site.btaШишета за бракоиерски улов на шаран са извадени от водите на язовир "Ястребино" край Антоново

BOBSTH 14:35:31 05-06-2018
MM1433BO.026
Антоново - яз. "Ястребино" - бракониери

Шишета за бракоиерски улов на шаран са извадени от водите на язовир "Ястребино" край Антоново


Антоново, 5 юни /Боряна Димитрова, БТА/
Шишета за бракониерски улов на шаран са извадени от водите на язовир "Ястребино" край Антоново. Още в първите дни след откриването на любителския риболовен сезон, не закъсняват и набезите на бракониерите, коментира за БТА представителят на Централната рибоопазващо организация /ЦРОО/, клон Ястребино, Шенол Хасанов.
От водите на водоема са извадени и унищожени 60 шишета скрити за риболов на шаран. Екипът на ЦРОО ги вижда по време на обход по ръкав на язовира с лодка. "Ловенето с шише е практикувано от всички любители още като деца, при липса на въдица. Но тук става дума за бракониерство, защото са много и са поставени на труднодостъпно място, без видимост", обясни Хасанов. На шише от 0,5 л. е усукано около 30 метра корда с кукичка. За примамка се поставя царевица или дребна риба, в зависимост от това какво ще се лови. Приспособлението действа на принципа на шамандурата. Когато рибата се закачи на куката, тя тегли шишето и се уморява от плуване, а шишето не потъва, разказва Шенол Хасанов. Работата на бракониера е само да пусне и по-късно да прибере шишетата.
На язовира са открити и тръби с корда, забити в плитчините на около метър разстояние. Екипът на ЦРОО ги е прибрал и унищожил.
"В началото на сезона призовавам колегите да се ловува разумно. Наблюденията ми са, че за първите дни от "Ястребино" беше извадена много риба, без да се има предвид размера й. Маломерната да се освобождава, да мислим и за утрешния ден", апелира Хасанов.



/ММ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 08:47 на 23.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация