site.btaБлагоевградското село Рилци ще бъде домакин на първото издание на празника на българската и френската култура и кухня „Пикник Артистик“

Благоевградското село Рилци ще бъде домакин на първото издание на празника на българската и френската култура и кухня „Пикник Артистик“
Благоевградското село Рилци ще бъде домакин на първото издание на празника на българската и френската култура и кухня „Пикник Артистик“
Снимка: Владимир Шоков/БТА, архив

Първото издание на „Пикник Артистик“ ще се състои в благоевградското село Рилци тази неделя. То се провежда за първа година, уточниха за БТА от пресцентъра на общинската администрация и допълниха, че организатори са Алианс Франсез – Благоевград и кметството на с. Рилци, с подкрепата на Френския институт в България.

Събитието е свързано с българската и френската култура и кухня за споделяне и ще започне от 18:00 ч. на стадион "Арена" в селото. Към програмата е предвидена музика, кино, водни игри, както и ценни познания за пожарна безопасност от огнеборци. Ще има и изпълнение на български фолклор от  състава на НЧ „Яне Сандански – 1946“ – с. Рилци.

Ще бъде подредена дълга маса, а присъстващите ще имат възможност да дегустират и закупят специалитети както на местни производители, така и домашно приготвени бретонски палачинки с провансалска лимонада, допълват от пресцентъра на институцията.

Към събитието е организирано и прожектиране на френски късометражен филм, както и кулинарен въпросник с награди. Входът за всеки желаещ е свободен. Целта е инициативата да бъде устойчива и да се провежда в различни населени места от общината, както и да приобщава повече хора, които да представят местни произведения и да споделят опит и умения, посочват от Община Благоевград.

Ще бъде осигурен транспорт по автобусна линия №1 на градския транспорт, а паркингът за пътуващите с лични автомобили се намира под стадиона.

 

/ЛРМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:01 на 29.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация