site.btaПитейният язовир „Среченска бара“ в Стара планина се пълни с бързи темпове и е близо до максималния си обем

Питейният язовир „Среченска бара“ в Стара планина се пълни с бързи темпове и е близо до максималния си обем
Питейният язовир „Среченска бара“ в Стара планина се пълни с бързи темпове и е близо до максималния си обем
Язовир "Среченска бара" се пълни бързо. Снимка: Кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков, архив

Питейният язовир „Среченска бара“ в Стара планина, от който се водоснабдяват напълно или частично Монтана, Враца, Берковица, Вършец и още двадесетина селища от района, се пълни с бързи темпове и вече е близо до максималния си обем. Това гарантира, че дори и при сухо откъм валежи лято, в района няма да бъде въвеждан режим на водата до края на годината, съобщи за БТА областният управител Калин Хайтов.

В момента в язовира са събрани около 14 900 милиона кубически метра вода при максимално възможен обем от 15 500 млн. куб. м. вода. Притокът във водохранилището е много по-голям от разхода по различните направления към отделните селища и се очаква скоро „Среченска бара“ да се напълни и да почне да прелива.

Въпреки сухото лято през миналата година в Монтана и останалите селища, които се водоснабдяват от „Среченска бара“, не беше въвеждан режим на водата. Такъв в региона имаше само в десетина по-малки села, които черпят от местни водоизточници, а те бяха намалили дебита си заради сушата, обяви областният управител.

В язовир „Огоста“ край Монтана, който е вторият по големина у нас и на Балканите, в момента са събрани 188 милиона кубически метра вода при максимално възможен обем от 506 млн. куб.м. вода. Въпреки дъждовете и лекото покачване на нивото на язовира в последния месец, все още по бреговете му има големи ивици земя, а на някои места и островчета. Язовирът има много свободен обем и може да поеме водите от евентуални валежи в следващите дни и месеци, обяви областният управител.

/ВД/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:22 на 26.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация