site.btaС развитието на изкуствения интелект знанието става все по-бързо разваляща се стока, каза проф. Евгени Станимиров

С развитието на изкуствения интелект знанието става все по-бързо разваляща се стока, каза проф. Евгени Станимиров
С развитието на изкуствения интелект знанието става все по-бързо разваляща се стока, каза проф. Евгени Станимиров
Зам.-кметът на Варна Павел Попов (вляво) и ректорът на Икономическия университет в града проф. д-р Евгени Станимиров при откриването на международната конференция за изкуствен интелект, бизнес трансформации и иновации EvolvEX Summit 2025. Снимка: кореспондент на БТА във Варна Данаил Войков

С развитието на изкуствения интелект знанието става все по-бързо разваляща се стока, каза днес ректорът на Икономическия университет във варна проф. Евгени Станимиров при откриването на международния форум EvolvEX Summit 2025. Той посочи, че в момента, в рамките на 18 месеца, около 30 на сто от знанията вече са остарели, а срокът непрекъснато намалява. Днес основната цел на образователните институции не трябва да е догонването на технологиите, а развиването на нови модели на мислене у младите хора, допълни Станимиров. По думите му акцентът трябва да пада върху уменията и талантите на студентите, върху любопитството и склонността им да експериментират.

Все още остава отворен въпросът как университетите интегрират новите технологии в процеса на обучение и изследвания, допълни Станимиров. По думите му Висшето икономическо училище във Варна работи в три основни направления. Екипът акцентира върху приложението на изкуствения интелект (ИИ) в обучението, като се разработват обучителни модули за изграждане на умения у студентите. Търси се и приложението на ИИ в бизнеса, тъй като университетът е с икономическа насоченост и трябва да бъде много прагматично ориентиран, каза Станимиров. По думите му третото направление, по което се работи, са системите за управлението на бизнес процеси. 

/ТС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 20:04 на 06.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация