site.btaЗа зърнопроизводителите в Добричкия регион започва добра стопанска година при натрупана влага в чернозема от 115 литра на квадратен метър, коментира браншовик

BOBSTH 14:07:31 02-12-2021
PP1404BO.004
Добрич - пшеница - дъждове

За зърнопроизводителите в Добричкия регион започва добра стопанска година при натрупана влага в чернозема от 115 литра на квадратен метър, коментира браншовик


Добрич, 2 декември /Юлияна Христова, БТА/
След падналите последни дъждове масивите с млади пшеници в Добричкия регион са свежи, зелени, като натрупаната влага в чернозема от началото на септември вече достига 115 литра на квадратен метър. Това е добро начало на новата стопанска година, коментира за БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.
Площите със зърнената култура в Добричкия регион, който традиционно отглежда най-много пшеница в страната, достигат 1 157 870 декара, съобщават от областната дирекция "Земеделие" обобщените данни към началото на декември. Земеделските стопани в областта обичайно прибират зърнената реколта от 1 100 000-1 200 000 декара.
Тази есен сеитбата се проточи заради отлагане на началото на кампанията през септември, когато времето беше топло, и заради дълго продължилата жътва на царевицата, поясни председателят на браншовия съюз. По думите на Жекова, пшеничните посеви са в различна фаза на развитие, но има и полета, които са засети в края на ноември, и още не са поникнали. Драматично през тази стопанска година ще бъде торенето, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, като посочи, че в средата на февруари масивите с пшеница трябва да бъдат подхранени с азотни торове, които са поскъпнали от 320 лева до 1300 лева за тон. Според Жекова ще бъдат направени много разходи и се очаква годината да бъде финансово тежка.

/ПП/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 08:10 на 27.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация