site.btaАТА: Фестивал на пшеницата в Аполония в Албания - като в стари времена на селското гумно


Древният град Аполония (в Албания) стана център на празника на пшеницата този уикенд - традиция на община Фиер от няколко години, предаде агенция АТА за БТА.
Стотици граждани, но и чуждестранни туристи, станаха част от фестивала заедно с десетки земеделски производители, производители на пшеница и хляб. Районът на Аполония се намира в близост до село Поян.
Млади момичета, облечени в традиционни носии и с житни венци на главите, придадоха още по-голямо очарование на фестивала. Музика съпроводи участниците, които пееха и танцуваха народни танци от района.
На събитието присъства и кметът на Фиер Армандо Субаши, който обеща, че традицията ще продължи.
Децата бяха най-радостни от фестивала, а родителите им се бяха погрижили да ги облекат в традиционни носии и дори със символи и цветове на пшеницата. Заниманията за деца бяха разнообразни, а не липсваха и семейни снимки, които да поставят този ден в албумите за спомени.
Събитието донесе много носталгия за общността на Фиер, която живее в чужбина. Мнозина албанци, пристигнали в родината си за празниците, се включиха в празненствата по случай празника на пшеницата.
Фестивалът привлече вниманието към пресните продукти от района, земеделските традиции и кулинарните ценности, наследявани от поколение на поколение. Той също така популяризира труда на земеделските производители и богатството на местните продукти. Част от празненствата бяха и панаири с биологични продукти, културни и артистични дейности, които създадоха празнична атмосфера.
Празникът на пшеницата, който има почти 50-годишна история в равнината Мизеке, върна всичко към старите времена: хляб и току-що събрана пшеница, селско гумно и занаятчии, песни и танци, пуйка под капак и студена мътеница.
Жителка на Поян разказа: "За празника на пшеницата жените от Мизеке от години създават една от най-автентичните и вкусни кулинарни рецепти: пуйка под капак. Тя съпътства цялата кампания по прибирането на пшеницата и вършитбата. Рецептата, наследена от нашите баби и майки, се приготвя в почти всяко семейство от Мизеке, което събира реколтата от пшеница".
Друг жител сподели, че "този празник вече се е превърнал в традиция в нашия район и всяка година се празнува все по-добре и по-добре. Днешният фестивал в Аполония служи не само за популяризиране на местните продукти, но и за насърчаване на туризма", каза той.
Особено място във Фестивала на пшеницата заемаше и парадът на комбайните, чрез които земеделските производители от този район едновременно искат да запазят жива традицията и да увеличат площта на земята, засята с пшеница.
Празникът на пшеницата е един от най-големите фестивали, организирани от община Фиер в рамките на популяризирането на традициите на равнината Мизеке. Провеждан всяка година през юни и съпътстван от празнични ритуали, създадени през вековете, този местен фестивал сега представлява още една добавена стойност на културния туризъм, отбелязва АТА.
(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)
/СГ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина