site.btaБългарският форум на бизнес лидерите обяви победителите в годишните награди за отговорен бизнес 2022

Българският форум на бизнес лидерите обяви победителите в годишните награди за отговорен бизнес 2022
Българският форум на бизнес лидерите обяви победителите в годишните награди за отговорен бизнес 2022
Снимка: Владимир Шоков/БТА

Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) за 20-а поредна година обяви финалистите и победителите в годишните награди за отговорен бизнес 2022. Мотото на церемонията, която се състоя тази вечер в София, беше "Дай добър пример". БТА е медиен партньор на събитието.

Призовете се връчват от 2003 г. и отличават компаниите, които последователно и ефективно развиват и подкрепят проекти с положителен ефект върху хората, природата и обществото. В конкурса могат да участват всички бизнеси в страната, независимо от големината си и бранша, в който работят.

Рекордните 134 корпоративни инициативи с кауза се състезават в юбилейното издание на националния конкурс за корпоративна социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие.

Председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян изтъкна по време на церемонията, че целта на наградите е да бъде отличен бизнесът, който създава новото богатство на България по етичен и отговорен начин. България никога не е била през модерната си история толкова богата, колкото е сега, как е разпределено това богатство е друг въпрос и по друг начин се решава, но ние трябва да сме горди с това къде сме и да искаме да бъдем още по-добри, и да бъдем пример за икономически растеж и отговорен бизнес, каза Хампарцумян.

Президентът Румен Радев връчи първите три награди в категорията "Инвеститор в обществото", като на първо място бе отличена "Нестле България" с проекта "Нестле за Живей активно!" - инициатива в България, която вече 18 години вдъхновява, мотивира и насърчава българите за по-активно, балансирано и здравословно ежедневие. 

На второ място бе класирана "Фантастико груп" за проекта "Направи добро 2022", който е част от стремежа на компанията да развива дейността си по устойчив начин, връщайки стойност към обществото. Над 700 000 лв. за различни каузи са осигурени от "Фантастико", клиентите на веригата и партньорите й през 2022 г. Подкрепени са проекти в областта на образованието, културата, здравеопазването, за хора в неравностойно положение и бежанци.

Проектът на "Лидл България" зае третото място. Той се нарича "Ти и Lidl за по-добър живот". Социално отговорната инициатива на компанията финансира социално значими проекти на граждански организации в цялата страна, за да даде повече възможности на хората от различните региони да водят по-качествен и пълноценен начин на живот.

Служебният министър на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов връчи наградите в категория "Инвеститор в знанието". Той подчерта, че най-голямото богатство на една държава са нейните деца и заяви, че към тяхното образование трябва да са насочени всички усилия на обществото. Министърът отчете ръст в професионалното образование на учениците, като посочи, че преди седем години дуалното обучение е започнало с 350 ученици, а сега те са 12 500.

На първо място в тази категория бе отличена "L’Oréal България" за проекта "За жените в науката" 2022. По националната програма на L’Oreal и ЮНЕСКО се награждават млади жени учени, чиито постижения допринасят за развитието на науката и разрешаването на различни глобални предизвикателства за създаването на по-добър свят. Програмата е създадена през 2010 г. в България, като към момента е наградила 33 дами с общ фонд от 165 000 евро. Второ място зае "dm България" с проекта "Професионално образование в dm за ученици". Компанията участва в различни проекти за ученици съвместно с професионални училища, като се дава шанс на гимназистите да изучават теорията по дадена професия, едновременно с това да приложат наученото на практика. С трето място бе отличен проектът на "IBM България" - "Академична Програма на IBM". Програмата цели да помогне на студенти и млади таланти в страната да изградят критични умения за тяхното кариерно развитие. Също трето място бе отредено за "Нестле България" за проекта "Нестле за по-здрави деца". Програмата на компанията подкрепя родителите и учителите в обучението на децата по важните за тях теми. Уроците са насочени към деца на възраст между 3-12 години и чрез тях те учат колко е важно да си винаги активен, как да се храниш здравословно, какво богатство е водата и важността от знанието за отпадъците, и как да пазим планетата си чиста и зелена. 

Наградите в категорията "Инвеститор в околната среда" връчи Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите. С първо място бе отличен проектът на "Био България/ Хармоника" - "Чиста Струма". На второ място бяха класирани проектите на три компании. "Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България" получи награда за "Моят зелен град", стартирал през 2008 г. като най-мащабната екологична инициатива на Coca-Cola в България. През 2022 г. тя се организира в подкрепа на ангажимента на компанията "Свят без отпадъци". Само за последните четири издания на инициативата са били засадени над 7 декара гори, събрани над 2220 чувала с отпадъци от 15 локации в страната и почистени над 30 км крайбрежни зони. "Девин" бе отличена за проекта "Биоразнообразието – стратегическа цел за оцеляване и устойчиво бъдеще", а "TELUS International България" за проекта "Пчелар за един ден". Трета награда получи Foodobox 2021 за проекта FoodObox - мобилно приложение, което позволява да запазим кутия изненада, пълна с храна, от определени търговски обекти като ресторанти, сладкарници, кафенета, пекарни, супермаркети и други. Храната в кутията е останала в излишък и е напълно годна за консумация. Цената на една кутия е с поне 40 на сто по-малко от редовната.

В категорията "Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд" наградите връчи заместник-социалният министър Емил Мингов. С първото място бе отличена "Роберт Бош/Бош Инженеринг Център София" (Бош ИЦС) за проекта "С грижа за развитието на екипа и изграждането на бъдещи таланти". Бош ИЦС предлага на служителите си работа за авторитетна международна компания, участие в разработване на иновативни технологии, които променят автомобилната индустрия, стабилност, усещане за приятелска атмосфера и семейна среда. ИЦС подкрепя кариерното и професионално израстване на талантите в Центъра, допринася за създаването на устойчива среда и развитие на специалисти за автомобилната индустрия. Втора награди получи Schwarz IT Bulgaria за проекта "Upgrade to Greatness!", насочен към привличането и развитието на ИТ талантите в България. Инициативата поставя фокус върху привличане и израстване на жените в ИТ сектора, върху задържането на таланти и завръщането на утвърдени експерти от чужбина обратно в България. Също втора награда получи и SiteGround за проекта "SiteGround Team Fest", организиран по модела на световните фестивали. На трето място бе класирана "Групама Застраховане и Животозастраховане" с проекта "Програма "Спасители на животи", която цели повишаване на информираността и обучения за оказване на първа помощ. Всички филиали на френската застрахователна група обединяват сили, за да изпълнят обща цел – да се обучат 1 млн. души за оказване на първа помощ. 

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова връчи наградите в категория "Маркетинг, свързан с кауза". На първо място е bTV Media Group с доброволческата инициатива "Да изчистим България заедно", която е обединила близо 280 000 души, 575 училища, над 300 организации, които почистиха 2 832,25 тона отпадъци и 3869 замърсени зони. Второ място бе присъдено на "Vivacom България" за проекта "Операция "Жълти стотинки" - национална дарителска инициатива, която стартира през 2010 г. и подкрепя социални каузи, свързани с деца и младежи. На трето място бе класирана "dm България" за проекта "За по-добър свят", свързан с подкрепата към фондация "Живот със Синдром на Даун".

Антон Панайотов, заместник-председател на БФБЛ, връчи наградите в категория "Най-добра социална политика на малко или средно предприятие". Първо място бе присъдено на "Интерланг" за проекта "Концентрични окръжности – Усили ефекта/Фаза 2 от дългосрочна програма "Ангажирани служители в социални каузи". Компанията продължава да работи за положително въздействие върху нагласите на обществената среда към хората с интелектуални затруднения, като осигурява менторство, обучения, подкрепа за професионално развитие и социална интеграция; подпомага организацията на спортни благотворителни събития за популяризиране на активния начин на живот и приобщаването на хората с увреждания; про боно превод на материали. Второ място на "Questers България" за проекта "Благотворителна програма на Questers" за подобряване на образователната система в България, който подкрепя алтернативни форми на обучение в сферата на науката и технологиите. Трето място се присъжда на "Астелас Фарма" за проекта "Информационна кампания в подкрепа на донорството "Да дариш светлина".

Председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян връчи наградите в категория "Многообразие на работното място". С първо място бе отличена "Лидл България" за проекта "Lidl Палитра", в чиято основа е разбирането на многообразието като богатство и потенциал, и приобщаването на хора от различни групи. Второ място зае "Хюлет Пакард Ентърпрайз" с проекта "Многообразие и приобщаване", която цели безусловно приемане, непредубедена работна среда, равенство за различните таланти. На трето място бе отличена "Shell България" за проекта "Уникални хора. По-силни заедно". 

Британският посланик Роб Диксън връчи специалната награда "Ингейдж" (Еngage), която е за цялостна ангажираност на служителите в корпоративна кампания в полза на обществото. Наградата отиде при "Алто Комюникейшънс Енд Пъблишинг" за проекта "Стара хартия за нова книга", в който екологията и насърчаването на детското четене си взаимодействат за развиване на знания за природата и опазването на околната среда. 

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:41 на 11.12.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация