site.btaГотвачи ще използват пет тона продукти в надпреварата за Националната кулинарна купа на България
BOBSTH  13:08:30  19-04-2013
 NZ1308BO.004
 Пловдив - кулинарна купа - откриване
 
 Готвачи ще използват пет тона продукти 
 в надпреварата за Националната 
 кулинарна купа на България
 
 
 Пловдив, 19 април /Ирина Шопова, БТА/
 Повече от пет тона продукти достави голяма търговска верига за 
 състезанията за Националната кулинарна купа "България 2013", 
 които започнаха днес в Международния панаир в Пловдив. 
 Претендентите за титлите имат на разположение около 100 
 артикула, за да сътворят своите шедьоври. Над 60 готвачи, 
 сладкари, пицари и карвинг декоратори  участват в надпреварата, 
 която ще продължи и утре. 
 За първи път оценки дава международно жури от Англия, Испания, 
 Италия и Норвегия, посочиха организаторите от Българската 
 асоциация на професионалните готвачи. Експертите от чужбина не 
 само преценяват изисканите ястия, но и демонстрират своите 
 умения в презентации на различни храни. 
 Новата тенденция е завръщане към националната кухня, 
 коментираха от асоциацията. Тя измества модната доскоро линия на
 екзотичните менюта, заимстващи елементи от различни кулинарни 
 традиции. 
 Карвинг декораторите сътворяват скулптури от тиква, моркови, 
 зеле и диня. Те се надпреварват в два кръга - арт и технически 
 карвинг. 
 В категорията "Най-добър готвач" също се минава през два тура. 
 В първия се приготвят вегетарианско ястие, основно блюдо от риба
 с морски, речни и океански дарове, както и десерт от сирене. В 
 раздела "Кулинарен отбор на България" майсторите приготвят 
 предястие от риба, основно ястие от месо или дивеч и десерт на 
 основата на мед и шоколад. И в двата раздела вторият тур е на 
 принципа "Черна кутия", в който трябва да се импровизират 
 рецепти с определен набор от продукти, получени преди старта. 
 Сладкарите се конкурират с абстрактни композиции от шоколад, 
 марципан, сметана и плодове. Пицарите ще бъдат наблюдавани от 
 председателя на Асоциацията на пицарите в Италия Джовани Мента. 
 Наред с известните  имена, се изявяват и ученици в надпревара 
 за титлите "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад 
 хлебар-сладкар", "Най-добър млад сервитьор", "Най-добър млад 
 барман" и "Най-добър карвинг декоратор". Това е част от Петата 
 панорама на професионалното образование, която се организира от 
 Министерството на образованието, младежта и науката.
 Националната кулинарна купа е под патронажа на посолството на 
 Норвегия у нас. Партньори са Българската асоциация по карвинг, 
 Българската асоциация на професионалните сомелиери, Българската 
 асоциация на барманите, Българската асоциация на пицарите, 
 Община Пловдив и Съвета по туризъм-Пловдив.  
 
 
 /НЗ/
 
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина