site.btaВинарска изба "Домейн Трифонов" не изключва в бъдеще да произвежда безалкохолно вино и популярната в Германия напитката Шорле

Винарска изба "Домейн Трифонов" не изключва в бъдеще да произвежда безалкохолно вино и популярната в Германия напитката Шорле
Винарска изба "Домейн Трифонов" не изключва в бъдеще да произвежда безалкохолно вино и популярната в Германия напитката Шорле
БТА, Винарска изба Domain Trifonoff е изградена през 2008 г. в село Песнопой, общ. Калояново. Построена е в подножието на връх Чукурли баир до красива борова гора, част от която се намира и в двора на избата. На снимката: Слави Трифонов, собственик на винарска изба "Домейн Трифонов". Снимка: кореспондент на БТА в Пловдив Пресиана Вълканова

Винарска изба "Домейн Трифонов" не изключва в бъдеще да произвежда безалкохолно вино и популярната в Германия напитката Шорле, която е смес от вино и вода. Това стана известно от думите на собственика Слави Трифонов. "В целия свят пада консумацията на вино и мисля, че такива нови продукти трябва да се използват", посочи Трифонов пред БТА.

По думите му браншът у нас се нуждае от много силна маркетингова програма, от много силно представяне и от много силно подпомагане. Той отбеляза, че сред спецификите на сектора, на които трябва да се даде повече гласност, е класическият метод на винопроизводство. 

"Мисля, че класическият начин и метод на производство на вино трябва да се толерира. Не съм привърженик на австралийските технологии и дигитализации. Аз няма да се отклоня от класиката и мисля, че тя трябва да се рекламира и промотира. Цялата ни технология е класическа. Нямаме никакви дигитализации и модернизации", каза Трифонов. 

Винарска изба "Домейн Трифонов" е изградена през 2008 г. в село Песнопой, община Калояново. Построена е в подножието на връх Чукурли баир до борова гора, част от която се намира и в двора на избата. Избата е ориентирана към производството на малки партиди висококачествени вина. Сертифицирана е за биологично производство през 2017 година.

Реколтата от червеното грозде, което Трифонов добива от собствено лозе към избата, тази година не е силна, посочи собственикът. "Като качество е много добра, но е около 30 процента от нормалната реколта и това е почти в цялата страна", каза Слави Трифонов. Според него една от причините се е зародила още в началото при опрашването на лозите, а другата причина са климатичните условия. С такова количество грозде тази година Трифонов очаква да произведе около два тона от сорта Рубин, а Каберне и Мерло ще смеси в около пет тона. 

Избата разполага с 30 декара собствени био лозя. Насажденията се намират в село Старо село, област Сливен. Белите вина са от сортовете Гевюрцтраминер и Червен карловски мискет. Избата е пионер в производството на био вино от арония, малина и череша.

"Домейн Трифонов" разполага с дегустационна с 40 места. Дегустациите на групи се организират съвместно с туристически агенции от Пловдив и София и се провеждат от управителя на избата Слави Трифонов, който запознава гостите с пътя на виното. Трифонов планира в бъдеще да вземе участие и във винени турове. 

Винарска изба "Домейн Трифонов" се е включвала както в международни, така и в национални винени конкурси и е печелила множество награди, но най-често участва в изложението "Флора Бургас".

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:23 на 30.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация