В 28-oто издание на Food Symposium български каталог за вино печели Оскар в областта на гастрономията

site.bta"КА&ТА българското вино" 2022 получи престижната награда Gourmand World Cookbook Awards за 2023 година

"КА&ТА българското вино" 2022 получи престижната награда Gourmand World Cookbook Awards за 2023 година
"КА&ТА българското вино" 2022 получи престижната награда Gourmand World Cookbook Awards за 2023 година
„КА&ТА българското вино“ 2022 получи престижната награда Gourmand World Cookbook Awards за 2023 година

В 28-oто  издание на Food Symposium родният двуезичен каталог "КА&ТА българското вино" 2022 получи международната награда Gourmand World Cookbook Awards за 2023 година в категорията винен гайд. Престижното отличие се връчва за книги, телевизонни предавания, сайтове в областта на културата на хранене, вино и винен туризъм. Това съобщиха за БТА авторите на каталога Цвета Тановска и Катя Йончева. Това е първият каталог, посветено изцяло и единствено на темата българско вино, получил отличието.

Десетият ежегоден брой на "КА&ТА българското вино", спечелил наградата, включва почти всички български вина на пазара, дегустирани и описани, както и подробна информация за избите и възможностите за винен туризъм в България.

В края на месец май в шведския град Умеа се проведе 28 издание на Food Symposium. В него участваха над 400 представители от над 70 страни, разказа Цвета Тановска. В рамките на симпозиума бяха раздадени годишните награди Gourmand в различни категории и те са със статут на Оскар в областта на гастрономията. Наградите Gourmand са основани през 1995 г. от Едуард Коантро и ежегодната церемония по връчването им са повод за среща между автори, издатели, политици, дипломати, шеф-готвачи, производители, винари. 

Победителите в различните категории са излъчени, допълни Катя Йончева, след селекция от над 100 000 печатни и дигитални публикации от 230 страни. Всяка категория има своите строги критерии на подбор, но водещият принцип е значимостта на всяка една от публикациите от международна гледна точка. 

Катя Йончева и Цвета Тановска, разказаха за БТА, че с много труд, постоянство, знания и търпение вече 10 години издават каталога на българското вино. През тези години, споделят авторите, те са имали възможността да наблюдават отблизо еволюцията в производството на българското вино. Раждането на десетки нови изби и винопроизводители, бързото израстване на едни  производители и за съжаление понякога упадъка на други пред очите им. Ентусиазмът на българските винари и огромният интерес на нашите чуждестранни туристи, любители на виното, поставиха началото на истинския български винен туризъм, каза Катя Йончева.

Така в годините каталогът, който правим, се утвърди и превърна в утъпкана пътека за онези, за които интересът към виното отива отвъд трапезата. В тези години, допълва Цвета Тановска, ние се опитахме да надхвърлим ролята на хроникьори и регистратори на случващото се и да бъдем в максимална степен полезни на онези, които биха искали да се възползват от нашия труд във всяко издание. Останахме верни на нашите 3 принципа: равнопоставеност - към всяко вино и изба сме подходили с еднакво усърдие и отговорност; безпристрастност - оценката на вината е определено добронамерена от знанията, опита и вкуса на дегустаторите, без да е повлияна от името, големината и историята на избата; всеобхватност - старанието ни е да обхванем всички изби и вината им на пазара. В тези свои усилия техен неизменен съюзник и помощник  са  стотиците български винопроизводители и технолози и търговци, които са им предоставяли своя безценен продукт и информация за него, допълва Катя Йончева. За да сме полезни на всички обичащи българското вино, когато избират бутилка или винена дестинация са категорични авторите.

Награденият каталог включва в себе си оценените с 5 звезди български вина за 2022 г., индекс на избите по азбучен ред и тяхното популярно наименование. Представен е и екипът на каталога. Всеки любител на вината може да открие в гайда 10-те най-посещавани винени дестинации в Европа. Може да научи от него интересни неща - за 10-те най-популярни винени запушалки, десет малко известни факта за "мастър" сомелиерите и др. Речникът на някои термини, използвани в описанието на вината, ще разкрие на читателите магията на божествената напитка и  специфичния тероар за всяко вино.

Новият - 11-ти каталог "КА&ТА българското вино“ 2023 вече е на пазара, допълни Катя Йончева. Той се разпространява в специализирани магазини за вино в страната и онлайн. Предговорът в каталога за 2023 е написан от американеца Джеф Йенсен, един от Wine Guys, винен колумнист за Robb Report, Wine Enthusiast, Forbеs  и международен винен съдия за Concours Mondial du Bruxelles от години, писател.

За българските вина той споделя: 

„Винаги, когато хората ми казват „Аз пия само вино от Стария свят“, аз ги питам дали някога се опитвали българско вино? Техният отговор обикновено е "не" и аз учтиво обяснявам, че вино се прави в Тракия (днешна България) през последните 6000 години, което превръща България в дом на вино от наистина Стария свят. От археологически доказателства знаем, че виното се е произвеждало в древна Тракия и е било почитано сред хората като средство за общуване с техния бог Дионис. Това първично вино се наричало Zelus и се е правело от диво грозде, като често се смесвало с мед и вода, за да може да се пие. Археологическите доказателства от същия период показват, че 90 на сто от съдовете за пиене са направени за наслада от виното, други интересни находки от тази епоха включват монети, фигури, идоли, изображения на грозде и на Бог Дионис. Като писател често търся писмени доказателства и едно от първите споменавания за производството на вино в Тракия е от 5-и век пр.н.е. Гръцкият поет Ксенофонт разказва за тракийски цар, който пие Zelus от животински рога. Веднъж споделиха с мен, че хубавият мавруд трябва да е толкова гъст, че да се носи в носна кърпа, макар да смятам, че някога това може да е било вярно. Опитът ми показва,че българското вино произведено днес, има много повече елегантност и финес. "Мавруд" винаги е бил предпочитаното българско вино за много американски потребители, но аз се радвам да видя как "Рубин" , "Гъмза" и много други местни сортове си проправят път към американските брегове. Много ми е интересно да наблюдавам как винопроизводители смесват български сортове с така наречените френски и европейски сортове като "Мерло" и "Каберне совиньон". Въпреки, че съм склонен да бъда пурист и привърженик на работата с местни сортове, тези купажи създават много интересни вина и са по "познати" на международните потребители. През последните 10 години съм опитвал и оценявал българско вино за Wine Enthusiast и съм пътувал до България много пъти, за да посетя изби и да се срещна с хората, които правят вино. След като взех проби от всяко вино, включено в каталога, на сляпа дегустация и дадох точки по 100 точковата скала, използвах книгата на Катя и Цвета, за да науча повече за виното в моята чаша. Като използвам ръководството им като ориентир, чувствам, че  опознавам малко по - добре винопроизводителя и стила му“. 

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:45 на 04.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация