site.btaВсяка нова храна се пуска на пазара със самостоятелен регламент, който допълва европейския списък, каза експерт

Всяка нова храна се пуска на пазара със самостоятелен регламент, който допълва европейския списък, каза експерт
Всяка нова храна се пуска на пазара със самостоятелен регламент, който допълва европейския списък, каза експерт
Снимка: Ивона Величкова/БТА

По време на икономическия спад в Европа има опасност предизвикателството, свързано с продоволствената несигурност и ценовата недостъпност да се изостри, затова е много важно да се направят промени в хранително-вкусовите системи. Трябва да се започне отнякъде, затова в близките години ще се борим да няма разхищение на храни. Това каза председателят на Съюз по хранителна промишленост (СХП) д-р Светла Чамова по време на откриването на петнадесетия пореден национален бизнес форум "Храните - вкус, качество или реалност", организиран от Съюза по хранителна промишленост, който се провежда днес в София.

Тя подчерта, че неслучайно тяхната организация съществува повече от 56 години, защото в някаква степен е огледало на икономическия живот в страната ни, като обединява най-голямата индустрия в България – хранително-вкусовата. "Нашата работа е да защитаваме интересите на всички потребители, на всички български граждани. Зад гърба ни стоят хиляди обучени специалисти, за последните 10 години имаме 7500 обучени специалисти", посочи Светла Чамова.

Една от ключовите теми на форума беше тази за спецификите на новата регулаторна рамка на ЕС. "Терминът "нови храни" означава храни или хранителни съставки, които никога не са консумирани в ЕС преди май 1997 г., когато се появява първото европейско законодателство за тях", обясни д-р Димитър Димитров. Ако някой иска да пусне нова храна на пазара у нас, подава заявление, което минава през Министерството на здравеопазването, а последващият контрол е в ръцете на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В термина "нови храни" се включват и произведени по нови технологии, а не само такива с нови съставки.

Д-р Димитров уточни, че има европейски списък на новите храни, където вече има доста голям набор. "Когато една храна бъде включена в списъка, не се вписва само тя, но също нейните специфики", добави той. Изисква се храната да не крие риск за здравето на човека, както и да не води до заблуда на потребителите.

Всяка нова храна се пуска на пазара със самостоятелен регламент, който допълва европейския списък. След определен период трябва да бъде преразгледана оценката на новите храни и разрешението може да бъде отнето. По думите му новите храни не са нещо масово пуснато на пазара в ЕС, тъй като към момента няма условия за това, а и разрешенията се издават за всеки производител поотделно.

Що се отнася до влагането на насекоми във фуражи, д-р Яни Кихая, регионален представител на Американската соева асоциация за Източна Европа и председател на Румънската фуражна асоциация, обясни, че процесът също не е лесен, и че следва да е част от кръговата икономика, а не самостоятелен сектор на промишлеността.

Като едно от големите предизвикателства той посочи увеличаването на мащаба на производството, създаването на нови вериги на доставки, нова нормативна уредба и преминаването от нискотехнологично към високотехнологично производство.

Към момента промишлено производство на насекоми има във Франция, Нидерландия, Испания, като повечето от производителите са насочени към продукти за аквакултури. Той посочи, че в Нидерландия за този вид дейности има много силна подкрепа. Д-р Кихая предупреди инвеститорите да бъдат внимателни, тъй като може да има дружества, предлагащи технологии, които са далеч от реалността.

"Белтъчната недостатъчност е причина да стигнем до алтернативните източници и тяхното търсене, тъй като населението нараства, а площи за отглеждане на повече животни няма, освен в сектора на аквакултурите, където също ще наблюдаваме голямо развитие", каза доц. д-р инж. Десислава Вангелова от Университет по хранителни технологии, Пловдив.

По думите й  насекомите имат потенциал, защото не изискват вода за отглеждането си, изискват малка площ, няма отпадък при отглеждане и производство, няма специфични изисквания при отглеждането. Д-р Вангелова информира, че има 4 разрешени насекоми за влагане в храна, но са подадени заявления за поне още 10. По думите ѝ протеините ще бъдат използвани под формата на брашна, но малко брашна от насекоми са подходящи за влагане в храни, без да развалят хранителните им качества.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:24 на 28.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация