site.btaЗдравето изисква баланс между хранене и движение, мит е, че трябва да се яде често и по малко, каза експертът по хранене Габриела Дочева
За да е здрав човек, трябва да намери баланса в начина си на живот, храненето и движението, обясни за БТА експертът по хранене Габриела Дочева. Този следобед тя представи в Регионална библиотека „Христо Ботев“ Враца темата “Здравословното хранене и профилактиката“, организирана съвместно от културната институция и Медицински център „Ivest“ Враца.
Според Дочева трябва да следим калорийния си прием, който е индивидуален, в зависимост от характеристиките на всеки човек и неговата активност. Трябва да имаме и баланс в чинията, тоест да имаме необходимите протеини, въглехидрати, мазнини и фибри. Освен това е нужно да внимаваме с храната, да си набавяме необходимите макро и микро елементи. Експертът бе категоричен, че винаги, когато човек иска да промени нещо в храненето си с цел подобрение на здравето или намаляване на теглото, трябва да се посъветва със специалист и да не следва сляпо диети, спазвани от негови близки и познати.
Според правилата, които тя посочи, дневната доза протеин трябва да е равна на 1,5 до 2 гр. на телесно тегло, въглехидрати трябва да са бавен тип, като трябва да се внимава с тяхното количество и времето, в което се приемат. Най-добре е това да се случва преди или след интензивно физическо натоварване. „Отровата е в дозата“, посочи експертът, допълвайки, че фибрите също са много важна и полезна част, която хората трябва задължително да поемат.
Габриела Дочева посочи и някои от най-големите митове по отношение на храненето, като този, че трябва да се гладува, за да се отслабне. Друг мит е, че слабите хора са здрави, тъй като и сред тях има такива с високо кръвно и инсулинова резистентност. Мит е и това, че за да си слаб, трябва да ядеш малко, но често. Това, според експерта, ще доведе до проблем с хормоните, а в дългосрочен план до повишение на възпалителните процеси в организма.
Най-добре е да се приема храна два-три пъти на ден и да се следи тялото за реакция при различни храни, защото те могат да не са подходящи за определения човек. „Всяко състояние на организма може да се обърне в ремисия чрез храна", категорична бе Габриела Дочева.
Съвместната инициатива на регионалната библиотека и здравния център ще продължи с други срещи на тема здраве, каза в заключение директорът на библиотеката Силвия Павлова.
/ВД/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина