ОБЗОР

site.btaЩе убеди ли Ели Шлайн италианците, че нейната Демократическа партия е алтернативата за по-добро бъдеще на Италия

Ще убеди ли Ели Шлайн италианците, че нейната Демократическа партия е алтернативата за по-добро бъдеще на Италия
Ще убеди ли Ели Шлайн италианците, че нейната Демократическа партия е алтернативата за по-добро бъдеще на Италия
Ели Шлайн от трибуната на митинга на италианските демократи на 11 ноември в Рим, снимка AP/Gregorio Borgia

В събота с голям митинг на “Площада на народа” в Рим, на който участваха 50 000 души, лявата опозиционна Демократическа партия (ДП) даде заявката да бъде алтернатива на управляващата десница за едно по-добро бъдеще на Италия, обобщават италианските медии АНСА, Скай Ти Джи 24, Ти Джи ком 24 и РАИ Нюз.

В края на февруари начело на партията застана Ели Шлайн. Тя бе избрана след вътрешнопартийни избори, състояли се 6 месеца след парламентарните избори, на които демократите извоюваха само 19 процента. След този изборен неуспех тогавашният лидер на демократите Енрико Лета обяви, че се оттегля от ръководството на партията и бяха организирани вътрешни избори. На вътрешнопартийния вот Шлайн победи трима претенденти и спечели на втория тур 53,8 процента от гласовете на избирателите. Така за първи път в историята на страната основната опозиционна сила и управляващата партия се оказаха ръководени от жени -  Шлайн и Джорджа Мелони. Мелони тогава приветства тази коренна промяна в политическия пейзаж, която затвърждава ролята на жените в италианската политика.

Последваха обаче няколко месеца, в които Шлайн така и не успя да се открои като силен опозиционен лидер, а по-скоро следваше едно темпо, наложено от Мелони, при което първо Мелони предприемаше нещо, срещу което Шлайн после реагираше. Самата Шлайн така и не предприемаше нищо радикално проактивно. Освен това тя беше набедена, че се възползва от трагедии като природните бедствия в Емилия-Романя и Тоскана и потъването на корабче с мигранти край Калабрия, за да атакува управляващите. В допълнение на всичко това десницата надделя над демократите по време на няколко регионални вота и италианските медии отбелязаха, че партийното възраждане, обещано от Шлайн, сякаш не се случва.

В събота обаче нещата сякаш претърпяха промяна и Шлайн обяви настъпването на нова фаза в италианската политика и за италианските демократи. А изказването й на митинга в Рим освен обобщение на критики срещу правителствените политики, може да се възприеме и като програмна реч, която не цели само и единствено да осигури повече гласове за демократите за предстоящите европейски избори, обобщават италианските медии.

Шлайн заяви на участниците в митинга в Рим, че ДП е алтернатива на десницата за една социална справедливост, за мир и за едно по-справедливо бъдеще в Италия. Тя увери, че нейната партия не се интересува от властта заради самата власт, а за да промени живота на хората. “Нужна е една визия за идните 30 години, за да се подобри животът на хората и на страната”, изтъкна тя. “Трябва да се опитаме да върнем надеждата на хората”, подчерта още Шлайн.

“Нека да обединим силите си, за да бъдем заедно  по-силни”, подчерта също така демократката, визирайки политическите сили “Движение 5 звезди”, “Зелените” и “Италианска левица”, чиито лидери Джузепе Конте, Анджело Бонели и Никола Фратояни уважиха с присъствието си проявата на демократите.

За демонстрацията, състояла се в събота, Шлайн каза, че тя отправя ясно послание към правителството на Мелони: “Стига с това управление”. Десницата може да се представя под каквато и да е светлина, “да се прикрива под нови дрехи”, но тя си остава същата, посочи Шлайн. Десницата работи за разделяне на страната и на народа, за да може да контролира по-добре хората, каза още Шлайн. Тя обвини десницата и в потискане на инакомислието и в осмиване на политическите противници - един метод, който се използва, за да се отклони вниманието от реалните проблеми.

За една година на власт  правителството на Мелони не е постигнало никакъв конкретен резултат за страната, изтъкна Шлайн. Тя припомни, че по време на предизборната кампания правителството на Мелони е направило хиперболични обещания, като например намаляване на акцизите, а после цената на бензина се е увеличила след идването му на власт и то не е направило нищо срещу това. А след всички обещавани политики в подкрепа на семействата и на майките, правителството също е изневерило на обещанията си, увеличавайки например ДДС върху памперсите, някои бебешки храни и продуктите за дамска хигиена. В действителност тук става дума за връщане на старото ДДС върху тези продукти след намаляването му преди това, което както каза Мелони в пост в социалните мрежи преди време, не е сработило и не е било от полза за подпомагане на семействата и майките.

В речта си в събота Шлайн подчерта, че правителството на Мелони след една година на власт е предпочело да орязва пенсии и помощи за инвалидност, а не е направило нищо за подем на икономиката и на предприятията, нищо в подкрепа на екологичния преход. Що се касае до данъците, правителството си затваря очите за онези, които заобикалят плащането им, и нанася “данъчни плесници” на честните предприемачи, работниците и самонаетите, които си плащат редовно данъците. Според Шлайн данъците трябва да се увеличават за онези, които реализират по-големи печалби, а в Италия трябва да започне да се говори за преразпределяне на богатствата и на властта като цяло.

Шлайн разкритикува управляващите, че не работят за намаляване на бедността, че живеят извън реалността по този въпрос, че са премахнали механизма за подпомагане на безработните, т.нар гражданския доход, известявайки за тази промяна бедните, които са получавали тези средства, само с един есемес. Според Шлайн правителството си мисли, че “бедността е индивидуална вина, а не социален проблем, дължащ се на сбъркани политики”.

Шлайн настоя за актуализация на пенсиите и за въвеждане на минимална почасова работна заплата в Италия. Относно последното Мелони е против, защото смята, че подобна мярка ще подтиква работодателите да се придържат към нея, а не да се стремят към увеличаване на заплатите на хората. 

Относно проектобюджета за идната година Шлайн заяви, че той съдържа финансови мерки, предназначени да закърпят положението до изборите за Европейски парламент следващата година.

В речта си Шлайн засегна и темата за миграцията. Тя каза, че ще работи за това децата, родени в Италия, да получават автоматично италианско гражданство, защото никой не може да попречи на хората, родили се и израснали в Италия, да чувстват страната като свой дом.

По отношение на миграцията Шлайн смята, че мигрантите не може само да бъдат репресирани чрез затягане на съответното законодателство, а трябва да им се помага. Същото е в сила и за хората в проблемните квартали на италианските градове, същото е в сила и в борбата срещу насилието над жените, допълни демократката. Шлайн и преди е критикувала мерките на правителството за ограничаване на дейността на неправителствените организации, спасяващи мигранти в Средиземно море. Тя разкритикува и мярката, според която от мигранти, пристигнали незаконно в Италия от така наречените сигурни страни, ще се искат по 5000 евро гаранция, докато се обсъжда дали те имат право да получат убежище на италианска територия. Правителството каза, че тези пари ще се използват за настаняване на мигрантите извън центрове за мигранти от затворен тип и после за депортирането им, когато молбите им за убежище бъдат отхвърлени. 

По отношение на миграцията Шлайн засегна на митинга и актуалната тема за споразумението между Италия и Албания за изграждане на центрове за мигранти на албанска територия, което предизвика възмущение и критики от страна на неправителствени организации,  а също и сред албанското и италианското общество. Според Шлайн тук изобщо не може да се говори за договор, защото всеки договор трябва да преминава през дебати в италианския парламент, а депутатите не са видели нищо в този случай. Тя допълни, че споразумението изтласква мигрантите в трета страна и нарушава италианската конституция и вероятно затова правителството на Мелони не го е подложило на дебати в парламента.

За реформата на италианската конституция, подета от правителството на Мелони, която ще засили правомощията на премиера и ще го направи пряко избираем от народа, Шлайн заяви, че това е средство за отвличане на вниманието на хората от истинските проблеми в страната и от неуспехите на управляващите. Според нея реформата освен това ще ограничи правомощията на президента, ще съсредоточи властта в ръцете на една фигура, в случая на премиера, а подобна доминираща роля на премиера няма никъде по света. Десницата винаги е мечтаела да разбие парламентарната република, за да командва един човек, но подобни опити в страната в миналото са претърпели провал, предупреди Шлайн. "С конституционната реформа Мелони показа, че не иска да управлява, а да командва", обобщи тя.

По време на митинга в събота Шлайн се обяви и в защита на нормативната база, даваща на италианките право на аборт, както и за равнопоставеността на половете. Тя защити и правото на обществено здравеопазване и на обществено образование за всички. “Мелони иска здравеопазване, при което богатите се пререждат и при което хората трябва да се лекуват при частни лекари”, каза Шлайн. Тя обвини Мелони, че не защитава и общественото образование като първото място, на което се извършва социална еманципация и че превръща образованието в привилегия за богатите, вместо да гарантира равен достъп за всички до качествени образователни институции.

На митинга в събота Шлайн обвини Мелони, че не работи действително за реформата на ЕС, за която говори непрекъснато, и че не прави нищо и за да убеди унгарския премиер Виктор Орбан да изпълнява своя дял от задълженията, произтичащи от ролята му на лидер на страна членка на ЕС.

Относно ситуацията в ивицата Газа Шлайн заяви, че е недопустимо избиването на цивилни и призова за хуманитарно прекратяване на огъня. Тя призова и за освобождаване на заложниците на “Хамас” и за защита на цивилните палестинци. Шлайн предупреди, че трябва да се избегне навлизането в спирала на насилие и омразата и добави, че “бруталността на “Хамас” не оправдава другата бруталност спрямо палестинските цивилни”. Шлайн също така подчерта, че трябва да се полагат усилия и срещу възхода на антисемитизма.

А относно Украйна демократката повтори подкрепата си за тази страна и изтъкна дипломатическата активност на ЕС за намиране на решение на конфликта, но не спомена нищо за изпращане на оръжия за Киев.

Коя е всъщност Ели Шлайн?

Ели Шлайн е родена в Лугано, в Швейцария, на 4 май 1985 г. в семейството на американски политолог от еврейски произход и на италианска преподавателка. Пълното й име е Елена Етел Шлайн. Предците на баща й Мелвин Шлайн са от село близо до Лвов, но са го напуснали още по времето, когато територията е била част от Австро-Унгарската империя, и са заминали за САЩ. Майката на Ели Шлайн е Мария Паола Вивиани, преподавател по публично право в юридическия факултет на Държавния университет в Инсубрия в Италия. Дядото по майчина линия на Шлайн пък е пламенен антифашист. Ели Шлайн има брат и сестра. Брат й Бенджамин е математик, а сестра й Сузана е дипломат. Миналата есен името на Сузана Шлайн нашумя след експлозия в Атина, където тя работи в италианското посолство.  Взривът тогава бе приписан на анархисти и при него бе унищожена колата на Сузана Шлайн, паркирана в подземния паркинг на резиденцията й в гръцката столица.

Ели Шлайн е юрист, специалист по конституционно право. Живее в Болоня в областта Емилия-Романя. Първият си политически опит получава на 22 години като доброволец в щаба на Барак Обама в Чикаго по време на първата му кандидидатпрезидентска кампания, припомня в. “Кориере дела сера”. После Шлайн става част от ДП и през 2014 г. е избрана за евродепутат. Но през този период в редиците на демократите е извършен вътрешнопартиен преврат и тогавашният партиен лидер и премиер Енрико Лета е сменен от  Матео Ренци. Заради несъгласие с тази промяна, както и с партийния курс, Шлайн напуска ДП и се включва в други политически проекти в лявото и екологичното политическо пространство. На изборите за Европейския парламент през 2019 г. тя решава да не се кандидатира. Година по-късно е част от изборната листа "Емилия-Романя храбра и прогресивна", с която участва в изборите за областна администрация на Емилия-Романя. Тогава начело на областта е избран Стефано Боначини, но Шлайн също се представя много добре и става заместник на Боначини. Когато начело на демократите отново се връща Енрико Лета през 2021 г., Шлайн постепенно се приобщава отново към идеите на ДП. На парламентарните избори миналата есен тя беше избрана за депутат като независима, но малко след това официално поднови членството си в ДП и обяви кандидатурата си за партиен лидер на вътрешните избори, спечелени от нея.

Ако трябва се обобщи, Шлайн защитава гражданските права, в това число и правата на жените и на ЛГБТ общността, брани екологичните каузи, води битката за намаляване на бедността, за равнопоставеност и за равни възможности за всички, отстоява социалната справедливост. Тя спечели симпатиите на редица италиански интелектуалци. Самата тя не крие симпатиите си към американските демократи Барак Обама, Камала Харис и Александра Оказио-Кортес.  В изказването си след победата на изборите за лидер на ДП Шлайн спомена имената на още няколко чужди лидери, които са я вдъхновявали през годините, сред които бившия гръцки финансов министър на радикалната левица Янис Варуфакис, бившата премиерка на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, представителката на германските еколози и евродепутатка Ска Келер. Шлайн не крие и симпатиите си към екологичните каузи, бранени от шведската екоактивистка Грета Тунберг и към миграционните каузи, отстоявани от германския капитан на кораб, подпомагащ бедстващи мигранти в Средиземно море Карола Ракете, която влезе в конфликт с лидера на италианската крайна десница “Лига” Матео Салвини по времето, когато той беше министър на вътрешните работи на Италия и затегна антиимиграционните закони. Шлайн се възхищава и от покойната италианска писателка и интелектуалка Микела Мурджа, която не спираше да критикува десницата, както и от американската феминистка Лиса Левънстийн, професор по история в Университета на Северна Каролина. Шлайн на няколко пъти дори цитира Левънстийн, което впрочем неколкократно стори и премиерката Мелони. Самата Левънстийн пък заяви, че Мелони може и да я цитира, но само Шлайн истински разбира феминистките й идеи. 

Дали Шлайн ще успее да наложи лявата ДП като истинска алтернатива на десните в Италия?

Любопитното в историята на ДП, основана през 2007 г., е, че тя не е управлявала самостоятелно, а винаги е била в състава на сложни правителствени коалиции. Често пъти в тях са влизали и нейни политически опоненти. Такова беше например правителството на Енрико Лета. А в периода 2019-2022 г. ДП първо беше част от коалиция заедно с антисистемното "Движение 5 звезди" и "Италия Вива" на Матео Ренци във второто правителство на Джузепе Конте, а после стана част от широката коалиция на Марио Драги. С това присъствие след управляващите ДП си навлече доста критики от страна на десницата, че е незаслужено на власт, тъй като ДП беше големият губещ на изборите през 2018 г., спечелени тогава от “антисистемните петзвездни” и десните. Дори и онези, които не се отъждествяваха с десницата, разкритикуваха ДП, че само и само да е във властта избира да бъде въвличана в противоестествени за нея коалиции, като например в тази с “антисистемните петзвездни”, или в широката коалиция на Драги, в която влизаха и всички десни противници на ДП, плюс формации на отцепници от ДП. Всичко това навреди на доверието в партията. Миналата година в даден момент дори се говореше и за промяна на нейното име и даже за преливането на партията в нов политически проект.

Поемайки юздите на ДП, Шлайн се озова в трудната роля да обедини партията и да върне доверието в нея. Сега самата Шлайн си постави още по-трудна задача да убеди сънародниците си, че ДП е готова да бъде алтернатива за по-добро бъдеще в Италия.  

Дали Шлайн ще успее да убеди и други партии да се присъединят към тази  алтернатива, в частност “антисистемните петзвездни”? Това е също една трудна задача.  Бившият италиански премиер Конте, присъствал на митинга на ДП в събота, потвърди, че с демократите има диалог, чрез който двете партии потвърждават и пълното си несъгласие с политиките на правителството на Мелони. Диалогът между двете партии е дал вече своите плодове, каза Конте, но припомни, че демократите и неговите “петзвездни антисистемни” си остават автономни сили и диалогът служи са сближаване на позициите между тях, но и за заявяване на някои различия. По този начин той даде да се разбере, че все още не може да се говори за коалиция с демократите срещу десницата на власт. Конте не поиска да навлезе в детайли относно различията между "петзвездните" и демократите, някои от които излязоха наяве още по време на второто правителство, оглавявано от него. А после именно партията на Конте беше сред трите партии в коалицията на Драги, която не подкрепи ключови негови мерки, докато демократите застанаха тогава на страната на премиера. След този разрив антисистемните и демократите се явиха самостоятелно на парламентарните избори миналата година и след това не сформираха и опозиционна коалиция в парламента.

На митинга на ДП в събота изобщо не присъстваха лидерите на центристките формации “Италия Вива” и “Действие” Матео Ренци и Карло Календа.  Което означава, че пред Шлайн има още доста работа за вършене, за да успее да сплоти левицата и центъра в един силен левоцентристки блок, който да надделее над управляващите десни. 

Но дали самата Шлайн изглежда най-подходяща фигура на обединител на италианците за едно по-добро бъдеще. Шлайн се дефинира като бисексуална и в момента има връзка с жена. Италия е все още консервативна по ЛГБТ-въпросите за разлика от други европейски държави. Шлайн не афишира хомосексуалната си връзка, но светски италиански медии това лято се опитаха да я натрапят вместо нея на италианците. Изданието “Дива е дона” на два пъти публикува папарашки кадри на Шлайн с партньорката й – родената в Сардиния 28-годишна Паола Белони. Веднага други издания започнаха да спекулират с какво се занимава Паола, каква е като личност, как се развива връзката й със Шлайн. Накрая самата Паола Белони публикува пост в “Инстаграм”, в който разкритикува навлизането на медиите в личното й пространство. Тя се обяви срещу схващането, че ако човек е част от живота на една обществена фигура, която е във фокуса на медиите, това непременно означава, че този човек също трябва да е във фокуса на медиите. Паола Белони добави, че излагането на показ на интимния й живот все пак не я е сломило и дори се пошегува, че някои от папарашките снимки даже ще вдъхновят приятелите й да правят шеговити колажи още десет години напред. Самата Шлайн пък тогава заяви открито: “Аз съм жена, обичам друга жена и не съм майка, но това не ме прави по-малко жена”. Но дали по-консервативните италианци ще предпочетат това мото пред мотото на Мелони: “Аз съм жена, аз съм майка, аз съм италианка, аз съм християнка”, превърнало се дори в популярно рап парче?

Шлайн си навлече критики и по друг личен повод. Тя има три гражданства – италианско, американско и швейцарско. Зачестиха призивите тя да запази само италианското гражданство, тъй като да си гражданин на чужди страни, една от които отказва да влезе в ЕС (Швейцария), а другата пък е сред доминиращите страни в света (САЩ), не се възприема като уместно за партиен лидер в една страна, която иска да бъде автономна във взимането на важни геополитически решения, но която се гордее и с ролята си на страна основоположник на ЕС.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:47 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация