site.btaАКП: ЕС и АСЕАН проправят пътя за квалифицирана работна сила в хранително-вкусовата промишленост

АКП: ЕС и АСЕАН проправят пътя за квалифицирана работна сила в хранително-вкусовата промишленост
АКП: ЕС и АСЕАН проправят пътя за квалифицирана работна сила в хранително-вкусовата промишленост
Снимка: АКП

Европейският съюз (ЕС) и Министерството на труда и професионалното обучение на Камбоджа организираха заедно на 16 и 17 септември в Пномпен семинара „Преодоляване на различията“, което е предвидено по Пакета за устойчива свързаност между ЕС и АСЕАН, предаде камбоджанската новинарска агенция АКП.

Семинарът събра над 50 регионални заинтересовани страни от правителства, камбоджански институции за техническо и професионално образование и обучение (ТПОО), частния сектор и международни организации от всички десет държави членки на АСЕАН и Източен Тимор.

Според прессъобщение, получено от АКП тази сутрин, семинарът има за цел да съгласува по-тясно програмите за ТПОО с нуждите на пазара на труда, особено в хранително-вкусовата промишленост, която е ключов двигател на растежа и заетостта в АСЕАН.

Участниците стартираха ново проучване относно пригодността за заетост на завършилите професионално образование в хранително-вкусовата промишленост в АСЕАН. Проучването предоставя актуален преглед на резултатите на завършилите ТПОО, разкривайки високи нива на заетост, наред с постоянните несъответствия между търсените и предлаганите умения.

„Този ​​семинар е важна платформа за споделяне на опит между АСЕАН и ЕС. Камбоджа е ангажирана с укрепването на ТПОО, така че нашите млади хора да бъдат подготвени за достойна работа в дигиталната и зелена икономика. Само в Камбоджа биха могли да бъдат създадени над 50 000 допълнителни директни работни места чрез преработка на кашу в страната“, заяви министър на труда и професионалното обучение на Камбоджа Хенг Сур.

Игор Дрисманс, който е посланикът на ЕС в Камбоджа, потвърди интереса на Европа към развитие на трудовия пазар в АСЕАН. „Европа предлага множество мерки за подкрепа за създаване на работни места в АСЕАН, а развитието на квалифицирана работна сила в хранително-вкусовата промишленост е една от тях. Този конкретен сектор на АСЕАН има много сериозен потенциал и ЕС ще продължи да подкрепя фермерите, производителите и износителите, докато те се стремят да се възползват от европейския опит и да получат достъп до европейския пазар“, заяви той.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и АКП)

/ДИ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 00:41 на 26.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация