site.btaЗлатен венец, конски апликации, сбруи и украшения от злато са част от откритите през 2004 г. предмети в гробницата на цар Севт Трети в местността Голяма Косматка от експедиция "Темп" и археолога Георги Китов

Златен венец, конски апликации, сбруи и украшения от злато са част от откритите през 2004 г. предмети в гробницата на цар Севт Трети в местността Голяма Косматка от експедиция "Темп" и археолога Георги Китов
Златен венец, конски апликации, сбруи и украшения от злато са част от откритите през 2004 г. предмети в гробницата на цар Севт Трети в местността Голяма Косматка от експедиция "Темп" и археолога Георги Китов
Шипка (5 октомври 2004) В могилата Голяма Косматка край град Шипка археологическата експедиция "Темп" с ръководител Георги Китов разкрива най-голямата тракийска гробница по българските земи, в която е погребан тракийският цар Севт Трети. Снимка: Светлозар Недев/архив

На 4 октомври 2004 г. археологът д-р Георги Китов съобщава, че в могилата Голяма Косматка край град Шипка археологическата експедиция "Темп" е разкрила най-голямата тракийска гробница по българските земи, в която е погребан тракийският цар Севт Трети. Археолозите откриват 73 предмета, сред които 20 златни. За първи път в света са намерени златен венец и конски апликации, началник, златни украшения по меча и златни конски сбруи. Архитектурата на гробницата е уникална както за България, така и за света.

В емисията на БТА „Вътрешна информация“ се проследява подробно откритието на археологическата експедиция "Темп" с ръководител Георги Китов.

Казанлък, 4 октомври 2004 г.  /БТА/ Според Георги Китов в могилата Голяма Косматка край град Шипка археологическата експедиция "Темп" е разкрила най-голямата тракийска гробница по нашите земи. Ръководителят на "Темп" съобщи това пред БТА тази вечер. В момента археолозите продължават да работят на обекта.
"След фасадата беше разкопан 13-метров коридор и две помещения, зазидани с каменни стени. Вратите са от мрамор и са украсени с човешки изображения и имитация на железни гвоздеи, както и с пластични орнаменти, оцветени в синьо и червено. Това са първите подобни врати, намерени в нашата страна", разказа за откритието Георги Китов.
По думите му първата камера е правоъгълна, със свод, в нея е намерен скелет на кон; втората камера е със зазидана врата и в момента археолозите правят опити да я отворят.

***

Екипът на д-р Георги Китов намери тази нощ уникално златно съкровище 

Шипка, 5 октомври 2004 г. /БТА/ Уникално златно съкровище намери тази нощ екипът на археологическа експедиция "Темп" с ръководител д-р Георги Китов. Заедно с археолозите беше и екип на БТА.
Съкровището беше намерено в най-голямата гробница, известна досега по нашите земи, популярна  като Голямата Косматка. Археолозите откриха 73 предмета, сред които 20 златни. За първи път в света бяха намерени златен венец и конски апликации, началник, златни украшения по меча и златни конски сбруи.
В гробницата има и сребърна кана, сребърна фиала, бронзов шлем с два наколенника. Предметите бяха разкрити в третата по дълбочина гробна камера, която е с размери 4.20 на 3 метра и е изградена от дялани камъни.
В първата камера на гробница беше намерен скелет на кон. Втората камера беше празна, а в третата в един-единствен гранитен блок беше издълбано ритуалното легло на неизвестен досега тракийски владетел. По пода има двусантиментров пласт от златни телчета, халки и копчета. В третата камера бяха намерени още три глинени амфори за вино, като едната от тях с печат на производителя. За първи път в света са открити и пластични изображения на богинята Атина Палада, която е с шлем на главата.
Архитектурата на гробницата е уникална както за България, така и за света, смята д-р Георги Китов. Гробницата вероятно е от края на пети началото на четвърти век преди Христа.

***

Полиция охранява тракийската могила, в която беше намерено златно съкровище тази нощ

Казанлък, 5 октомври 2004 г. /БТА/ Полиция охранява тракийската могила, в която беше разкрито тази нощ уникално златно съкровище, видя репортер на БТА. Охраната е в отговор на молба на д-р Георги Китов ръководител на археологическия екип.    
Намереното досега е уникално и е с много висока стойност. Няколко десетки граждани са се събрали в този момент, за да видят могилата. Тази сутрин, около 6.00 ч. с въоръжена охрана златното съкровище беше откарано в РПУ-Казанлък.

***

Гробницата край Шипка, в която беше намерено златно съкровище, е свързана с династия на Севт Трети, предполага откривателят й

Шипка, 6 октомври 2004 г. /БТА/ "Гробницата край град Шипка, в която беше намерено уникално златно съкровище, е най-вероятно свързана с династията на Севт Трети." Това каза днес пред репортер на БТА откривателят на съкровището д-р Георги Китов, ръководител на археологическа експедиция "Темп".
По думите му първо е била изградена могилата за около 6 месеца, а след това е построен храмът вътре в нея, който по-късно се е превърнал в мавзолей на тракийски владетел. Златният венец, който беше намерен край саркофага, може да е използван от цяла една династия, но на този етап това не е доказано, каза археологът.
Върху откритата мраморна врата, която е била  поставена на входа на втората камера, има изображение на женска глава и на бог Аполон. Това категорично, според археолога, показва връзка с орфизма и е дело на гръцки майстори.

***

Траколозите са изненадани от откритията на Голяма Косматка, каза проф. Александър Фол

Шипка, 7 октомври 2004 г. /БТА/ Откритията на Голяма Косматка, които направи археологическа експедиция „Темп“ с ръководител д-р Георги Китов, сочат, че културата на траките се равнява на културата на античните цивилизации - на гърците, на персите. Това каза пред журналисти проф. Александър Фол. Траките не са бедни роднини на известните цивилизации, подчерта той. Изненада за всички траколози в България и по света са откритията на Голяма Косматка, защото потвърждават тезата за орфизма.
Над 5 хиляди са находките на археологическа експедиция „Темп“ досега. Проф. Фол препоръча на Китов да направи каталог от тях. Професор Фол, заедно със специалисти от Института по тракология,  днес посети могилата Голяма Косматка, където преди два дни беше открито уникално златно съкровище, а преди 10 дни пред могилата беше намерена бронзова глава.

На 20 август 2004 г. БТА съобщава в емисията „Вътрешна информация“,  че археологическата експедиция „Темп“ е открила при разкриването на гроб в могилата Светица край Шипка  уникална посмъртна златна маска от 23-каратова злато, която тежи 690 грама,  и 15-грамов пръстен с изображение на атлет на тракийски владетел. В гроба са намерени и други сребърни и бронзови съдове,  останки от стрели и меч. Сред тях е и фиала с дръжки, която  показва, че това е погребение на тракийски цар, най-вероятно на  Терес, бащата на Ситалк, живял в средата на пети век преди  Христа. Тракийската могила край Шипка е описана още през 1898 година от братя Шкорпил. Това е вторият гроб, в който експедиция "Темп" е намерила златни предмети.

Археологическа експедиция „Темп“ разкри гроб на тракийски цар край Шипка

Шипка, 20 август 2004 г. /БТА/ Златна посмъртна маска и пръстен бяха намерени от археологическата експедиция „Темп“ при разкопки на гроб в основите на тракийска могила край град Шипка. Уникалната маска тежи половин килограм, а пръстенът, който изобразява копиехвъргач - 15 грама.
В гроба са намерени части от разчленено тяло на владетел - ръце, крака и челюсти. Ритуалът е извършен от последователи на Орфей, твърди откривателят ст. н. с. Георги Китов, ръководител на експедицията. Той припомни легендата, че по онова време тракийският певец е бил убит и разкъсан на парчета от жени, недоволни, че събирал на музикални вечери около себе си само мъже.
В гроба са намерени и старогръцки съдове с червена украса, сребърни и бронзови съдове, останки от стрели и меч. Сред тях е намерена и фиала с дръжки, която категорично говори, че това е погребение на тракийски цар, каза Георги Китов. Най-вероятно това е гробът на тракийския цар Терес, бащата на Ситалк, който е живял в средата на V век преди Христа. Златният образ от маската наподобява,  неговото изображение върху известните монети, запазени до днес, смята Китов.
Разкопките напомнят за микенската практика, когато гробницата и храма са правени в естествени хълмове. Не е изключено в могилата зад гроба да бъде открит и храм, предполага ст. н. с. Георги Китов. Разкопките на експедиция „Темп“ продължават.
Тракийската могила край Шипка е описана още през 1898 година от бащите на археологическата карта на България - чехите братя Шкорпил. Това е вторият гроб, в който експедиция "Темп" е намерила златни предмети.
Първият гроб е край Старосел, а откритието е станало точно на 19 август преди 4 години и също във високосна година, припомни за БТА Георги Китов. По думите му годишно сега Старосел се посещава от над 50 хиляди туристи.
От създаването си през 80-те години на миналия век досега, "Темп" е проучила над 500 тракийски могили, една десета от които в Розовата долина, известна по цял свят като Долината на тракийските царе. Общо у нас тракийските могили са около 15 хиляди, твърди Георги Китов. Под негово ръководство в Долината на тракийските царе бяха проучени 10 тракийски могили. 
Тази година експедиция "Темп" работи с финансовата подкрепа на европейската фондация "Хоризонти" със седалище в Холандия. Представители на фондацията се очаква да посетят България през септември т.г.

***

Златната маска на Терес ще бъде изложена в Археологическия музей до сряда

София, 16 септември 2004 г. /БТА/ Златната маска, за която се предполага, че е на първия известен в историята тракийски владетел Терес, ще бъде изложена  в Археологическия музей до сряда, след което ще започне работата  по нейната консервация. Това съобщи Георги Китов, под чието ръководство на 19 август  археологическата експедиция "Темп" при разкопки на гроб в  основите на тракийска могила край град Шипка разкри златната  посмъртна маска и пръстен.
Уникалната маска, която е от 23-каратово злато и тежи 690  грама, както и 15-грамовият пръстен с изображение на атлет, са  експонирани в стъклени сейфове в Археологическия музей. Изложени  са също съдове с изображения на Херакъл, Приап и Менадий, и  бронзова броня, която за първи път се открива при разкопки.
В гроба са намерени и други сребърни и бронзови съдове,  останки от стрели и меч. Сред тях е и фиала с дръжки, която  показва, че това е погребение на тракийски цар, най-вероятно на  Терес, бащата на Ситалк, живял в средата на пети век преди  Христа.
Златният образ от маската наподобява  неговото изображение  върху известните монети, запазени до днес. Вероятно тя е била  изработена за погребението на владетеля и показва ясно носа,  очите, брадата и мустаците му.
Тракийската могила край Шипка е описана още през 1898 г. от  бащите на археологическата карта на България - чехите братя  Шкорпил. Това е вторият гроб, в който експедиция "Темп" намира  златни предмети.
Сутринта експозицията беше разгледана от президента Георги  Първанов, а вчера на посещение в музея е бил и премиерът Симеон Сакскобургготски, каза Георги Китов.

На 21 септември 2004 г. археологическата експедиция „Темп“ открива бронзова глава в естествена големина, която пресъздава образа на тракийски владетел. Находката тежи близо 10 килограма и е открита на 5 метра дълбочина под камъни в жертвена яма. Главата е част от статуя, отделена от тялото. Жертвоприношението повтаря мита за Орфей, който е погребан с разчленено тяло.

Бронзовата глава, открита снощи в могила край град Шипка, най-вероятно пресъздава образа на тракийски владетел

Стара Загора, 22 септември 2004 г. /БТА/ Бронзовата глава, която бе открита късно снощи край град Шипка от експедиция "Темп" в могилата Голямата Косматка, най-вероятно пресъздава образа на тракийски владетел. Това каза пред репортер БТА ръководителят на експедицията Георги Китов.
Находката тежи близо 10 килограма и е открита на 5 метра дълбочина под камъни в жертвена яма. Главата е част от статуя, отделена от тялото. Жертвоприношението повтаря мита за Орфей, който е погребан с разчленено тяло, коментира Китов.
Главата е на мъж на видима възраст 35-40 г., плешив, с брада, мустаци, с ясно описани очи, орлов нос и с бенка на лявата буза. Главата не прилича на бог, а на човек и е добре запазена. Това е класическо произведение на изкуството от 4 в. преди Христа, посочи експертът. До главата е открито дъно на питос - огромен керамичен съд.
В България до този момент са били откривани глави, подобни на находката край Шипка, но изработени от мрамор и варовик, допълни Китов. Той допълни, че подобни глави са намерени край Троян и Нови пазар.
Откритата снощи находка ще бъде изложена за първи път на 15 октомври в Историческия музей в Казанлък "Искра". Подобно споразумение е било постигнато тази сутрин с кмета на града Стефан Дамянов.
Могилата Голяма Косматка се намира на разстояние от неколкостотин метра от мястото, където наскоро бяха открити находките в могилата Светицата. Сред откритите тогава находки бе уникална златна маска, принадлежала вероятно на тракийския владетел Терес от пети век преди Христа.

***

Тракийският храм, разкрит в могилата Голяма Косматка  е вероятно най-старият в света, смята археологът д-р Георги Китов

Стара Загора, 25 септември 2004 г. /БТА/  Тракийският храм, който археологическата експедиция "Темп" разкри в могилата Голяма Косматка край Шипка  късно снощи,  датира от началото или средата на пети век преди Христа и е вероятно най-старият в света, открит досега,  или един от най-старите. Това съобщи на БТА ръководителят на експедицията д-р Георги Китов.
Днес беше разкопан част от коридор, по пода на който са намерени остатъци от изгорели греди, което говори, че храмът е бил опожаряван.  Археолозите предполагат, че  краят на коридора ще ги отведе в самия храм и се надяват той да е запазен през изминалите 25 века. При изкопните работи са намерени патрони от Руско-турската освободителна война.
Могилата, известна днес с името Голяма Косматка, първо е издигната  и след това в нея е построен храмът. В това е разликата с микенската култура, посочи д-р Георги Китов. 
Намерената преди три дни  бронзова глава на тракийски владетел  е със 100 години по стара от първоначалната версия и е от  началото на пети  век преди новата ера. По челото и около очите има открити посребрени и позлатени части. Тя вероятно е дело на ученик на древногръцкия скулптор Фидий. Подобно изящно произведение   на изкуството е статуята на Атина Палада, която се съхранява в Атинския некропол, припомни д-р Китов и подчерта, че българската находка поразително прилича на нея.

 

 

 

 

 

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:54 на 16.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация