site.btaПроизводители представиха шафран, ръчен хляб и билкови продукти на Еньовденския събор в село Баня
Мъфини със шафран, ръчен хляб с билки, мехлем от невен и шарена сол с ароматни треви – това бяха само част от продуктите, представени от местни производители по време на празника „По Еньовден на събор край Тунджа“, който за трета поредна година се проведе в новозагорското село Баня.
Семейство Николови от с. Съдиево представиха продукти с шафран – ценна и рядка култура, която отглеждат от близо осем години върху около един декар. Освен като кулинарен акцент, шафранът намира приложение и в козметиката, сподели Николай Николов:
„Днес представяме една от най-скъпите билки в света – шафран. Произвеждаме го в нашето село в скромни количества. Известен е с характерния си вкус и аромат, използва се в сладкарството, в козметиката. На щанда ни предлагаме мъфини с шафран, подправки като мерудия и самардала, овкусени с него, както и чист шафран – за да покажем как изглежда и какво представлява.“
На щанда на пекарна „Манна“ от Нова Загора се предлагаше ръчно приготвен хляб, който бе почти изцяло изкупен още преди официалното откриване на празника. В асортимента им влизаха хлябове с чесън, джоджен, сминдух, сусам и самардала.
„Нашите хлябове са ръчно правени, без консерванти и набухватели – селски, пълнозърнести, с високо качество. Всичко се приготвя на ръка,“ разказа Мариана Желева от пекарната.
Христина Димитрова от с. Стоил Войвода, която традиционно отглежда плодни дръвчета и зеленчуци, сподели, че тази година климатичните условия са я принудили да преосмисли насоката на стопанството си:
„Годината не беше благосклонна към нас – със студовете. Затова се пренасочваме към отглеждане на билки – сминдух, чубрица и други, които влагаме в шарената сол, която произвеждаме.“
Сред интересните ѝ продукти са и люти чушки, от които приготвя сладко – в комбинация с ябълки, тиква, камби и други. По думите ѝ, лично шеф Андре Токев е останал впечатлен от вкуса му.
Според Христина, Еньовден е специален и магичен ден – особено за хората, които работят с билки. В Родопите празникът се усеща още по-вълшебно заради богатството на диворастящи растения, като мурсалския чай. В равнината производителите разчитат на култивирано отглеждане, както е и с емблематичната за региона самардала.
Празникът в село Баня събра десетки гости от региона и предостави сцена на местни занаятчии, фермери и ентусиасти, отдадени на автентичните вкусове и аромати на българската природа.
/ХК/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина