site.btaЦенители на автентичните ястия се събраха на втория кулинарен фестивал "Вкусни плевенски гозби"

Ценители на автентичните ястия се събраха на втория кулинарен фестивал "Вкусни плевенски гозби"
Ценители на автентичните ястия се събраха на втория кулинарен фестивал "Вкусни плевенски гозби"
Щандът на Народно читалище "Петър Парчевич - 1927" село Асеново Снимка: Кореспондент на БТА в Плевен Юрий Конов

Ценители на автентичните ястия се събраха на втория кулинарен фестивал "Вкусни плевенски гозби". Събитието е на централния плевенски площад „Възраждане“.

„Един от начините да подкрепяме представянето на традиционна българска храна е като организираме кулинарни фестивали в големи градове, където каним непрофесионални майстори от различни населени места да покажат кулинарията и вкусните гозби на съответния регион“, каза за БТА Стоян Стоянов от Гражданска инициатива "Кулинарните фестивали на България". Той добави, че Плевенска област е една от кулинарните съкровищници на България с нейните сборове, празници и фестивали, посветени на българските гозби и със сърцатите си кулинари.

Кухнята в различните общини е много различна. Тази в населените места близо до река Дунав и тази в равнинната част около Плевен си има своите специфики, каза още Стоянов.

Тази година в кулинарния фестивал се представят седем участника. Кулинарите от село Асеново представят банатска кухня с техните галушки на сухо и доматена чорбица с треяница. Готвачите от село Ореховица са приготвили стара традиционна сватбарска овча курбан чорба. Христо и неговата снаха от град Тръстеник готвят качамак, топеница по тръстенишки и агнешка курбан чорба.

Две плевенски училища – Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ и Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“, също се включиха в тазгодишното издание на фестивала с гозби по традиционни рецепти от плевенския регион. В него участват и готвачи от село Санадиново, както и производители на мед и ръчни изделия.

Според Стоян Стоянов хората идват на фестивала не само, за да опитат храната, но основно да си говорят с майсторите.

Официално кулинарния фестивал "Вкусни плевенски гозби" откриха началникът на отдел „Култура и туризъм“ в Община Плевен Анелия Дечева, изпълнителният  директор на Местната инициативна група „Долна Митрополия - Долни Дъбник“ Елица Дякова и Стоян Стоянов.

„Фестивалът има нужда от надграждане и ние ще направим всичко възможно в следващите години той да бъде включен и в по-големите фестивали и в Плевен да се случват такива събития, които хората имат нужда да споделят - да опознаят вкусове, традиции и обичаи и това да стане традиция и за нашия град“, каза пред присъстващите Анелия Дечева.

Елица Дякова благодари на всички, които са посетили фестивала и са разбрали колко важно е да се споделя храната, защото тя носи спомени и ни учи на местните бит, култура и история.

Организатори на фестивала са Кулинарните фестивали на България и Местната инициативна група „Долна Митрополия - Долни Дъбник“, с подкрепата на Община Плевен.

Първоначално събитието бе обявено за 17 май, но заради прогнози за лоши метеорологични условия бе отложено за 21 юни.

 

/РИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 19:00 на 21.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация