site.btaМОЛДПРЕС: Семейство от Тараклия спечели два медала на международен конкурс за сирене

МОЛДПРЕС: Семейство от Тараклия спечели два медала на международен конкурс за сирене
МОЛДПРЕС: Семейство от Тараклия спечели два медала на международен конкурс за сирене
Снимка: МОЛДПРЕС

Семейство Киряк от Тараклия спечели сребърен и бронзов медал на международния конкурс за сирене "Mondial du Fromage", който се проведе този месец в град Тур, Франция, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.  

"На изложението Евдокия Киряк представи четири вида сирена, които се състезаваха с още 1400 вида сирена от над десет държави. По този начин за първи път в историята видовете сирене, произведени в Молдова, получиха международно признание", пнаписа днес Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID).   

Семейство Киряк се възползва от подкрепата в рамките на проекта ЛИДЕР за селските райони на Молдова, като модернизира оборудването за преработка, увеличавайки по този начин обема и качеството на продуктите.

През 2021 г., след подкрепата, предоставена в рамките на фонд "Солидарност", семейството успя да създаде собствен участък за модулно производство и да закупи необходимото оборудване за автоматизация. По този начин семейното предприятие подобри производствените процеси, допринасяйки за икономическото развитие на област Тараклия, както и на цялата страна.     

Проектът ЛИДЕР за селските райони на Молдова се финансира от USAID Молдова и Polish Aid – полска програма за сътрудничество и развитие, и се изпълнява от фонд "Солидарност" в Молдова в партньорство с Националната мрежа ЛИДЕР и в тясно сътрудничество с Министерството на земеделието и хранителната промишленост. 

''USAID подкрепя бенефициентите в рамките на мрежата ЛИДЕР, за да допринесе за развитието и съживяването на селските райони'', допълва цитираният източник.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и МОЛДПРЕС)

/АГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:57 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация