site.btaКралско вино по стара рецепта предлагат в Royal Winery Queen Marie в "Двореца" в Балчик

Кралско вино по стара рецепта предлагат в Royal Winery Queen Marie в "Двореца" в Балчик
Кралско вино по стара рецепта предлагат в Royal Winery Queen Marie в "Двореца" в Балчик
Балчик (17 септември 2025) Royal Winery Queen Marie се намира в избата на кралица Мария Единбургска в Държавен културен институт "Културен център "Двореца" в Балчик. Те предлагат сухи бели, червени вина и розета, както и десертни, сладки и плодови вина с марката Royal Winery Queen Marie. Лозовите им насаждения са както по Северното Черноморие, така и по долината на река Струма - около Мелник и Санданскки. Имат също лозови масиви и около Айтос. Снимка: кореспондент на БТА в Добрич Павлина Живкова (БТ)

Винарна Royal Winery Queen Marie се намира в избата на Кралица Мария Единбургска в Държавен културен институт "Културен център "Двореца" в Балчик. Лозовите им насаждения са както по Северното Черноморие, така и по долината на река Струма – около Мелник и Сандански. Имат масиви и около Айтос. Това каза за БТА представителят на винарната Ралица Енева. 

Royal Winery Queen Marie предлага вина както от старите български сортове, така и десертни, сладки и плодови. Имат вино от смокиня, малина, пъпеш. "Предлагаме и едно Кралско вино, за чиято рецепта се твърди, че е намерена в дневниците на кралица Мария. То е направено от три сорта грозде - Каберне совиньон, Каберне фран, Мерло, и синя слива. Това е хитът. Но има вече една тенденция за завръщане към родните сортове, ние отглеждаме и предлагаме българските сортове Рубин, Мелник-55 и Тамянка, който е малко позабравен сорт, но вече възраждащ се. Предлагаме и снежно вино. То също се оказа много интересно", каза още Ралица Енева. Тя обясни също, че се намират в избата на кралица Мария Единбургска, а залата за дегустации всъщност е старата стая, в която кралицата е посрещала своите гости. 

По думи на Ралица Енева силните месеци за винарната са юли и август, когато има най-много посещения от румънски туристи. Според нея това, че "Дворецът" се посещава целогодишно от туристи, предизвиква голям интерес и към тях. 

"Българинът предпочита класическите сухи вина, дали са бели, червени, или розе, но да са сухи, докато чужденците предпочитат по-сладки вина", отбеляза Енева и допълни, че затова предлагат десертни, сладки и плодови вина. 

Сред трудностите за отглеждане на гроздето Енева посочи климатичните условия, сушата и намирането на работна ръка. По нейни думи това води и до увеличаване на цените, но от винарната се стремят те да са поносими. 

"Не участваме по фестивали, ние предлагаме нашите вина единствено в "Двореца" и с марката Royal Winery Queen Marie. Само тук могат хората да ни намерят. Според мен това ни е интересното на нас", посочи още Ралица Енева. Тя обясни и, че всички туристи могат да дегустират вината, предлагани от избата, като от различни туроператори се организират и винени турове. 

Ралица Енева посочи, че лично тя е привърженик на червените сухи вина от стари реколти и добре отлежали. Но от любимите ѝ са Сира и Каберне фран. "Съветът ми към хората, които предстои сега да си приготвят домашно вино, е да го правят с любов, защото вложиш ли любов, всичко се получава", завърши Енева. 

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 00:50 на 30.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация