site.btaКулинари подредиха 218 ястия на празника „Коледна трапеза“ в Димитровград

Кулинари подредиха 218 ястия на традиционния празник „Коледна трапеза“, който се състои за тринайсета поредна година в Димитровград. Майстори готвачи – общо 183-ма на брой, изложиха своите типични за коледните и новогодишните празници гозби на централния площад „България“.

Свои тестени и месни произведения, сладки, соленки и мезета представиха всички читалища от общината, училища и индивидуални участници. Най-възрастната кулинарка беше 92-годишната Венка Балевска от село Бряст със специалитета "пълнена с ябълки патица на фурна". Рецептата е поне на 150 години, аз я знам от баба си, каза Балевска.

Празникът имаше и състезателен характер, като ястията бяха разпределени в осем раздела. Техния вкус оценяваше майстор готвачът Иван Звездев, под чието ръководство бяха сготвени три казана боб с наденица, които бяха раздадени на посетителите. На отделни маси своите вина, които също се съревноваваха, бяха изложили 19 производители. 

Празничната проява се допълваше от базар с коледни и новогодишни украси и сувенири. Самодейна група от читалище „Искра 1926“ в село Каснаково показваше във фолклорен кът как се чепка, преде, плъсти и тъче вълна, докато припяваше народни песни.

/АБ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 19:55 на 21.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация