site.btaОсмото издание на фестивала „На Хармана“ в Харманли започна с представяне на 1160-метрова ръчно точена баница

Осмото издание на фестивала „На Хармана“ в Харманли започна с представяне на 1160-метрова ръчно точена баница
Осмото издание на фестивала „На Хармана“ в Харманли започна с представяне на 1160-метрова ръчно точена баница
БТА, Харманли (13 септември 2025) В Харманли се провежда за осми път фестивалът „На Хармана“. Негови организатори си Сдружение „Бизнесът за Харманли“ и Община Харманли. Тазгодишното издание започна с дегустация на ръчно точена 1160-метрова баница. Винарните изби от региона също представят своята продукция. На снимката: майсторката на километровата баница Мариана Емилова. Снимка: кореспондент на БТА Красимира Славова (ПК)

В Харманли за осми започна фестивалът „На Хармана“. Негови организатори са Сдружение „Бизнесът за Харманли“ и Община Харманли.

Тазгодишното издание започна с дегустация на ръчно точена 1160-метрова баница, разделена на части с плънка от спанак, картофи, тиква и сирене.

Баницата е традиционно печиво за Харманлийския край. Решихме тази година да представим различни видове и да привлечем вниманието към традицията, но и да направим представянето по-атрактивно, затова и избрахме баницата да е наистина огромна – над километър, каза кметът на община Харманли Мария Киркова.  

Майсторът на гигантската баница е Мариана Емилова. Тя е точила корите на ръка пет дни преди фестивала. За приготвянето на печивото е използвала 850 кг брашно, 500 кг сирене, 320 литра олио. За направата са използвани още 60 кг спанак, 150 кг тиква и един чувал картофи. Не е невъзможно, стига да го искаш, а скритата съставка е душата, която майсторът влага, каза за БТА Мариана Емилова. Тя се е научила да прави традиционна баница още като дете от баба си. Да точат и месят знаят и децата, най-малкото ѝ внуче също вече усвоява занаята, но все още точи корите с точилка. Работата на ръка е нещо различно, защото тогава тестото става по-меко и по вкусно, казва Марияна Емилова.

Освен традиционни ястия от местни производители, на пространството край Гърбавия мост, където се провежда фестивалът „На хармана“,  са представени и занаятчийски ръкоделия. Винарните от региона също презентират своята продукция в специален кът.

Над 200 са участниците – самодейни състави и индивидуални изпълнители от региона и цялата страна през трите фестивални дни.

Вече осем години фестивалът на изкуствата, кулинарията и занаятите привлича хора не само от Харманли и южния край на България, но от цялата страна и чужбина. Той се превърна в най-големия есенен празник в региона, каза кметът Мария Киркова. В тазгодишното издание в Харманли посрещат  гости и от Турция и Гърция.

Всяка година събитието се надгражда и развива и с всяка изминала година става все по-мащабно, затова основните организатори от Сдружение „Бизнесът за Харманли“ разчитат на подкрепата на местната власт, каза Катя Стоянова от организацията.

Има хора, които са с корени от Харманли, живеят на другия край на България, но в момента са отново в родното си място. Фестивалът се превърна в годините в повод за родови среща. Духът, който носи „На хармана“, доведе до това, че хората припознават събитието като празник на българските традиции и започнаха да организират времето си така, че по това време на септември задължително да са в Харманли, каза още Катя Стоянова.

Истински повод за гордост на Сдружение „Бизнесът за Харманли“ е и патентованата местна марка „Белонога“.  Тя вече се използва от част от местните производители, които наред със своето лого, на продуктите поставят и това на „Белонога“, като гарант за произход и качество, допълни Катя Стоянова.

В неделя празникът продължава със събития за любителите на винения туризъм. Всички винарни в региона са обявили Ден на отворените врати и гостите могат да разгледат избите и да научат повече за тънкостите на прочутото харманлийско вино.

/АБ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 08:51 на 14.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация