Представяне на списание ЛИК: „България и световните изложения“

site.bta Прасковата от сливенското село Гавраилово е била позната и търсена на международните пазари в миналото

 Прасковата от сливенското село Гавраилово е била позната и търсена на международните пазари в миналото
 Прасковата от сливенското село Гавраилово е била позната и търсена на международните пазари в миналото
Снимка: Кореспондент на БТА в Сливен Сабина Стефанова

Прасковата от сливенското село Гавраилово е била позната и търсена на международните пазари в миналото, разказа кметът на населеното място Теньо Божеков по време на представянето на априлския брой на списание ЛИК в Нациоанлния пресклуб на БТА в Сливен. Тема на изданието е "България и световните изложения“.

Той припомни за славата на плода от Гавраилово, който по негово мнение може да се приеме като културен и икономически символ. „Нашето си е най-добро“, категоричен е Божеков и вярва, че ако бъде представена с увереност и качество, българската праскова отново може да заеме достойно място на международната сцена.

Село Гавраилово е известно като „долината на прасковите“. Още през 40-те години на миналия век тук се утвърждава овощарството. Създадени са аграрно-промишлени комплекси, консервна фабрика – всичко това превръща района в център на прасковеното производство.

В миналото прасковата от Гавраилово е била добре позната на международните пазари, особено в страните от бившия социалистически блок, а понякога и в Западна Европа. Сега Божеков вижда шанс тази традиция да бъде възстановена и надградена – с устойчиво земеделие и по-смело участие на България в световните изложения.

След като прекарва осем години в Съединените щати, Теньо Божеков се завръща в родното си село Гавраилово с идеята да вложи наученото зад граница в подкрепа на традиционното българско производство. „Хората ме върнаха. Пари могат да се изкарат и тук“, казва той. Днес, вече като кмет, той се стреми не само да съхрани поминъка на региона, но и да му даде нова посока.

Въпреки трудностите днес, свързани с климатичните промени, стопаните запазват своя ентусиазъм, особено по време на традиционния Празник на прасковата, който тази година ще се проведе за 23-ти път. 

Българските праскови намират реализация не само на вътрешния пазар, но и зад граница – основно в страните от Северна Европа и Прибалтика, където се оценяват заради вкусовите си качества и натуралност. Въпреки конкуренцията от съседни държави, нашите производители успяват да се наложат с качество.

Оптимист по природа, Теньо Божеков вярва, че с усилия и подкрепа българското овощарство – и прасковата в частност – имат бъдеще.

/ТС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 23:23 на 18.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация