site.btaЕксперти от КЗП и НАП разясниха на жители на Ракитово основни етапи и срокове в процеса по въвеждането на еврото в България

Експерти от КЗП и НАП разясниха на жители на Ракитово основни етапи и срокове в процеса по въвеждането на еврото в България
Експерти от КЗП и НАП разясниха на жители на Ракитово основни етапи и срокове в процеса по въвеждането на еврото в България
Снимка: Кореспондент на БТА в Пазарджик Гергана Куртакова

Експерти на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и на Националната агенция за приходите (НАП) разясниха днес на жители на град Ракитово основните етапи и срокове в процеса по приемане на еврото като национална валута от 1 януари 2026 година. Това се случи по време на информационна среща, част от Националната информационна кампания за въвеждане на еврото в България. 

Първоначално беше планирано срещата да се осъществи в зала в Общината, но беше изместена в Пенсионерския клуб в града, където се събраха служители на общинската администрация, пенсионери и жители на Ракитово.

В срещата взеха участие старши инспекторите от КЗП Гергана Мерджанова и Борис Станков, както и директорът на офиса на НАП в Пазарджик Петко Петков.

Мерджанова разясни на присъстващите, че през целия месец януари 2026 година може да се плаща в левове и евро, но търговците са задължени да връщат рестото в евро, освен при липса на наличност. Тя подчерта, че е нарушение, ако търговецът има налично евро, но върне ресто в левове. Експертът уточни още, че КЗП ще следи внимателно етикетите в магазините след 8 октомври, когато изтича гратисният период за двойното обозначаване на цените, като те трябва да бъдат с еднакви цветове, шрифт и големина.

Петко Петков уточни, че системата на НАП е готова за въвеждането на еврото. Той припомни още, че доходите за 2025 година се декларират в лева.

На 17 септември такава среща се проведе в друг град в областта - Пещера, а на 23 - във Велинград.

/ВЙ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 03:33 на 30.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация