ОБЗОР

site.btaНовата заповед на МНС: Край на двойните стандарти или приравняване на жертвата с палача?

Новата заповед на МНС: Край на двойните стандарти или приравняване на жертвата с палача?
Новата заповед на МНС: Край на двойните стандарти или приравняване на жертвата с палача?
Международният наказателен съд в Хага. Снимка: АП/Peter Dejong

Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан обяви в понеделник, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и на палестинското екстремистко движение "Хамас". Хан заяви, че според него израелският премиерът Бенямин Нетаняху, министърът на отбраната Йоав Галант, както трима ръководители на "Хамас" са отговорни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Израел и ивицата Газа. Сред обвиненията присъстват "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население", предаде Ройтерс

Освен Нетаняху и Галант, прокурорът на МНС иска да бъдат арестувани също лидерът на "Хамас" в Газа Яхия Синуар, ръководителят на военното крило на групировката Мохамед Дейф и политическият лидер на движението Исмаил Хания, смятан и за върховен ръководител на движението, отбелязва ДПА.

Новината предизвика гневни реакции от страна както на Израел, така и на "Хамас", Обвиняемите са особено възмутени, че ги “приравняват” един с друг.

“Хамас” призова за ареста на Нетаняху и Галант, но поиска самата организация да бъде оставена на мира, тъй като е неприемливо „да се приравняват жертвите с палача“. Високопоставеният представител на "Хамас" Сами Абу Зухри на свой ред заяви, че прокурорът на МНС “приравнява жертвата с палача” и окуражава Израел да продължи своята “война на изтребление” в Газа. 

Израелският президент Ицхак Херцог заяви, че “всякакъв опит за проправяне на паралел между отвратителните терористи и демократично избрано правителство на Израел -  изпълняващо задължението си да защитава своите граждани, в пълно съответствие с принципите на международното право - е възмутителен и не може да бъде извинен".

Израелското външно министерство нарече повдигнатите  обвинения “кървава клевета” и обеща да постигне всички цели на операцията в ивицата Газа, въпреки международните заплахи. А  израелският опозиционен лидер Яир Лапид нарече решението “катастрофа” и изрази очакване Конгресът на САЩ да обсъди въпроса, предаде Си Ен Ен.

На 7 октомври 2023 г. бойци на "Хамас" нахлуха в Израел, убивайки, според израелските данни най-малко 1200 души и ранявайки три хиляди. Други около 250 бяха отвлечени. Последва отговорът – операция „Железни мечове“, която продължава и в момента. Контролираното от "Хамас" министерството на здравеопазването на ивицата Газа твърди, че за шест месеца повече от 32 хиляди цивилни са били убити, а милион и половина са загубили домовете си. 

Заповедта за арест срещу Нетаняху и Галант и тримата лидери на "Хамас" предизвика дълбоко разделение сред политиците от цял свят. 

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува заповедта за арест, като заяви, че не е възможно Израел и "Хамас" да бъдат поставени на равна нога, предаде Франс прес. Искането на прокурора Карим Хан е "възмутително", заяви Байдън. "Нека бъда ясен: каквото и да намеква прокурорът, няма никаква равнопоставеност между Израел и “Хамас”. Винаги ще подкрепяме Израел срещу заплахите за неговата сигурност", подчерта американският президент. А ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън определи съобщението на прокурора на МНС като "срамно" и добави, че то може да възпрепятства преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

Силната реторика срещу решението на МНС обаче дойде на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Нетаняху във връзка с начина, по който Израел води войната и подготовката за голяма офанзива в Рафах, посочва “Ню Йорк Таймс” и отбелязва, че Байдън многократно е предупреждавал Нетаняху да не предприема действия, които биха застрашили стотиците хиляди цивилни, които се намират в южната част на Газа. Въпреки това САЩ не веднъж са заявявали, че МНС няма юрисдикция в Израел, който не е член на съда, коментира изданието и добавя, че Байдън също така неведнъж е казвал, че няма да изостави Израел и продължава да настоява, че Нетаняху и другите израелски лидери имат право да защитават страната си от терористични заплахи.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън не изключи налагането на санкции срещу МНС, ако издаде заповед за арест на Нетаняху. Според него са възможни всякакви варианти. „Ако позволим на МНС да заплаши ръководството на Израел, ние ще сме следващите“, каза той, цитиран от “Хил”. 

Британците  се солидаризират с Вашингтон. „Не вярваме, че получаването на заповеди за арест ще помогне за освобождаването на заложници, доставянето на помощ или гарантирането на устойчиво прекратяване на огъня“, казаха от Форин офис. И припомниха, че Израел не е под юрисдикцията на МНС, тъй като Тел Авив не е подписал Римския статут, предаде Ройтерс.

Италианският вицепремиер и министър на външните работи Антонио Таяни разкритикува решението. "Неприемливо е да се приравнява едно законно избрано от народа по демократичен начин правителство с терористична организация, която е причинила всичко, което се случва", заяви той, цитиран от АНСА.

Германия също призова МНС да не сравнява лидерите на “Хамас” и Израел, предаде ДПА. Германското правителство отчита както обвиненията на главния прокурор на МНС срещу “Хамас”, така заповедите за арест на неговите лидери, заяви говорител на Шолц. “С оглед на зверствата, извършени на 7 октомври, продължаващото държане в плен на заложниците и неспирните атаки на “Хамас” срещу Израел, това е съвсем логично”, добави той.  “Германското правителство винаги е изтъквало, че Израел има право да се защитава от атаките на “Хамас” в съответствие с международното право. На този фон обвиненията на главния прокурор са сериозни и трябва да бъдат обосновани”, допълни той.

А Париж подкрепи МНС. “Франция подкрепя Международния наказателен съд, неговата независимост и борбата срещу безнаказаността във всички ситуации", се казва в изявление на външното министерство, цитирано от телевизия “Франс 24”. 

Турският министър на правосъдието Йълмаз Тунч похвали прокурора Хан за това, че е поискал заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и на неговия министър на отбраната, определяйки този ход като „закъснял, но положителен“, предаде Анадолската агенция. Той призова колкото се може по-скоро израелските официални лица, “отговорни за нападенията срещу невинни хора”, да бъдат изправени пред съда.

Русия, чийто президент Владимир Путин е също с издадена от МНС заповед за арест, не коментира пряко обвиненията срещу Израел и “Хамас”, а индиректно обвини САЩ в двойни стандарти. Говорителят на Кремъл Дмитрий Пусков заяви, цитиран от ТАСС, че е “много любопитно как САЩ в момента изглеждат готови да наложат санкции срещу МНС”. “Легитимирането на МНС, който не е признат от самите Щати, в зависимост от ситуацията, е визитна картичка на англосаксонците“, написа говорителката на руското външно министерство Мария Захаров в канала си в “Телеграм”, цитирана от РИА Новости. 

Междувременно не само световните политици, но и световните медии тълкуват по различен начин решението на МНС. 

Вчерашното решение на главния прокурор на МНС е историческо - въпреки че Израел не е подписал Римския статут, на базата на който е създаден съдът, издаването на заповеди за арест все пак сериозно би навредило на репутацията на висшите ръководители на страната, коментира американското издание “Вашингтон Пост”. Ако заповедите бъдат издадени, израелските представители ще бъдат изправени пред риска от арест в подписалите Римския статут страни, но те първо ще трябва да бъдат одобрени от съдиите в Камарата за предварително производство на МНС - процес, който може да отнеме седмици, ако не и месеци, посочва изданието. 

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан бързо си спечели репутация, пише британският в. “Гардиън”. МНС беше известен с това, че действа агонизиращо бавно, но Хан бързо предприе мерки срещу "Хамас" и израелски официални представители заради войната в Газа, посочва изданието.

Въпреки че действията на МНС ще бъдат възприети от мнозина като победа за правосъдието, те вероятно ще направят участниците в конфликта в Газа по-малко склонни на компромис в краткосрочен план, което ще затрудни намирането на политическо решение, коментира британският вестник “Телеграф”. Фактът, че Нетаняху е изправен пред обвинения в корупция в Израел, отдавна се посочва като причина той толкова упорито да се задържа на поста си, посочва британското издание. Перспективата за съдебен процес в Хага едва ли ще отслаби хватката му, добавя всекидневникът.

“Отнасяйте се към Израел като към всяка друга държава”, призовава португалският вестник “Публико” в материал, подкрепящ присъда срещу Нетаняху и Галант.  „Израел има право да съществува, има право да се защитава, но няма право да прави това, което прави сега. Това, което се толерира, идващо от Израел, не би било толерирано, идващо от Русия, Китай, Иран или която и да е друга страна. Служители на ООН и правозащитни организации съобщиха, че са се превърнали в мишена на планирани атаки от израелските сили за сигурност”, пише авторът на статията Амилкар Кореа. 

Британският “Спектейтър” смята, че МНС е предубеден, а заповедта за арест - несправедлива.  „Сирийският президент Башар Асад, чиято борба да остане на власт доведе до смъртта на стотици хиляди цивилни, включително чрез използване на химически оръжия, не получи подобна заповед. Иранският лидер аятолах Хаменей, чиято страна насилствено атакува жени и дисиденти, нарушавайки човешките права и спонсорирайки международния тероризъм, също не е получавал такава. Любопитно е, че на МНС му бяха необходими седем месеца след отвратителната атака на “Хамас”, за да заплаши лидерите му със заповеди за арест. Избирателният подход на съда поражда опасения, че може да не е толкова справедлив и безпристрастен, колкото би трябвало да бъде, и следователно не отговаря на целите си”, твърди авторът на статията в изданието Лимор Симони. 

Според швейцарския “Нойе Цюрихер Цайтунг” по арогантен и контрапродуктивен начин МНС оказва влияние върху продължаващ конфликт. „Това е самонадеяно и изключително неразумно – всеки , който има някаква представа от политика, би се радвал да остави този горещ картоф на по-долно ниво, за да се справи с него по-късно. МНС ще предизвика доста шум със заповедите за арест срещу Нетаняху, Галант и лидерите на “Хамас”, но няма да успее да постигне правните си цели, защото е напълно нереалистично обвинените да бъдат екстрадирани. Това, което МНС ще постигне обаче, е политическото укрепване на онези сили в Израел, които стоят зад репресиите в Газа, както и на антисемитските врагове на Израел. Една международна организация едва ли би могла да се държи по-безотговорно”, коментира авторът на статията Петер Расони.

“Тук става въпрос за индивиди, а не за нации”, обяснява  Владимиро Загребелски, бивш съдия от ЕСПЧ, от страниците на италианския “Стампа”. В миналото МНС беше обвиняван, че се фокусира само върху Африка и африканските лидери. Работата по разследването и заключенията на прокурора на МНС показват, че тези твърдения за пристрастност и дискриминация са неоснователни. Международният наказателен съд произнася присъди срещу индивиди, а не за нации”, обяснява експертът. 

А германският “Зюддойче Цайтунг” смята, че решението е “Нова ера за израелските политици”. “Обвинителният акт е повратна точка за отношенията между Израел и западния съюз от държави”, отбелязва изданието:  „Ако разривът от известно време вече беше очевиден, сега това е нотариално заверено потвърждение за това. Начинът, по който западните съюзници, включително САЩ, ясно се дистанцираха от правителството в Йерусалим напоследък, несъмнено насърчи Хага да се намеси. Сега светът ще стане тесен за Нетаняху и неговия министър на отбраната, със заплаха от арест, ако пътуват до Европа, например. На “Хамас” не му пука  дали има заповеди за арест на лидерите му - статусът им на изгнаници не може да стане по-лош, отколкото е вече в момента. Но за израелските политици започва нова ера”, заключва авторът на статията Ронен Стайнке. 

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:41 на 16.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация