site.btaДългогодишен служител в ЕЦБ, притежаваща докторска степен по икономика, става новият главен съветник на Кристин Лагард

Дългогодишен служител в ЕЦБ, притежаваща докторска степен по икономика, става новият главен съветник на Кристин Лагард
Дългогодишен служител в ЕЦБ, притежаваща докторска степен по икономика, става новият главен съветник на Кристин Лагард
Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка, Снимка: Елена Савова

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че Изабел Ванстенкисте ще заеме поста главен съветник на президента Кристин Лагард и координатор на Съвета към Изпълнителния борд от 15 септември 2025 г, съобщи базираната във Франкфурт институция. В тази роля тя ще консултира президента по широк кръг икономически и стратегически въпроси, ще подпомага подготовката на заседанията на Изпълнителния борд и Управляващия съвет, както и високопоставени международни срещи.

Ванстенкисте има над 23 години опит в ЕЦБ, като е заемала различни професионални и ръководни позиции в областта на международните и европейските отношения, икономиката и паричната политика. В момента тя ръководи анализа на глобалните икономически тенденции и подпомага формулирането на политиките на ЕЦБ по международни, европейски и еврозонови въпроси. Притежава докторска степен по икономика от Католическия университет в Льовен (KU Leuven).

Назначението ѝ идва в момент, когато ЕЦБ търси опитен и стратегически съветник, който да подпомогне президента в навигацията през сложната световна икономическа среда и предизвикателствата пред паричната политика.

Изабел Ванстенкисте наследява Роланд Щрауб, който ще стане заместник-директор на дирекция "Пазарни операции" и ще участва в оформянето на стратегията и изпълнението на паричната политика на ЕЦБ.

Президентът Лагард изрази своята благодарност към Щрауб за приноса му и приветства новата си главна съветничка като ключов партньор за бъдещата работа на институцията.

/СЛС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 07:34 на 26.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация