен сме убедени, че сривът е започнал в Охайо, каза Майкъл Гент, президент на Северноамериканския съвет за надеждност на енергийната система. Тази обществена институция бе създадена след масовото спиране на електричеството в САЩ през 1965 г. приблизително в същите райони, както през тази седмица.
Гент добави, че в момента разследващият екип се опитва да установи защо ситуацията не е била овладяна, след като трите далекопровода в Охайо са излезли от строя.








/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:55 на 16.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация