site.btaФермерски пазар в Кърджали, който ще продължи до 15 юни, събра производители на месни, млечни и растителни продукти от цялата страна

Фермерски пазар в Кърджали, който ще продължи до 15 юни, събра производители на месни, млечни и растителни продукти от цялата страна
Фермерски пазар в Кърджали, който ще продължи до 15 юни, събра производители на месни, млечни и растителни продукти от цялата страна
Снимка: кореспондент на БТА в Кърджали Валентина Стоева

Повече от 15 са шатрите, в които родни производители, малки и средни предприятия представят своята продукция на откритият днес в Кърджали фермерски пазар. Той е организиран от Български фермерски съюз с подкрепата на Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие".

Идеята е чрез тези пазари земеделските стопани да имат пряк достъп до потребителите, което е в помощ на бързата реализация на произведените от тях продукти, споделят организаторите. Те се надяват посредством изложенията да се засили интересът към земеделските дейности на по-широк кръг от хора, както и да се привлече младото население.

Изложени на пространства в Градската градина в Кърджали са основно месни, млечни и растителни продукти, както и предмети за украса и биопродукти. Повечето от тях са от региона, но има и такива, като производителка на жив шоколад от Добрич.

"Живият шоколад – това е суров шоколад, без термична обработка. Лешниковият тахан в него също е суров, като по този начин се запазват полезните антиоксиданти и ферментите на меда", каза пред БТА Стела Георгиева, която заедно със съпруга си трета година произвежда жив шоколад. Тя обясни, че в него захарта е заменена с мед, не се използва брашно, няма мляко. Въглехидратите в него са много по-малко, но има калории заради калоричността на какаото.

Сред представените производители са и такива на мед от Родопите. Освен че може да се опита на място, пчеларите дават и насоки как правилно да се консумира той.

"За да запази качествата си, медът не трябва да се поставя в гореща напитка. Един от начините за полезната му консумация е разтворен с малко хладка вода и капчици лимон – на вкус", коментира пред БТА пчеларят Али Гарип. По думите му все по-трудно става отглеждането на пчели, основно заради заболявания, причинявани от акари, и все по-голямата устойчивост на паразита. Пчеларят допълва, че проблемът е във все по-голямата устойчивост на вредителите към произвежданите за целта препарати.

Фермерският пазар в Кърджали ще продължи до 15 юни включително, а посетилите го, освен че могат да закупят продукти директно от производителя, ще могат и да получат полезни съвети и информация на място.

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 09:33 на 14.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация