ОБЗОР

site.btaЩе направи ли Румъния стъпка назад в борбата с корупцията?

Ще направи ли Румъния стъпка назад в борбата с корупцията?
Ще направи ли Румъния стъпка назад в борбата с корупцията?
Протест на Площада на победата в Букурещ срещу изменения в правосъдното законодателство, снимка: Фейсбук на румънския евродепутат от партия РЕПЕР Драгош Пъслару

Горната камара на румънския парламент гласува в сряда законодателно изменение в областта на правосъдието, което събуди спомена за печално известното правителствено решение от зимата на 2017 г., което се опита да декриминализира частично злоупотребата със служебно положение и предизвика най-големите протести в страната от антикомунистическата революция през 1989 г. насам.

Общественото недоволство, както и острите реакции от страна на международните партньори, в крайна сметка принудиха тогавашното правителство на Социалдемократическата партия да оттегли "приетото посред нощ" извънредно постановление, чиято основна цел според критиците беше да спаси обвинения в корупция лидер на социалдемократите Ливиу Драгня от затвор. 

Този сценарий изглеждаше на път да се повтори шест години по-късно, след като Сенатът одобри на пленарно заседание в сряда проектозакон на правителството за изменение на Наказателния кодекс и други нормативни актове с цел съгласуването им с решения на Конституционния съд, с което прагът за престъплението злоупотреба със служебно положение, което се наказва с присъди от 2 до 7 години затвор, се определя на 250 000 леи (50 481 евро).

Проектът беше внесен от парламентарните групи на партиите от управляващата коалиция, която включва Социалдемократическата партия (СДП), Национално-либералната партия (НЛП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР). Той беше одобрен в Сената със 79 гласа "за" и 25 гласа "против", а окончателното решение за нормативния акт трябва да бъде взето от Камарата на депутатите.

Незабавната реакция на опозицията

Редица медии в Румъния определиха вота в Сената като "опит за съживяване на Извънредно постановление 13" от 2017 г., а реакцията на опозицията, както и на гражданското общество, не закъсняха, напомняйки на управляващите, че евентуален опит отслабване на борбата с корупцията няма да остане незабелязан. 

Депутатът от опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) и бивш министър на правосъдието Стелиан Йон заяви, че това е закон, "проектиран да насърчава престъпленията, а не да ги възпира", като спомена, че ще информира Европейската комисия за тези аспекти. 

"Това означава, че днес в Сената на Румъния беше узаконена кражбата, беше узаконена злоупотребата, защото до този праг, предложен от СДП, НЛП и ДСУР, до прага от 250 000 леи, около 50 000 евро, вече няма да бъде злоупотреба със служебно положение и всички обществени служители имат сценария, че могат да извършват злоупотреби, могат да причиняват щети от 49 000 евро, 40 000 евро или каквото и да е до този праг, защото ще отговарят само административно", заяви Стелиан Йон, цитиран от Аджерпрес.

По думите му бившият лидер на СДП Ливиу Драгня "може да бъде щастлив сега, защото вижда осъществена мечтата си от 2017 г.", визирайки спорното Извънредно постановление 13 (ИП 13).

Партията "Силата на десницата", основана от бившия лидер на НЛП Лудовик Орбан, също осъди вота в Сената. "Смятаме, че това е акт, насочен срещу легитимните интереси и очаквания на гражданите на Румъния, един вот, чрез който всички сенатори, които се обявиха "за", предадоха мандата, получен от страна на румънците, и се дисквалифицираха, предпочитайки да заемат страната на крадците, а не на честните хора", подчертава партията.

Същевременно опозиционната партия РЕПЕР, основана от бившия премиер на Румъния и настоящ евродепутат Дачиан Чолош, съобщи, че е свикала протест на Площада на победата в Букурещ, след като "СДП и НЛП съживиха ИП 13 в парламента". Опозицията също така призова президента Клаус Йоханис да не обнародва нормативния акт, ако той бъде гласуван и от долната камара в същия вариант. 

Неколкостотин души протестираха в сряда вечерта на Площада на победата в Букурещ, носейки плакати с надписи: "Вълкът (СДП) си мени кожата (+НЛП+ДСУР), но нравът (ИП13) - не", "Йоханис, през 2017 г. ти беше с нас тук. Къде си сега?". Протестиращите също така скандираха: "Правосъдие, не корупция", "СДП - червена чума", "СДП, НЛП и ДСУР - обирджийство, кражби и корупция" и други, съобщава Аджерпрес.

Мнението на Европейската прокуратура

Главният прокурор на Европейската прокуратура и бивш ръководител на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши също се намеси в скандала, като заяви за в. "Адевърул", че въвеждането на такъв праг би засегнало разследванията на Европейската прокуратура. Тя също така предупреди, че ако законът бъде приет и от Камарата на депутатите, ще сезира Европейската комисия. 

"Европейската прокуратура беше създадена, за да подобри нивото на защита на финансовите интереси на ЕС. Следователно, мой дълг е да реагирам, ако видя развития, които вървят в обратната посока. Това, което виждам в тези изменения, е намерение за частично декриминализиране на злоупотребата със служебно положение. Ако тези изменения бъдат приети, ще засегнат разследванията на Европейската прокуратура и ще намалят съществуващото ниво на защита на финансовите интереси на ЕС в Румъния. Това е причината, поради която ще следим внимателно следващите стъпки на законодателната процедура и ще имаме готовност да поставим този проблем на вниманието на ЕК, включително в рамките на механизма за наблюдение на правовата държава", подчерта Кьовеши. 

Чия всъщност е идеята?

След като скандалът бързо беше раздухан от медиите, партиите от управляващата коалиция започнаха да се дистанцират от решението на Сената, макар че именно техните представители гласуваха изменението, коментира в. "Адевърул", като отбелязва, че проектозаконът е приет със 78 гласа "за", тоест гласовете на СДП, НЛП и ДСУР, докато сенаторите от ССР и безпартийните са гласували против, а тези от националистическия Алианс за единство на румънците (АЕР) са се въздържали.

Трипартийната коалиция, включваща двете най-големи партии - СДП и НЛП, беше сформирана към края на 2021 г. след неколкомесечна политическа криза и се радва на солидно мнозинство в парламента. 

Гласуваното от сенаторите изменение в Наказателния кодекс беше критикувано не само от опозицията, но и от някои либерали. Така например Ралука Туркан, бивш министър на труда и бивш лидер на НЛП, казва, че прагът от 250 000 леи е "грешка, която трябва да бъде поправена". Първият заместник-председател на НЛП Рареш Богдан пък призова депутатите да не гласуват варианта, изпратен им от Сената.  

Лидерът на СДП Марчел Чолаку от своя страна прехвърли отговорността към министъра на правосъдието Каталин Предою, от когото поиска "да представи публично адекватен вариант за регламентиране на прага за стойността на злоупотребата със служебно положение в съответствие с решенията на Конституционния съд, с препоръките на Венецианската комисия и мненията на специалистите по право", посочва в. "Адевърул".

"СДП остава последователна и ще гласува в Камарата на депутатите, която е решаващият орган, само това, което препоръчат специалистите в областта на правосъдието. Изменението на Наказателните кодекси е жалон в Националния план за възстановяване и устойчивост и трябва да се уверим, че тази реформа ще бъде направена както трябва", изтъкна лидерът на социалдемократите. 

Коалицията на СДП и НЛП се оказа хвърлена в нов скандал в сряда заради новата редакция на ИП 13 от правната комисия на Сената чрез въвеждането на минимален праг от 250 000 леи за престъплението злоупотреба със служебно положение. След като пресата съобщи, че сенаторите са гласували изменението, което надгражда с 50 000 леи прага, искан от Ливиу Драгня през 2017 г., възникна въпросът на кого е дошла тази идея, която предвидимо би ударила по имиджа на двете партии, пита в свой материал по темата телевизия Диджи 24.

Според телевизията председателят на правната комисия в Сената, либералът Кристиан Цъгърлаш, е признал, че проектът за изменението е бил получен "по имейл" от партията, тоест от НЛП, и че е информирал за него и колегата си от СДП Роберт Казанчук.

"Решението е било взето на коалиционно заседание в неделя. (...) Оттук нататък започва един пинг-понг на публичното поемане на отговорност за този ход, който предизвиква възмущение заради възобновяването на процедура, която през 2017 г. изкара на улицата десетки хиляди румънци", отбелязва телевизията. "И както обикновено, тези от СДП се опитват да се възползват от негативния ефект на политическото решение и да пренасочат вината към колегите си от НЛП", коментира още Диджи 24. 

Внезапен отбой на управляващите

След избухналия скандал Министерството на правосъдието заяви в сряда вечерта, че ще подкрепи одобряването в Камарата на депутатите на много по-никсък праг за престъплението злоупотреба със служебно положение, а именно 9000 леи (1817 евро). 

Вероятно осъзнали опасната аналогия със ситуацията от 2017 г., лидерите на управляващата коалиция - премиерът либерал Николае Чука и председателят на СДП Марчел Чолаку - веднага потвърдиха, че ще се съобразят с това мнение. 

Премиерът и лидер на НЛП Николае Чука заяви в публикация във Фейсбук в сряда вечерта, че либералите са взели решение да подкрепят предложението на министерството на правосъдието за праг от 9000 леи, а лидерът на групата на НЛП в Камарата на депутатите Габриел Андронаке е упълномощен да внесе това изменение от името на партията.

Лидерът на СДП Марчел Чолаку на свой ред написа във Фейсбук, че се е запознал с предложението на министерството на правосъдието и че управляващата коалицията ще го подкрепи. "Разговарях и с премиера Чука и ще се ангажираме с измененията в този закон", посочи още Чолаку.

Хотнюз напомня, че спорното Извънредно постановление 13 беше прието на 31 януари 2017 г. след 21.00 часа вечерта от правителството на Социалдемократическата партия с премиер Сорин Гриндяну и предизвика масови протести в страната. В него се определяше праг за злоупотребата със служебно положение от 200 000 леи, а целта на постановлението беше да спаси от затвор тогавашния лидер на СДП Ливиу Драгня, срещу когото по това време течеше съдебен процес по подобни обвинения. 

В крайна сметка спорният законодателен акт беше отменен, след като стотици хиляди хора излязоха на улицата, а през май 2019 г. Драгня беше осъден окончателно на три години и шест месеца затвор за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение заради фиктивни назначения в Дирекцията за закрила на детето в окръг Телеорман по времето, когато е председател на Окръжния съвет. Той излежа две години и два месеца в затвора и през юли 2021 г. беше освободен предсрочно, но все още е лишен от редица права, включително да заема изборни постове. 

 

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:58 на 29.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация