Проф. Светла Данова от Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН):

site.btaОБНОВЕНА Целта на симулираната марсианска мисия беше да разберем дали е възможно в едни имитиращи космоса условия да направим българско кисело мляко

Доц. д-р Светла Трифонова Данова в Институт по микробиология ''Стефан Ангелов'' към Българската академия на науките. Снимка: Йоанна Лашкова
“Целта на първата марсианска мисия, в която бе включена авторката Изабела Шопова, бе да разберем дали е възможно в едни нетипични, и трудно адаптируеми за живот условия, безпроблемно да направим продукт, който е консумиран от векове на Земята – българското кисело мляко‘‘, каза в интервю за БТА проф. Светла Данова от Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН). През декември 2023 г. в популярното списание “Journal of Ethnic Foods’’ е публикувана статия, написана от екип български учени във връзка с проведен експеримент, по време на симулирана марсианска мисия. Експериментът е реализиран в изследователската станция, която се намира в пустинята Юта, САЩ, и която имитира условията на планетата Марс.

За да прочетете цялата статия

Абонирайте се Влезте във Вашата БТА

Продължете да четете с абонамент

Вижте условията

/ХТ, АКМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 10:49 на 29.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация