site.btaЕФЕ: Испания с най-много медии в кампанията на „Репортери без граници“ за убитите журналисти в Газа

ЕФЕ: Испания с най-много медии в кампанията на „Репортери без граници“ за убитите журналисти в Газа
ЕФЕ: Испания с най-много медии в кампанията на „Репортери без граници“ за убитите журналисти в Газа
ЕФЕ, лого

Испания е страната с най-голям брой медии, участващи в кампания, организирана днес от „Репортери без граници“ за осъждане на смъртта на 220 журналисти в ивицата Газа от октомври 2023 г., съобщи испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Общо 33 от 262-те медии, включили се в инициативата, са испански. Следващи по брой са от Румъния (16), Франция (15), Чили (13), Мексико (12) и Италия (12). САЩ се нареждат след тях с 11 медии.

От „Репортери без граници“ разпространиха изявление, в което се посочва, че инициативата предвижда пълно или частично медийно затъмнение и поставяне на видно място на посланието: „Ако израелската армия продължи да убива журналисти с това темпо, скоро в Газа няма да остане никой, който да ви информира.“

Кампанията има три основни цели. Първата е настояване за „край на безнаказаността“ за „престъпленията, извършени“ от израелските сили. Освен това тя призовава чуждестранната преса да получи независим достъп до ивицата Газа, а правителствата по целия свят да приемат палестински журналисти, които желаят да напуснат тази територия.

Според данни на „Репортери без граници“ най-скорошните смъртни случаи на репортери, загинали при умишлени военни операции на Израел срещу медийни професионалисти, са от 25 август, когато бяха убити четирима журналисти. Два дни по-рано друг журналист също загуби живота си.

Организацията настоява за свикване на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде „сложен край на това клане“ и за „решителни действия от страна на международната общност“.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ЕФЕ)

/НС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 03:57 на 02.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация