site.bta"Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност

"Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност
"Черноморско злато" автоматизира опаковъчната линия с нови роботи за по-висока ефективност
БТА, Поморие (30 септември 2025) Историята на винарна "Черноморско злато" ("Black Sea Gold") започва още през 1924 година с учредяването на лозаро-винарска кооперация. През 1932 година се изгражда първата съвременна изба в Поморие. През 50-те години на миналия век "Черноморско злато" придобива облика на модерен завод, чиято продукция е високо ценена. Разполага със специален корпус с 12 000 дъбови бъчви за стареене на винен дестилат, дегустационна, музей, хотел и ресторант, благодарение на които се развива съвременен винен туризъм. Винарната притежаваме над 700 хектара собствени лозя от най-популярните класически винени сортове. Разполага с няколко робота и съвременна техника за бутилиране.Снимка: Христо Стефанов/БТА (ПГ)

"Черноморско злато" въведе нови роботи за опаковане на готовата продукция като част от усилията си за модернизация и устойчиво развитие. Това съобщи за БТА Георги Ангелов, организатор "Маркетинг" в компанията.

"В Black Sea Gold непрекъснато внедряваме иновации в производството. Наскоро въведохме нови роботи и машини за опаковане на готовата продукция, което повишава ефективността и качеството на нашите вина. Освен това инвестирахме в соларни панели, които осигуряват екологично чиста електроенергия за нашите бази, отразявайки ангажимента ни към устойчиво производство", заяви Ангелов.

По думите му реколтата от грозде за 2025 г. е изключително предизвикателна поради комбинация от неблагоприятни климатични фактори.

"Суша, градушки и пожари намалиха добивите с над 20 процента. При белите сортове ситуацията е особено тежка, като на места гроздето почти липсва", посочи той.

Компанията запазва активното си присъствие на международната сцена и продължава да представя продукцията си на световни винени конкурси и изложения.

"Black Sea Gold активно се включва във всички големи европейски конкурси и вече е утвърдено име на международната сцена. Нашите вина участват ежегодно в престижни надпревари като Concours Mondial de Bruxelles, Frankfurt International Trophy, Decanter World Wine Awards и други. От две поредни издания сме сред изложителите на ProWein в Дюселдорф, Германия - най-голямото световно изложение за вина и спиртни напитки. Освен това всяка година присъстваме на българските изложения за вино и високоалкохолни напитки, където представяме новите си продукти и поддържаме контакт с професионалната общност", допълни Ангелов. 

Нашата цел е не само да запазим утвърденото качество на Black Sea Gold, но и да надграждаме с устойчиви практики и модерни решения. Съчетаването на традиция, градени през над 90-годишната ни история, иновациите и екологично отговорния подход ни кара да вярваме, че с постоянство и инвестиции ще продължим да развиваме сектора и да утвърждаваме имиджа на българското вино в световен мащаб, коментира маркетинг специалистът.

Сградата на винарска изба "Черноморско злато" е строена по френски проект и има П-образна форма. Изцяло е изградена със стоманобетонни резервоари, всеки с обем 30 кубика, разположени на четири етажа. През годините сме ги облицовали с инокс, така че виното вече няма контакт с бетона, както е било преди - сега съдовете са изцяло от инокс, обясни Делянa Симова, технолог в избата.

По думите ѝ избата постоянно инвестира в ново оборудване и технологии.

Работим с модерни машини, апарати и помпени съоръжения. Имаме и микровинарна, където се работи основно ръчно – около 90 процента от процесите се извършват на ръка. Там се произвеждат лимитирани серии вина, с много прецизен подбор на гроздето и високо качество. Използват се дъбови бъчви, а подходът е бутиков, допълни технологът.

В "Черноморско злато" има две основни производствени площадки за винификация - едната за големи обеми и базови серии, включително бели, червени и розе вина, както и материали за дестилация, а другата - за микровинарство.

Днес клиентите не търсят само класически вина. И във винарството, и при високоградусовите напитки има мода. Търсят се по-плодови, свежи и леки вина, които са по-лесни за консумация. Ние се стремим да сме актуални с тенденциите - както във винификацията, така и във визията на продуктите ни, каза Симова.

Според нея българските вина са конкурентоспособни на световния пазар. Нашето основно предимство е тероарът - уникалният климат и близостта до морето. Поморийските вина имат характерен минерален и солен профил, благодарение на непосредствената близост до морето и соленото езеро, подчерта Симова.

Избата изнася продукцията си в страни като Китай, Япония, САЩ, Германия и Англия, но основният пазар остава вътрешният. Нашите вина печелят международни награди и са високо ценени. В последните години цената им се повиши и често е по-висока от тази на някои френски, италиански, испански вина, допълни тя.

В "Черноморско злато" работят около 250 души. Инвестициите в устойчиво развитие включват изграждане на соларни панели, модерни съдове по европейски програми и възможности за отопление с газ. Компанията разполага със собствена парова централа и значителни енергийни мощности.

Единствената по рода си на Балканския полуостров дестилационна инсталация, състояща се от френски казани, работи във винарска изба "Черноморско злато" в Поморие. Съоръжението е закупено през 1994 г. от Франция и е същият тип, който се използва за производството на коняк там, разказа инженер-технологът Николай Бялков по време на посещението на екип на БТА в избата.

"Разликата между тази дестилация и колонната е в метода. Тук се извършва двукратна дестилация. Първо суровината постъпва горе в резервоарите, пълнят се казаните и се дестилира така нареченият сирец. След това се зарежда отново - вече със сиреца, и се извършва втора дестилация, при която се получава дестилат с много високо качество", обясни Бялков.

Фракционирането на дестилата става чрез специална "лула", която позволява отделянето на различни фракции и постигане на желаните характеристики на напитката. Тези съоръжения са уникални за региона и са част от технологията, с която произвеждаме не само бренди, но и най-елитните ни ракии - Бургас 63, Бургас 63 Барел, Бургас 63 Перлова, добави още той.

Историята на винарната "Черноморско злато" започва през 1924 година - в Поморие предприемчиви българи учредяват първата Лозаро-винарска кооперация "Димят", а вековният опит в правенето на вино дава самочувствието на поморийските винари да изградят през 1932 г. първата съвременна изба в града.

През 50-те години на миналия век "Черноморско злато" придобива облика на модерен завод, чиято продукция е ценена високо. Двадесет години по-късно поморийската винарна има нов повод за гордост – създаден е специален корпус с 12 000 дъбови бъчви за стареене на винен дестилат. През 1994 г. винарната внася от Франция осем оригинални шарански казана от областта Коняк, с които “Златото“ на Поморие започва да твори най-качествените ракии и бренди в Югоизточна Европа.

Някогашната изба от 1932 г. днес е сърцето на уникален хотелски комплекс за модерен винен туризъм с красив ресторант, дегустационна и музей, известен на почитателите на класни вина като "Виа Понтика".

През 2007-2013 г. "Черноморско злато" инвестира над 5,5 млн. евро в изграждането на микровинарна. Микро винарството е единствена по рода си технология на винопроизводство, при която всеки един от процесите се извършва ръчно. То дава възможност за производство на висококачествени вина в лимитирани серии.

В основата на всичко са добре гледаните лозя - повече от 700 хектара собствени лозя от най-известните класически винени сортове. Всички процеси се извършват ръчно - от брането, деликатното отделяне на зрънцата от чепките до прецизното сортиране на напълно здравите и узрели зърна.

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:11 на 02.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация