site.btaМОЛДПРЕС: Молдовските плодове се търсят все повече на пазара на Европейския съюз

МОЛДПРЕС: Молдовските плодове се търсят все повече на пазара на Европейския съюз
МОЛДПРЕС: Молдовските плодове се търсят все повече на пазара на Европейския съюз
Снимка: МОЛДПРЕС

Търсени заради качеството и специалния си вкус, молдовските плодове са все по-търсени на пазара на ЕС. Това е отразено в данните за износа за първите 10 месеца на годината, представени днес от Министерството на земеделието и хранителната промишленост (МЗХП), предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС. 

"Ако през 2021 г. са изнесени около 75 тона череши, то през 2023 г. цифрата достига 2600 тона. Що се отнася до ябълките, през 2021 г. за ЕС са доставени около хиляда тона, докато тази година производителите са изнесли около 11 000 тона. В същото време износът на сливи се е увеличил приблизително два пъти на пазара на ЕС (от 27 000 тона през 2021 г., той достига 55 000 тона през 2023 г.). Значителен ръст е отчетен и при износа на грозде, като винопроизводителите са успели да изнесат около 25 000 тона, в сравнение със 17 000 тона през 2021 г.", посочва МЗХП.

Укрепването на позициите на Молдова на европейския пазар се дължи на решението на ЕС да преустанови данъците и квотите за внос, приложими към продуктите, изнасяни от Република Молдова за Европейския съюз. 

"По този начин седем категории продукти могат да се изнасят без ограничения - домати, чесън, десертно грозде, ябълки, череши, сливи и гроздов сок", съобщава ведомството. 

"Успехът на износа на плодове се дължи и на усилията на земеделските производители, които инвестираха в съвременни технологии, придавайки добавена стойност на нашите продукти", заявява Министерството на земеделието и хранителната промишленост.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и молдовската агенция МОЛДПРЕС)

/ЛМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:32 на 03.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация