site.btaПрез 2001 г. Министерският съвет започва да разсекретява актове на всички правителства от периода 1946 - 1989 г.

През 2001 г. Министерският съвет започва да разсекретява актове на всички правителства от периода 1946 - 1989 г.
През 2001 г. Министерският съвет започва да разсекретява актове на всички правителства от периода 1946 - 1989 г.
Министерски съвет снимка: БТА/Архив

С решение на Министерския съвет от 21 юни 2001 г. правителството започва да разсекретява секретни решения и актове, приети от всички правителства за периода от 1946 г. до 1989 г. За този период в архива на Министерски съвет се съхраняват над 4000 секретни документа. До края на 2021 година от тях са разсекретени 2302 акта.

В бюлетина "Вътрешна информация" на БТА пише:

Правителството разсекретява 1290 секретни акта на Министерски съвет за периода 1946 - 1970 година

София, 21 юни 2001 /БТА/ На закрито заседание днес кабинетът реши да разсекрети 1290  акта на Министерски съвет за периода 1946 - 1970 година,  съобщиха експерти от правителствената информационна служба.
В архива на МС се съхраняват над 4000 секретни решения, приети от всички правителство за периода 1946 - 1989 година.  През последните три години те са систематизирани и описани.  
Заедно с министерството е направена преценка на секретността им,  за да бъдат приведени в съответствие със сега действащия Списък  на фактите, сведенията и предметите, съставляващи държавна  тайна, уточняват от правителствената информационна служба.
Първият етап е за решения в периода 1946 - 1970 година, за  които е установено че са неправомерно засекретени, като за почти  всички е отпаднало правното им основание или са загубили актуалност.
Информация за секретните актове на МС има в интерент на страницата на правителството.
Между тези документи е и постановление Х39 от 20 август  1968 година, с което МС постановява Народна Република България  да участва с въоръжени сили съвместно със Съветския съюз и  другите страни от Варшавския договор "за оказване на помощ на  чехословашкия народ в борбата му срещу контрареволюцията".  
Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на  народната отбрана.
С разпореждане Х 835 от 11 октомври 1968 година МС  разпорежда да се заплаща на личния състава на поделенията от  Българската народна армия, намиращи се в Чехословакия,  ежемесечно възнаграждение във валута.  На офицерите се е плащало  по 50 рубли, на свръхсрочно служещи старшини и сержанти по 30  рубли месечно, а на войниците по 3 рубли.
Разсекретява се и Решение на МС от 1954 година за прочистване на библиотеките и книжарниците от вредна литература.
Според това постановление до три екземпляра от инкриминирани и  други вредни печатни произведения имат право да се съхраняват  само в Народната библиотека "Васил Коларов" в София.  Народните  библиотеки в София, Пловдив и град Сталин, библиотеките в ЦК на  БКП, на МС, на БАН и на МВР имат право да притежават до един  екземпляр от тези книги.  За съхранени на тази литература  библиотеки трябва да създадат отделни, строго охранявани  секретни фондове.  Всички останали библиотеки трябва да изпратят  намиращите се в тях инкриминирани книги като поверителни пратки  в народната библиотека "Васил Коларов".
Според същото постановление Главната дирекция на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с  печатни произведения, ДТП "Печатни произведения" и Централния  кооперативен съюз" трябва да изготвят и предоставят до края на март 1954  година в Главлит за утвърждаване пълен списък на намиращите се в  складовете и книжарниците политически и идеологически вредни  печатни произведения, по който списък печатните произведения  трябва да бъдат претопени.  Решението е подписано от Вълко  Червенков.  Според служители на правителствената информационна  служба Вълко Червенков се е подписвал под всички документи с  червен молив.
С Постановление на МС от 30 март 1948 година се забранява на  всички служители от външно министерство да сключват брак с  чужденци.
С ПМС от 6 януари 1950 година се взема решение за изселване  на турското население от родопския край и заселването на тези  места на българи от други краища на страната.  

***

Работна група ще разсекретява актове на МС

София, 22 октомври 2001 г. /БТА/ Министър-председателят Симеон Сакскобургготски е разпоредил  със заповед работна група да разгледа засекретените актове на  Министерския съвет за периода 1971 - 1989 г., съобщи  правителствената дирекция "Информация и връзки с  обществеността".  Работната група до 15 ноември т. г. трябва да предложи списък  на актовете, които могат да бъдат разсекретени в съответствие  със списъка на фактите, сведенията и предметите, които  съставляват държавна тайна, се посочва в прессъобщението.  Групата се оглавява от главния секретар на Министерския  съвет Севдалин Мавров. В нея участват представители на дирекции  "Правна" и "Правителствена канцелария" на Министерския съвет, и  на министерствата на външните и вътрешните работи, на отбраната  и други ведомства.

***

Правителството разсекретява 1012 акта за периода 1971 - 1989 г., ще се разсекретят актове на МС и за 1990 - 2000 година

София, 13 декември 2001 г. /БТА/ Кабинетът прие днес протоколно решение за разсекретяване на 1012 акта, приети от Министерския съвет за периода 1971 - 1989 г., съобщи правителствената дирекция "Информация и връзки с обществеността".
Те се отнасят предимно за кадрови промени в Българската народна армия и МВР, повишаване в звание на военнослужещи, планове за обществено-икономическото развитие на страната, отпускане на помощи за развиващите се страни, определяне заплащането на военнослужещите, кредити и касови планове на Българската народна банка.  
Разсекретените правителствени актове ще бъдат представени утре на журналисти.
Това е вторият етап от разсекретяването на актове на МС. На първия етап през текущата година бяха разсекретени 1290 акта за периода 1946 - 1970 г. 
Предстои трети етап на разсекретяване на правителствени документи, който ще обхваща периода 1990 - 2000 година, съобщават от правителствената информационна дирекция. 

***

През следващата година МС ще разсекрети правителствени актове, с които са засекретени имоти, за които няма основания да са секретни, съобщиха от МС  

София, 14 декември 2001 г. /БТА/ През следващата година Министерският съвет ще разсекрети правителствени актове, с които са засекретени имоти, за които няма основания да са секретни. С освобождаването им от секретния режим ще се подпомогнат процесите на  реституция на връщането на земи, както и кадастъра, съобщи днес на пресконференция Златина Николова, директор на дирекция "Правителствена канцелария" на Министерския съвет.  

Към момента комисията, която работи по разсекретяването на актове на МС, е прегледала 10 такива постановления за засекретяване на имоти. Николова даде пример с едно от тях, в което са засекретени 17 обекта, от които само един е на Министерството на отбраната. Имало случаи, когато през 50-те години са били отнемани имоти за нуждите на отбраната и включени в секретни актове, които обаче никога не са били използвани за военни обекти и досега са засекретени.
В отговор на въпрос Златина Николова изрази мнение, че в Закона за класифицираната информация, който предстои да се обсъжда в парламента, трябва да се регламентира по-гъвкав механизъм за разсекретяване на документи в по-кратък срок. Доколкото съм запозната, в този закон са заложени срокове за съхраняване на секретна информация в рамките на 25 и 50 години, каквато е европейската практика. Днес информацията остарява много бързо, излишно е да се съхраняват като секретни актове с отпаднала правна стойност, само защото сроковете в закона са такива, така се оскъпява администрацията, коментира Николова.
Пресконференцията днес бе по повод разсекретяването на 1012 правителствени акта от периода 1971-1989 година. Това бе вторият етап от разсекретяването на документи на Министерския съвет, първият бе през юни, когато бяха разсекретени 1290 от прегледани общо 2410. Комисията е установила, че секретните актове на МС са общо 4438. При третия етап ще бъдат разсекретени документи от периода 1990-2000 година.
Сред разсекретените 1012 правителствени акта има одобрен от Министерския съвет през юли 1985 година указ за вътрешно преселване и заселване на отделни лица и семейства, който урежда преселване на лица и семейства "от гъсто населени или с неблагоприятни икономически условия райони и заселването им в други". Създадена е била специална Централна комисия по преселване и заселване към МС, която е определяла кои да бъдат заселени или изселени, като решенията й са били окончателни и не са подлежали на обжалване. Указът е забранявал при заселване да се създават нови селища или квартали "с компактни маси от преселени лица и семейства".
Сред разсекретените документи е и Правилник за задачите на управлението за опазване на държавната тайна в средствата за масова информация при МС, в който се предлага на "ръководствата на редакциите на ежедневните вестници, БТА, телевизията, ДО "Българска кинематография", "Партиздат", издателство "Народна младеж",  Държавно стопанско предприятие "Реклама", "Българска фотография", съгласувано с Управлението за опазване на държавната тайна в средствата за масова информация при МС да назначат в рамките на утвърдените им щатни бройки и фонд "Работна заплата" щатни отговорници за опазване на държавната тайна в средствата за масова информация".
Разсекретено е и решение на МС от ноември 1972 година, с което се дава съгласие да се увеличи цената на суровата захар, внасяна от Куба, "до равнището на цената, за която кубинската страна ще доставя захар на Съветския съюз", както и решение от март 1974 година за подобряване на работата по производството и продажбата на луксозни стоки, в което се дават указания "да не се допуска продажбата на луксозни стоки в магазини, в които няма достатъчно богат асортимент от стоки народен тип, а когато не може да се осигури такъв асортимент, луксозните стоки да се продават само в специално определени магазини".

 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:32 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация