site.btaНовите работни места в частния сектор в САЩ остават под прогнозите през февруари, а ръстът на възнагражденията се забавя

Новите работни места в частния сектор в САЩ остават под прогнозите през февруари, а ръстът на възнагражденията се забавя
Новите работни места в частния сектор в САЩ остават под прогнозите през февруари, а ръстът на възнагражденията се забавя
Снимка: AP, Nam Y. Huh

Растежът на заетостта в частния сектор в САЩ се подобри през февруари, въпреки че растежът беше по-малък от очакваното. Това съобщи Си Ен Би Си, позовавайки се на най-новите данни на компанията за управление на човешки ресурси Ей Ди Пи (ADP).

Компаниите от американския частен сектор създадоха 140 000 работни позиции през миналия месец. Това е повече, отколкото ревизираните нагоре данни за януари, които след преразглеждане показаха 111 000 нови работни места.

Анализатори, анкетирани от "Дау Джоунс" (Dow Jones), предвиждаха малко повече - 150 000 нови работни места през февруари.

Новооткритите работните места са най-много в сферата на хотелиерството и свободното време (41 000) както и в строителството (28 000). Други сектори, прибавили значителен брой нови работни места, са търговията, транспорта и комуналните услуги (24 000), финансите (17 000) и различни други услуги (14 000).

От всички нови места, създадени от частния сектор в САЩ през февруари, 110 000 се падат на сектора на услугите, докато производственият сектор е създал останалите 30 000 позиции. 

Растежът е съсредоточен сред по-големите компании, тъй като предприятията с по-малко от 50 служители са допринесли за едва 13 000 от общото 140 000 нови работни места през миналия месец.

Заедно с нарастването на работните места, годишното заплащане се увеличава с 5,1 на сто за тези, които остават на работните си места. Това е най-малкото увеличение на възнагражденията от август 2021 г., и може да представлява индикация, че инфлационният натиск намалява, коментират експертите на Ей Ди Пи.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:34 на 31.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация