site.btaНационалният етнографски музей организира дегустация на космическа храна

Националният етнографски музей организира дегустация на космическа храна
Националният етнографски музей организира дегустация на космическа храна
Националният етнографски музей организира дегустация на космическа храна. Снимка: ИЕФЕМ-БАН

Какъв вкус има храната в космоса и има ли сред нея традиционни български ястия? Отговорите на тези въпроси ще получат посетителите на събитието „Вкуси космоса! – презентация и дегустация на космическа храна“, което ще се състои на 30 октомври в Националния етнографски музей, съобщават от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН (ИЕФЕМ–БАН).

Събитието ще представи българската традиция в производството на космическа храна и процеса на лиофилизация – технологията, която позволява запазването на хранителните качества и вкуса на продуктите при условията на космически полет. Гости на музея ще бъдат учени и специалисти от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия и от фирма „Антарта“ АД, които стоят зад създаването на българското космическо меню – една от емблемите на родната научна мисъл и иновации, съобщават от екипа.

Програмата включва презентация, демонстрация и дегустация на различни лиофилизирани продукти, както и обзорна беседа и посещение на изложбата „Звездното небе – митология и наука“, реализирана с подкрепата на Министерството на културата, Национална научна програма „Образование с наука“, „Имперекс“ ЕООД и „Сфера Лайт“ ООД.

Входът е свободен, но местата са ограничени и е необходимо предварително записване, уточняват от ИЕФЕМ-БАН.

Както БТА писа, изложбата „Звездното небе – митология и наука“, разказва за астрономическите познания по българските земи и митологичните вярвания на българите за звездното небе, за звездите, планетите, Слънцето, Луната. Изложбата е разделена на няколко части и обхваща девет зали. 

Първите две разказват за астрономическите познания от древността до наши дни, като се засягат древните астрономически обсерватории, първите писмени източници, които съдържат астрономически познания, и се стига до научните институти, които се занимават професионално с астрономия. Следващите пет зали разглеждат космически обекти, започвайки със Слънцето, Земята, Луната, кометите, метеорите, слънчевите затъмнения, всички планети – познати и непознати от древността до наши дни.

/ВСР

/ВБ/

Списание ЛИК

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 13:10 на 26.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация