site.btaСедемнадесети национален бизнес форум "Храните - вкус, качество или реалност" се провежда в София

Седемнадесети национален бизнес форум "Храните - вкус, качество или реалност" се провежда в София
Седемнадесети национален бизнес форум "Храните - вкус, качество или реалност" се провежда в София
БТА, София (24 юни 2025) Национален бизнес форум "Храните - вкус, качество или реалност", организиран от Съюза по хранителна промишленост, се провежда в Дома на науката и техниката. На снимката (от ляво надясно): главният редактор на сп.„Ветеринарна практика“ д-р Милена Кръстанова и председателят на Сьюз по хранителна промишленост д-р Светла ЧамоваСнимка: Благой Кирилов/БТА (БТ)

Седемнадесети национален бизнес форум "Храните - вкус, качество или реалност", организиран от Съюза по хранителна промишленост (СХТ), се провежда днес в София.

"В съвременния свят темата за качеството на храните не е просто въпрос на стандарти и нормативни документи. Тя е въпрос на обществено доверие, здраве, устойчивост и икономическо бъдеще", каза председателят на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова.

По думите ѝ в условията на динамично променяща се среда както в глобален, така и в национален мащаб предизвикателствата пред хранителната индустрия изискват открит диалог, сътрудничество и дългосрочна визия. В този контекст панелите на днешния форум са по актуални теми, като идеите и решенията от тях ще бъдат обобщени и изпратени до администрацията на министерствата и ведомствата, които трябва да вземат мерки.

Д-р Чамова посочи, че участниците в днешното събитие ще могат да обсъдят ролята на всяко звено от хранителната верига и взаимодействието с компетентните власти, както и възможностите за повишаване на доверието към българските храни, насърчаване на българските производители и ограничаване на нелегалните практики в сектора.

Първият панел на форума е посветен на устойчивото развитие, като фокусът му е върху отговорността на потребителите, образованието за устойчиво развитие и борбата срещу фалшификациите. "Най-важното, което можем да направим днес, е да поставим ясни и постижими цели, които стартират от енергийната ефективност, производството, до прозрачни и етични практики по цялата верига на доставки", каза д-р Чамова.

Според нея споделянето на добри практики и въвеждането на нови методи за обучение в областта на устойчивото развитие вече не са лукс, а необходимост. Само чрез създаване на информирано и подготвено поколение професионалисти можем да гарантираме бъдещето на качествената и отговорна хранителна индустрия, смята председателят на СХТ.

Вторият панел на днешния форум е посветен на фермерските и занаятчийските храни, като специален акцент ще бъде поставен върху новото законодателство. "Тази година отделяме специално внимание на фермерските и занаятчийските храни като сектор, който се развива все по-активно и има огромен потенциал за добавена стойност в икономиката и културната идентичност на страната", посочи д-р Чамова.

Главният редактор на списание "Ветеринарна практика" д-р Милена Кръстанова прочете поздравителен адрес, изпратен от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов към д-р Чамова. Той няма възможност да присъства на събитието, тъй като участва в Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург.

Главният експерт от Министерството на икономиката и индустрията Ивайло Стефанов прочете поздравителен адрес от министъра на икономиката и индустрията Петър Дилов.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 17:08 на 24.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация